Η άμεση κινητοποίηση των Αμερικανών και των Καναδών οφείλεται στο γεγονός ότι ρωσικά και κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας - όχι στον εναέριο χώρο της |
Θέματα

Η Δύση απέναντι σε Κίνα-Ρωσία τώρα και στον Ειρηνικό

Πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό έχει μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα η «νεο-ψυχροπολεμική» αντιπαράθεση, με αμερικανικά και καναδικά μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά στις ακτές της Αλάσκας - Κοινά αεροπορικά γυμνάσια της Ιαπωνίας με Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία
Protagon Team

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στους αιθέρες πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, με αμερικανικά και καναδικά μαχητικά αεροσκάφη να αναχαιτίζουν κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά κοντά τις ακτές της Αλάσκας, την ώρα που πολεμικά αεροσκάφη της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας πραγματοποιούν κοινά αεροπορικά γυμνάσια με την Ιαπωνία, έχοντας στο μυαλό τους τις κινήσεις της Κίνας και της Ρωσίας.

Κλίμα έντασης δεν επικρατεί (ακόμα), αλλά όλοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, το οποίο καταδεικνύει πως ο ανταγωνισμός μεταξύ της Δύσης και του άτυπου άξονα Μόσχας-Πεκίνου όχι μόνο συνεχίζεται σε όλα τα πεδία, αλλά θα μπορούσε να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς διευρύνεται τι θέατρο της αντιπαράθεσης.

Την Τετάρτη Αμερικανοί και Καναδοί έσπευσαν να απογειώσουν μαχητικά αεροσκάφη με αποστολή να αναχαιτίσουν ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά (ικανά να φέρουν και πυρηνικά όπλα) καθώς πραγματοποιούσαν κοινές ασκήσεις ανοιχτά των ακτών της Αλάσκας. Τα δύο ρωσικά Tu-95MS Bear και τα δύο κινεζικά Xi’an H-6 αναχαιτίστηκαν καθώς πετούσαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας (Adiz).

Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας είναι μια περιοχή σε διεθνή εναέριο χώρο που συνορεύει, όμως, με τον εθνικό εναέριο χώρο μιας χώρας, η οποία έχει το δικαίωμα να ζητά από όλα τα αεροσκάφη που εισέρχονται σε αυτήν να δηλώνουν την ταυτότητά τους – εξ ου και η άμεση κινητοποίηση των Αμερικανών και των Καναδών.

Σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής, μια κοινή καναδοαμερικανική δύναμη επιτήρησης και παρακολούθησης, σημείωσε πως τα ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο ούτε των ΗΠΑ ούτε του Καναδά. Πρόσθεσε επίσης πως οι κοινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις δεν χαρακτηρίζονται ως απειλή.

Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που πολεμικά αεροσκάφη των δύο ανταγωνιστικών (αν όχι ακριβώς εχθρικών) χωρών έφτασαν τόσο κοντά σε αμερικανικό έδαφος και η πρώτη φορά που κινεζικά βομβαρδιστικά εισήλθαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Αλάσκας. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει καταρχάς την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

«Η Κίνα πραγματοποιεί μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις με αντιπάλους της Δύσης τις τελευταίες εβδομάδες. Υπήρξαν τακτικές κοινές ασκήσεις Κίνας-Ρωσίας στο παρελθόν, αλλά οι πρόσφατες ασκήσεις στον Ειρηνικό φαίνεται να είναι πολιτικά εστιασμένες, εν είδει  προειδοποίησης σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι λονδρέζικοι Times.

Στο βρετανικό δημοσίευμα υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον τα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας χαρακτήρισαν για πρώτη φορά την Κίνα «απειλή» για τα συμφέροντά της, εν μέρει επειδή συνεχίζει να προμηθεύει τη Ρωσία με πολεμικό εξοπλισμό.

Ρωσικό βομβαρδιστικό TU-95 εν πτήσει ανοιχτά των ακτών της αμερικανικής Πολιτείας της Αλάσκας, στις 24 Ιουλίου – φωτογραφία από βίντεο του Ρωσικού υπουργείου Αμυνας (Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS|)

Η κίνηση προκάλεσε  την αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο αρνήθηκε την κατηγορία, κατηγορώντας μάλιστα με τη σειρά του το ΝΑΤΟ για «ψυχροπολεμική νοοτροπία». Ομως στην πραγματικότητα η Κίνα «εντείνει τις προσπάθειές της για την οικοδόμηση μιας ανεπίσημης συμμαχίας αντιαμερικανικών κρατών με βάση τον άξονα Μόσχας-Πεκίνου» γράφουν οι Times.

Οσο για τις κοινές ασκήσεις περί τα 200 μίλια από τις ακτές της Αλάσκας, οι Κινέζοι ενδεχομένως να ήθελαν να κάνουν σαφές, πως καθώς οι ένοπλες δυνάμεις τους αναπτύσσονται περαιτέρω, δεν πρόκειται να περιορίζουν τις όποιες κινήσεις τους λόγω των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε εδάφη συμμαχικών χωρών στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Πάντως το κινεζικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι ασκήσεις «δεν είχαν καμία σχέση με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση», ενώ και η Μόσχα είπε πως οι ασκήσεις δεν στόχευαν καμία τρίτη χώρα. Πολλές, όμως, τρίτες χώρες, αισθάνονται πως απειλούνται, γεγονός που εξηγεί γιατί επιδιώκουν και αυτές να εντείνουν τη μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία, σε πρωτόγνωρο, μάλιστα, βαθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών από ευρωπαϊκές χώρες στην Ιαπωνία. Τις προηγούμενες ημέρες ιαπωνικά F35 και γερμανικά Eurofighter πραγματοποίησαν κοινά αεροπορικά γυμνάσια πάνω από την αεροπορική βάση Τσιτόσε, που βρίσκεται στο Χοκάιντο, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, το βόρειο άκρο του οποίου απέχει μόλις 25 ναυτικά μίλια από τη Σαχαλίνη, το μεγαλύτερο νησί της Ρωσίας.

Μάλιστα, τον συντονισμό των γυμνασίων ανέλαβε ο αντιπτέραρχος Ινγκο Γκέρχαρτς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Γερμανίας, ο οποίος, μιλώντας στο Politico, χαρακτήρισε τα γυμνάσια «μέρος της μεγαλύτερης και πιο πολύπλοκης επιχείρησης» που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η πολεμική αεροπορία της Γερμανίας στην περιοχή του Ειρηνικού.

Στην παρούσα φάση η Ιαπωνία είναι η χώρα που ευθυγραμμίζεται πιο στενά με τη Δύση όσον αφορά τη στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα. «Δεν μπορώ να εικάσω πώς αντιλαμβάνεται την απειλή η Ιαπωνία, αλλά τα γυμνάσια δείχνουν ότι και οι δύο περιοχές –η Ευρώπη και ο Ινδο-Ειρηνικός– σχηματίζουν έναν μεγάλο χώρο ασφάλειας. Δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός αυτών των δύο περιοχών» είπε ο αρχηγός της Luftwaffe.

«Αυτή είναι μια μεγάλη δήλωση για την Ευρώπη και μια μεγάλη αλλαγή από την παλιά σκέψη. Από το 2022 οι ευρωπαίοι αρχηγοί Αμυνας επικεντρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά στο δικό τους θέατρο, απασχολημένοι με σχέδια για μια ολοένα πιο διεκδικητική Ρωσία, η οποία όχι μόνο συντηρεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αλλά αποτελεί επίσης πιθανή απειλή για τις χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ» σχολιάζει στην ανταπόκρισή του από τη βάση Τσιτόσε ο απεσταλμένος του Politico.

Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, σημειώνει ότι επί πολύ καιρό η Ευρώπη απέφευγε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Χώρα του Δράκου εν δυνάμει εχθρό. Τα κράτη της ΕΕ προτιμούσαν να εστιάζουν στις εμπορικές ευκαιρίες και στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προκαλώντας έτσι ανησυχία και στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα. Πλέον, όμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να μην ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, δεδομένης της στενής συνεργασίας της Μόσχας, καταρχάς με το Πεκίνο, αλλά και με τη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επαναλαμβάνει ότι επίσημα δεν αντιμετωπίζει καμία χώρα ως στρατιωτική απειλή, όμως μόνο μέσα στον Ιούλιο η ιαπωνική αεροπορία πραγματοποίησε κοινά αεροπορικά γυμνάσια και με γαλλικές και ισπανικές δυνάμεις, ενώ τον Αύγουστο θα πετάξουν ως την Ιαπωνία μαχητικά αεροσκάφη της Ιταλίας.