Η Μελόνι ξέκοψε οριστικά από τον πατέρα της σε ηλικία 11 μόλις ετών. Στο μεταξύ εκείνος πρόλαβε να συλληφθεί για εμπόριο ναρκωτικών | CreativeProtagon
Θέματα

Η άγνωστη ιστορία του πατέρα της Μελόνι με τα ναρκωτικά

Πολλοί εικάζουν ότι η Τζόρτζια αποφάσισε να ενταχθεί στην Ακροδεξιά για να εκδικηθεί τον αριστερό, απόντα πατέρα της. Πολλές φορές έχει δηλώσει ένθερμη πολέμιος των αμβλώσεων αλλά και των ναρκωτικών, ενώ έχει πει ότι στις σχέσεις της μαζί του «οι πόρτες ήταν πάντα κλειστές» – είναι χαρακτηριστικό ότι δεν επεδίωξε να του μιλήσει ξανά μετά την ηλικία των 11 ετών...
Protagon Team

Ποια είναι η Ιταλία που θέλει να αναβιώσει η μικρότερη κόρη μιας οικογένειας από τη Ρώμη που διαλύθηκε όταν ο εστιάτορας πατέρας της κυνήγησε το τυχοδιωκτικό του όνειρο μέσα στο γιοτ «Cavallo Pazzo» (Crazy Horse), με προορισμό τα Κανάρια Νησιά; Η Τζόρτζια δεν τον συγχώρεσε ποτέ και στην είδηση του θανάτου του από λευχαιμία πριν από χρόνια, εκείνη είχε πει: «Δεν αισθάνομαι τίποτα, ούτε μίσος. Νιώθω σαν να πέθανε μία άγνωστη σε μένα τηλεπερσόνα!».

Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν την άγνωστη ιστορία του πατέρα της Μελόνι, Φραντζέσκο, και τις αδέξιες και αποτυχημένες προσπάθειές του να πλουτίσει.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες Diario De Mallorca και Prensa Iberica, o Φραντζέσκο Μελόνι καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ 1995 και 1996.

Ωστόσο, η Τζόρτζια Μελόνι είχε σταματήσει ήδη να του μιλάει από το 1988, όταν δηλαδή εκείνη ήταν 11 ετών. Εκείνος είχε εγκαταλείψει την οικογένεια από τον πρώτο χρόνο της ζωής της δεύτερης κόρης του και επόμενης πρωθυπουργού της Ιταλίας. Μαζί με την οικογένειά του, άφησε και τη δουλειά του ως λογιστής, από την οποία έβγαζε τα προς το ζην, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Μέσα στη δεκαετία του ’80, λίγα χρόνια δηλαδή αφότου εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία, ο Μελόνι ανέπτυξε μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο της εστίασης. Είχε αποκτήσει ένα εστιατόριο στο νησί La Gomera, ενώ συνεργαζόταν ως μάνατζερ και με κάποια άλλα εστιατόρια στη Σάντα Κρουζ στην Τενερίφη.     

Τα ναρκωτικά και το «mea culpa»

Το 1995 αποφάσισε να αφήσει τα εστιατόρια και να περάσει στις εγκληματικές δραστηριότητες. Εμπλεξε στον κόσμο των ναρκωτικών και σύντομα αποφάσισε να αρχίσει να μεταφέρει χασίς από το Μαρόκο στις Βαλεαρίδες Νήσους. Η δραστηριότητα αυτή τού προσέφερε γρήγορα και εύκολα χρήματα. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά για εκείνον, ωστόσο σε ένα από τα ταξίδια του, τελωνειακοί σταμάτησαν το γιοτ στο οποίο επέβαινε, στο νησί Μινόρκα.

Επειτα από ενδελεχή έλεγχο, οι πράκτορες συνέλαβαν τον Φραντζέσκο Μελόνι μαζί με ακόμα τρία άτομα, επειδή ανακάλυψαν στους χώρους του σκάφους 1.500 γρ. κάνναβη. Οι άλλοι τρεις που συνελήφθησαν ήταν η νέα σύντροφος του Φραντζέσκο και δύο παιδιά, τα οποία εκείνη είχε αποκτήσει από προηγούμενη σχέση της. Το 1996, ο Μελόνι κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 9 χρόνια κάθειρξης.

Στη δίκη παραδέχθηκε ότι έμπλεξε με την παρανομία επειδή η επιχείρησή του είχε χρεοκοπήσει, ενώ προσπάθησε να πάρει όλη την ευθύνη πάνω του, λέγοντας ότι η ερωμένη του και τα παιδιά της δεν γνώριζαν τι υπήρχε στο σκάφος, καθώς ο ίδιος τους είχε πει ότι θα πήγαιναν για διακοπές στο Μαρόκο. Εκείνος, ωστόσο, ήταν ο μόνος που γνώριζε τα πάντα και είχε συμφωνήσει να μεταφέρει τα ναρκωτικά, με αντάλλαγμα περίπου 300.000 ευρώ.

Η καταλυτική σχέση της  Μελόνι με τον πατέρα της και οι «κλειστές πόρτες»

Μία κρίσιμη λεπτομέρεια από το οικογενειακό μυθιστόρημα είναι ότι ο πατέρας της Μελόνι δεν ήθελε δεύτερο παιδί από αυτόν τον γάμο και είχαν συμφωνήσει με τη μητέρα της να κάνει άμβλωση. Ωστόσο, εκείνη, στον δρόμο για την κλινική, άλλαξε γνώμη και κράτησε την Τζόρτζια. Η Μελόνι μεγάλωσε με τη μητέρα της, μια παραδοσιακή Σικελή, παχύσαρκη, δεξιά και συντηρητική. Είχε αντίθετες πολιτικές απόψεις από τον πρώην άνδρα της, τον Φραντζέσκο, ο οποίος είχε ξεκάθαρα αριστερές καταβολές.

H Τζόρτζια άρχισε να διαμορφώνει την προσωπικότητά της στην Γκαρμπατέλα, μια περιοχή όπου ζούσαν οι παππούδες της και παραδοσιακά ψήφιζε Αριστερά, καθώς η μονογονεϊκή πλέον οικογένειά της αποφάσισε να αφήσει τα πιο πλούσια προάστια της Ρώμης και να μετακομίσει σε αυτή την πιο φθηνή περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας. Στα σχολεία, όπως αυτό όπου πήγαινε η Μελόνι, «κουμάντο» έκανε η Αριστερά. Επηρεασμένη από τη μητέρα της, η Τζόρτζια αποφάσισε να γίνει δεξιά και αργότερα να ενταχθεί στην Ακροδεξιά.

Στα 15 χρόνια της, έγινε μέλος της νεοφασιστικής, τοπικής οργάνωσης του «Μετώπου Νέων», που ήταν γνωστή ως «Οι γλάροι»- από το βιβλίο του Ρίτσαρντ Μπαχ «Ο γλάρος του Τζόναθαν Λίβινγκστον»- καθώς τα μέλη της θεωρούσαν τον εαυτό τους παρείσακτο και αποφάσισαν «να ενωθούν για έναν μεγαλύτερο σκοπό». Στην ουσία, ήταν το κόμμα των ιδεολογικών κληρονόμων του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Πολλοί από τους «Γλάρους», μάλιστα, είχαν περίπλοκη οικογενειακή ζωή και αναζητούσαν μια δεύτερη, εναλλακτική οικογένεια. Η ακροδεξιά οργάνωση είχε συχνά διαμάχες με ακτιβιστές της Αριστεράς, με αποτέλεσμα τα μέλη της να τραυματίζονται συνεχώς. Ο γερουσιαστής Τζοβανμπατίστα Φατσολάρι, που είναι στενός φίλος της Μελόνι, είχε πει στο παρελθόν ότι «όλη η γενιά μας είχε καταλήξει να περάσει κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο».

Πολλοί εικάζουν ότι η Τζόρτζια αποφάσισε να ενταχθεί στην Ακροδεξιά για να εκδικηθεί τον αριστερό, απόντα πατέρα της. Ενώ, πολλές φορές, η ίδια έχει δηλώσει ένθερμη πολέμιος των αμβλώσεων αλλά και των ναρκωτικών. Στη σχέση με τον πατέρα της, όπως έχει πει, «οι πόρτες ήταν πάντα κλειστές» και η ίδια ποτέ δεν επεδίωξε να του μιλήσει ξανά, μετά την ηλικία των 11 ετών.

Η Μελόνι δεν έχει πει λέξη για την καταδίκη του πατέρα της για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχει ωστόσο περιγράψει σε συνέντευξή της, το 2018, την ψυχρή και τελικά ανύπαρκτη σχέση μαζί του: «Ο πατέρας μου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μην είναι αρεστός, να μην τον σέβονται οι άλλοι. Δυσκολεύομαι να πω ότι ήταν καλός άνθρωπος. Δεν μου αρέσει να μιλάω για εκείνον, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι πως όταν ένα εντεκάχρονο παιδί αποφασίζει να μην ξαναδεί ποτέ τον πατέρα του, σίγουρα υπάρχει λόγος».