Ο Μπάιντεν ουσιαστικά νίκησε και ο Τραμπ έχασε στις ενδιάμεσες εκλογές | REUTERS/Tom Brenner
Θέματα

Η αμερικανική δημοκρατία έχει αντισώματα

Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών είναι ουσιαστικά η ισοπαλία. Είναι επιτυχία του Μπάιντεν και ήττα του Τραμπ. Και μάλιστα φθάνει μέχρι την Ουκρανία
Protagon Team

Το μήνυμα που ήρθε από τις ενδιάμεσες εκλογές είναι ότι η δημοκρατία των ΗΠΑ έχει αρκετά αντισώματα και μπορεί να αντιστέκεται στον επιθετικό ιό του λαϊκισμού και της πολιτικής βίας. Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις περί ξεκάθαρης νίκης των Ρεπουμπλικανών. Οχι μόνο «κόκκινο κύμα» δεν υπήρξε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ένας απλός κυματισμός. Ολα τα παραπάνω έγραψε στη Repubblica o αρθρογράφος της Πάολο Γκαριμπέρτι.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος παρέθεσε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την «ιστορικότητα» των συγκεκριμένων εκλογών, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτά δεν είναι καλά νέα για τον Τραμπ, ούτε και για τον Πούτιν». Ο Γκαριμπέρτι χαρακτήρισε τον Τραμπ «υποψήφιο του Πούτιν στις εκλογές του 2024» και συνέδεσε το θέμα του με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα.

Ουσιαστικά πρόκειται για εκλογική ισοπαλία, απεφάνθη. «Αλλά σε τόσο πολωμένη κατάσταση αυτό το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με νίκη του Μπάιντεν. Τα πήγε πολύ καλύτερα από τον Κλίντον και τον Ομπάμα. Πράγματι, πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια για το κυβερνών κόμμα». Και επιπλέον, «η επιτυχία του Μπάιντεν ενισχύεται από την αποτυχία του Τραμπ». Επειδή αυτές οι εκλογές «αν ήταν δημοψήφισμα, θα είχαν τον χαρακτήρα της απόρριψης των φιλοδοξιών του Τραμπ».

Ανέφερε πόσο νίκησαν οι εσωκομματικοί εχθροί του Τραμπ (π.χ. ο Ντε Σάντις στη Φλόριντα τον οποίο είχε βρίσει ο Τραμπ με τον νεολογισμό «DeSanctimonious») και πόσο ηττήθηκαν οι δικές του επιλογές. Επίσης σχολίασε ότι απέβη «μπούμερανγκ» για τον Τραμπ «η  εκστρατεία των υποστηρικτών του στο Διαδίκτυο», αυτό «το τοξικό μείγμα εξτρεμισμού, μίσους και παράνοιας, έπειτα από την επίθεση στο σπίτι της Πελόζι στο Σαν Φρανσίσκο και τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της». Εγραψε και άλλα, για «συνεχείς εκφοβισμούς των προέδρων εκλογικών τμημάτων και των ψηφοφόρων» στο πλαίσιο «της προπαγάνδας κατά της εκλογικής νοθείας».

Καλά, έτσι έχασε ο Τραμπ. Ομως για ποιον λόγο κέρδισε ο Μπάιντεν; Η απάντηση του αρθρογράφου είναι η εξής: «Ανταποκρίθηκε στους φόβους των Αμερικανών», δηλαδή οι Αμερικανοί ψήφισαν Δημοκρατικούς «έχοντας κατά νου τα πολιτικά δικαιώματα» με πρώτο το θέμα των εκτρώσεων. «Στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν η ψήφος των γυναικών ήταν καθοριστική». Επίσης ο αρθρογράφος της Repubblica θεώρησε ότι πλέον «ο Μπάιντεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών στην εξωτερική πολιτική», κάτι που «είναι παρηγοριά για τον Ζελένσκι και καταστροφή για τον Πούτιν».

Και αυτό το τελευταίο το δικαιολόγησε με το εξής συλλογιστικό: «Η ελπίδα του Κρεμλίνου ήταν ότι μία συντριπτική νίκη των Ρεπουμπλικανών, κυρίως δε του Τραμπ, θα οδηγούσε το Κογκρέσο να εμποδίσει τη βοήθεια προς το Κίεβο. Ο Μπάιντεν, όπως είπε ο σύμβουλός του για την Εθνική Ασφάλεια Τζέικ Σάλιβαν, είναι υπέρ της διαπραγμάτευσης με τον Πούτιν, όμως με όρους ευνοϊκούς για την Ουκρανία. Και η  συγκλονιστική ήττα των Ρώσων στη Χερσώνα ανήμερα της εκλογικής ήττας του Τραμπ καταλήγει να ενισχύει τη στρατηγική του Μπάιντεν και των συμμάχων του».