Θέματα

Η δυνατή μουσική κουφαίνει τους νέους

Ερευνητές του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος αριθμός εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω συχνής έκθεσης σε υψηλά ντεσιμπέλ κυμαίνεται από 670 εκατ. έως 1,35 δισ.
Protagon Team

«Η δυνατή μουσική σε χώρους όπως κλαμπ και σε συναυλίες, αλλά και η λανθασμένη χρήση των ακουστικών απειλεί με μερική ή και καθολική απώλεια της ακοής  περίπου ένα δισεκατομμύριο νέους» προειδοποιούν οι ερευνητές του Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health» και τα αναδημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.

Αναλύοντας και αξιολογώντας όλες τις διαθέσιμες μελέτες, που αφορούσαν συνολικά 19.046 νέους ηλικίας 12 έως 34 ετών, οι ερευνητές καλούν τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να πάρουν πιο σοβαρά το θέμα και να δώσουν επειγόντως προτεραιότητα σε νέες πολιτικές ασφαλούς ακρόασης.

Οπως προειδοποιούν, περισσότεροι από ένα δισ. έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν δυνητικά τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους εξαιτίας της συχνής χρήσης ακουστικών στα αυτιά τους και της ακρόασης πολύ δυνατής μουσικής ή της συχνής παρακολούθησης συναυλιών με τη μουσική στη διαπασών.

Οπως προκύπτει από τη νέα μελέτη, οι πρακτικές μη ασφαλούς ακρόασης, λόγω είτε συχνής χρήσης ακουστικών, είτε συχνής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με πολύ δυνατή μουσική, αφορούν αντίστοιχα το 24% και το 48% των νέων. Ο παγκόσμιος αριθμός εφήβων και νέων με δυνητικό κίνδυνο απώλειας ακοής εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 670 εκατ. έως 1,35 δισ.

Πιο ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις που δημοσιεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Σύμφωνα με αυτές, τουλάχιστον 430 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως εκδηλώνουν ήδη μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια ακοής ή ακουστικές διαταραχές. Το ηχητικό επίπεδο σε συναυλίες και σε κλαμπ είναι συχνά υπερβολικά υψηλό, όπως και η ένταση στα ακουστικά των συσκευών ήχου και των smartphones.

Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον Π.Ο.Υ., περίπου το 50% των εφήβων και νέων μεταξύ 12 και 35 ετών που προέρχονται από χώρες με υψηλά και μεσαία εισοδήματα είναι εκτεθειμένοι σε υπερβολικά υψηλά ηχητικά επίπεδα, που αγγίζουν τα 85 ντεσιμπέλ, με διάρκεια έκθεσης σε αυτά από οκτώ συνεχόμενες ώρες και άνω. Τα 85 ντεσιμπέλ αντιπροσωπεύουν τον θόρυβο κυκλοφορίας σε ώρες αιχμής, όταν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο και ακούμε μουσική.

Ωστόσο, πολλοί νέοι που εργάζονται ή συχνάζουν σε χώρους διασκέδασης όπως μπαρ, συναυλιακούς χώρους, ακόμα και σε αθλητικές διοργανώσεις, εκτείθενται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περισσότερα ντεσιμπέλ από τα προαναφερθέντα. Η έκθεση σε περισσότερα από 100 ντεσιμπέλ είναι συνηθισμένη στις περιπτώσεις αυτές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καθημερινή έκθεση σε τόσο υψηλά ντεσιμπέλ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δεκαπέντε λεπτά της ώρας.