Ένα νέο ψηφιακό πρόσωπο αρχίζει να αποκτά η Αθήνα, μέσα από μια σειρά καινοτομιών που έχει υιοθετήσει ο δήμος Αθηναίων. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας φαίνεται ότι ακολουθεί το παράδειγμα των ευρωπαϊκών πόλεων και εκσυγχρονίζεται, εφαρμόζοντας λύσεις που στόχο έχουν να απλοποιήσουν παλιές διαδικασίες -εσωτερικές και εξωτερικές – να τερματίσουν χρόνια προβλήματα και να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.
Είναι ενδεικτική η διάκριση που έλαβε η Αθήνα πριν λίγους μήνες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», δεχόμενη οικονομικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Οι ψηφιακές πληρωμές και εγγραφές, η έξυπνη στάθμευση, η συγκρότηση Ψηφιακού Συμβουλίου και ο ορισμός, για πρώτη φορά, του Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Γιώργος Καμίνης τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, θέτοντας τις βάσεις για την ψηφιακή μετάβαση του δήμου.
Ποιες είναι όμως οι δράσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού;
Μια συγκροτημένη ψηφιακή ομάδα
Για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, ορίστηκε Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων με αρμοδιότητες να συνεργαστεί και να δημιουργήσει δίκτυα με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης, από μεγάλες εταιρείες, πανεπιστήμια, ανθρώπους της αγοράς, μέχρι νέους επιστήμονες και όλοι μαζί να χτίσουν προγράμματα και δράσεις προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Τον ρόλο ανέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, συντονίζοντας όλες τις σχετικές δράσεις και έργα τα οποία υλοποιούνται από την ΔΑΕΜ αναπτυξιακή εταιρεία το δήμου.
Παράλληλα, συγκροτήθηκε το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας, με συμμετοχή των μεγαλύτερων εταιρειών πληροφορικής της χώρας αλλά και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ώστε να ενισχυθεί η πόλη με τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για να μπορεί, τελικά, ο πολίτης να απολαμβάνει την Αθήνα στην καθημερινότητά του. Για πρώτη φορά, όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό, η αγορά της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών κάθισε στο ίδιο τραπέζι μαζί με τα πανεπιστήμιά και την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο συζητάει για την ψηφιακή στρατηγική της πόλης αλλά αναλαμβάνονται κοινές πρωτοβουλίες: το πρόγραμμα Start Project στην οικία Λέλας Καραγιάννη, το Έξυπνο Εμπορικό Τρίγωνο ή το Athens Digital Lab είναι απτά παραδείγματα τέτοιων συνεργειών.
Πώς ο δήμος Αθηναίων έκανε τη ζωή μας πιο εύκολη
- Ηλεκτρονικές εγγραφές (http://www.dbda.gr/) σε παιδικούς σταθμούς του δήμου. Με αυτόν τον τρόπο, δίνει τη δυνατότητα σε 6.000 γονείς να εξυπηρετούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, θωρακίζοντας ταυτόχρονα τη διαδικασία με αξιοπιστία και διαφάνεια.
- «myAthensPass» (Android, Ios), η εφαρμογή με την οποία οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν τη θέση του αυτοκινήτου τους και να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης ηλεκτρονικά, το πάρκινγκ έγινε παιχνίδι!
- Εφαρμογή Novoville (Android, Ios) του δήμου Αθηναίων φέρνει νέα δεδομένα για τον τρόπο που οι πολίτες αναφέρουν ζητήματα της καθημερινότητας στις υπηρεσίες του δήμου. Στους πρώτους μήνες λειτουργίας της συγκεντρώθηκαν πάνω από 27.000 αναφορές πολιτών, μετατρέποντας έτσι το smartphone σε ένα εργαλείο επικοινωνίας με τον δήμο. Όμως παράλληλα χιλιάδες πολίτες ενημερώθηκαν από τον δήμο Αθηναίων για γεγονότα στην πόλη, χτίζοντας έτσι μία νέα σχέση δήμου-δημότη.
- Ηλεκτρονικές πληρωμές (www.cityofathens.gr/khe/pliromes) σε δημότες, ώστε με ένα κλικ να εκτελούν τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις τους. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 50% των πληρωμών γίνεται ηλεκτρονικά ενώ η ενσωμάτωση κι άλλων υποχρεώσεων θα αυξήσει το ποσοστό αυτό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
H «Κοινωνία του Gigabit» για πολύ γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Ένα δίκτυο πολύ γρήγορης πρόσβασης στο Διαδίκτυο (Gigabit) δημιουργήθηκε, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές, με τη χρήση οπτικών ινών και ασύρματων ζεύξεων. Η Αθήνα διαθέτει πλέον ένα δίκτυο 110km οπτικών ινών, κάτι που αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την έξυπνη πόλη. Τα οφέλη πολλαπλά: το δίκτυο δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να μειώσει δραστικά τα τηλεπικοινωνιακά κόστη του, να γίνει ο δήμος με τη γρηγορότερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να παρέχει δωρεάν Ιντερνετ σε σημεία δημοσίου ενδιαφέροντος, όπως η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, το Σεράφειο αλλά και σε δημόσιους χώρους, όπως ένα σημαντικό κομμάτι του Εμπορικού Τριγώνου και την Στοά Εμπόρων.
Εργαστήρια έρευνας και εκμάθησης νέων τεχνολογιών
Το Athens Digital Lab – ένα πρωτοποριακό εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων που αφορούν στην ‘’έξυπνη πόλη’’ – δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της πόλης με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τη συνεργασία του Athens Partnership με την COSMOTE και την Nokia. Σκοπός του, η ανάπτυξη λύσεων οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν καταρχήν στο δήμο Αθηναίων, ενισχύοντας τη νεανική ελληνική επιχειρηματικότητα και φέρνοντας σε επαφή φοιτητές, ερευνητές και επιχειρηματίες με τον δήμο και σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας. Μέχρι σήμερα 4 εφαρμογές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με χαρακτηριστική την εγκατάσταση αισθητήρων στον Εθνικό Κήπο, ενώ άλλες 8 νέες ιδέες μόλις ξεκίνησαν το ταξίδι τους προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα.
Την ίδια στιγμή, στη νέα δημοτική δομή «Λέλα Καραγιάννη» λειτουργεί το κέντρο εκμάθησης ψηφιακών μέσων (Start Project) σε συνεργασία με τη Microsoft. Έτσι στη γειτονιά της Κυψέλης, παρέχονται 4.000 δωρεάν θέσεις για εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας! Μαζί με τα Ανοιχτά Σχολεία και το Innovathens ο δήμος Αθηναίων παρέχει σε 10.000 πολίτες κάθε χρόνο, δωρεάν ευκαιρίες για ψηφιακή εκμάθηση.
Το «έξυπνο» Εμπορικό Τρίγωνο
Σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες και το ΙΣΝ, ο δήμος Αθηναίων επενδύει σε τεχνολογία στο Εμπορικό Τρίγωνο, δίνοντας επιπλέον αξία στα έργα της Πιλοτικής Παρέμβασης στην περιοχή. Ο έξυπνος φωτισμός του τριγώνου καθώς και η έξυπνη αποκομιδή απορριμμάτων, σε συνεργασία με την Vodafone, με ειδοποίηση των επαγγελματιών με SMS για τις ώρες διέλευσης των απορριμματοφόρων, αποτελούν ένα από μεγαλύτερα project τεχνολογίας στο δημόσιο χώρο στην Ελλάδα.
Και τα καλύτερα έρχονται…
Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου έξυπνης στάθμευσης στην Ελλάδα: 1000 θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης θα αποκτήσουν αισθητήρες, ενημερώνοντας κατάλληλα τους επισκέπτες οδηγούς. Για πρώτη φορά στην χώρα μας έχουμε ένα μεγάλο έργο τέτοιας τεχνολογίας που ξεπερνά την πιλοτική εφαρμογή και προχωράει σε υλοποίηση μεγάλης κλίμακας. Η Αθήνα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον, θέτοντας με δομημένο τρόπο τα θεμέλια της έξυπνης πόλης ή καλύτερα μίας πόλης υπό διαρκή ψηφιακό μετασχηματισμό: περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, λιγότερη φυσική διεπαφή με τις υπηρεσίες του δήμου, περισσότερες ευκαιρίες για ψηφιακές δεξιότητες.