Νύχτα Κυριακής. To αντιπυραυλικό συστήματα Iron Dome ενεργοποιείται για να αναχαιτίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας | REUTERS/Amir Cohen
Θέματα

Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

Ο αμερικανικός Τύπος ζυγίζει τη βαρύτητα που έχει για τον Νετανιάχου η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς και αναμένει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν, απαντώντας με σφοδρότητα και χερσαίες δυνάμεις - Μεθόδευσε το Ιράν την αναταραχή στην προσέγγιση Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας;
Protagon Team

Εχουν περάσει 74 χρόνια από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1947-49. Απο τότε, όπως θυμίζει το περιοδικό The Atlantic, δεν έχουμε ξαναδεί παλαιστινιακές ή αραβικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν ισραηλινά χωριά. «Αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ» σημειώνει η Washington Post προσθέτοντας ότι «οι συνέπειες θα είναι επικίνδυνες και απρόβλεπτες».

Πενήντα χρόνια μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, ο οποίος ξεκίνησε μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας στο Ισραήλ, η Χαμάς υλοποίησε έναν εκπληκτικό στρατιωτικό αιφνιδιασμό διαπερνώντας τα ισραηλινά σύνορα με πολλαπλούς τρόπους. Ο φράκτης στη Λωρίδα της Γάζας παραβιάστηκε σε 29 σημεία. Οι μαχητές της οργάνωσης απήγαγαν δεκάδες Ισραηλινούς συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων ενώ αιχμαλώτισαν και στρατιωτικό προσωπικό.

Τα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία γέμισαν με εκκλήσεις για βοήθεια από οικογένειες σε πόλεις του νότιου Ισραήλ που είχαν καταληφθεί από τη Χαμάς. Ενοπλοι τρομοκράτες πήγαιναν πόρτα-πόρτα, ενώ η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας θύμισε εκείνη του 1973. Ο ισραηλινός στρατός έφτασε στο σημείο να εκκενώσει ισραηλινούς οικισμούς στην περιοχή των συνόρων με τη Γάζα ενώ χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία του Ισραήλ,

Κατά τη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο 7/10 περίπου 300 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί Ισραηλινοί κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν σε θέση την Κυριακή να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Στις πρώτες αναλύσεις, ο αρθρογράφος της Washington Post, Μαξ Μπουτ, εκτιμά πώς ό,τι συνέβη θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν και των εντολοδόχων του -συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς- να αποτρέψουν μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας. Και θυμίζει -πριν από την ανάφλεξη του Σαββάτου- τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Το αντάλλαγμα θα ήταν μια αμυντική συνθήκη ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα όλα περιπλέκονται. «Αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ και όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 είχαν συνέπειες που εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ, έτσι και οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα εξαπλωθούν με τρόπους που θα είναι επικίνδυνοι όσο και απρόβλεπτοι» σημειώνει ο Μπουτ.

Ο ίδιος καταγράφει τις διαστάσεις όσων συνέβησαν: Δεν υπάρχει προηγούμενο για τη μαζική επίθεση που πραγματοποίησε και η Χαμάς. Οι μαχητές της κατάφεραν να διεισδύσουν ακόμη και σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και να καταλάβουν άρματα μάχης και άλλα θωρακισμένα οχήματα. Μια τολμηρή τρομοκρατική επιχείρηση έχει κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας του Ισραήλ και διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. «Το Ισραήλ αναμφίβολα θα αντεπιτεθεί με μια συντριπτική στρατιωτική απάντηση» προβλέπει ο Μπουτ στην WP.

Η «νίκη της Χαμάς μπορεί να αποδειχθεί πύρρειος» σημειώνει από την πλευρά του στο The Atlantic ο Νέιταν Σακς, συνεργάτης του Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον. «Οσο άσχημα κι αν ήταν τα πράγματα στη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες -και ήταν τρομερά- οι επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμη χειρότερες. Το Ισραήλ πιθανότατα θα κάνει τώρα μια μεγάλη προσπάθεια να κυνηγήσει τους εμπλεκόμενους. Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας. Μόλις ολοκληρώσουν την εκκαθάριση των ισραηλινών πόλεων από τους μαχητές της Χαμάς, θα στρέψουν την προσοχή προς τη Γάζα» προσθέτει.

Οπως θυμίζει ο Μπουτ, το Ισραήλ «είχε οργανώσει πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς από την ανάληψη της εξουσίας από εκείνη το 2007, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Αλλά αυτές ήταν κυρίως από αέρος. Και ακόμη και όταν αναπτύχθηκαν ισραηλινά στρατεύματα, δεν έμειναν ποτέ για πολύ στην περιοχή». 

Η ανάλυση του The Atlantic στέκεται παράλληλα σε δύο διαστάσεις:

-Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα δεχθεί τεράστια πίεση από την κοινή γνώμη για να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτεθεί κατά μέτωπο στη Χαμάς. Το Ισραήλ απέφυγε να το πράξει μέχρι σήμερα, εν μέρει γιατί θα ήταν μια εξαιρετικά αιματηρή ιστορία

-Οι επιθέσεις ενώνουν τους Ισραηλινούς -έστω και προσωρινά- μετά από χρόνια αυξανόμενου διχασμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση περισσότερο χώρο για επιθετικούς ελιγμούς, αν το επιλέξει. Οι μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα κατά τους τελευταίους μήνες έχουν πλέον σταματήσει και η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναθεωρήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς του Ισραήλ θα πρέπει πιθανότατα να περιμένει.

Σε ό,τι αφορά την άλλη πλευρά η WP επισημαίνει πως η επίθεση της Χαμάς θα κάνει τη ζωή των Παλαιστινίων χειρότερη. Η Γάζα είναι ήδη ένα από τα φτωχότερα μέρη της Γης και η δυστυχία της έχει επιδεινωθεί από τον ισραηλινο-αιγυπτιακό αποκλεισμό που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τη Χαμάς να συγκεντρώσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

Μια μέρα πριν από τις επιθέσεις, η Washngton Post δημοσίευσε μια σπαρακτική ιστορία για το πώς οι έμποροι στη Γάζα είναι τόσο φτωχοί, που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χρησιμοποιήσουν φορτηγά και πρέπει να βασίζονται σε γαϊδουράκια.

«Η Χαμάς δεν επιτέθηκε λόγω των άθλιων συνθηκών στη Γάζα. Οι ηγέτες της είναι προστατευμένοι από τις στερήσεις και κινούνται από θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό. Ομως οι τρομερές συνθήκες καθιστούν εύκολη τη στρατολόγηση μαχητών από την πλευρά της Χαμάς ανάμεσα σε νέους άνδρες τόσο φτωχούς και απελπισμένους που δεν έχουν καλύτερη εναλλακτική λύση από το να γίνουν “μάρτυρες”» σχολιάζει ο Μαξ Μπουτ.

Κατά τον ίδιο, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από το να ζήσουν ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. «Οι υπεύθυνοι Ισραηλινοί -οι οποίοι λείπουν σε μεγάλο βαθμό από το ακροδεξιό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου- γνωρίζουν ότι οι ζωές των Παλαιστινίων πρέπει να βελτιωθούν για να αποφευχθούν περισσότερες εκρήξεις βίας στο μέλλον» καταλήγει το κείμενο της αμερικανικής εφημερίδας.