Πασίγνωστο gay site γνωριμιών βρίσκεται στο επίκεντρο του ακήρυκτου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Το Grindr που περιγράφεται ως το μεγαλύτερο παγκοσμίως σάιτ κοινωνικής δικτύωσης και γνωριμιών για γκέι, bisexual, τρανσέξουαλ, έχει πάνω από 27 εκατομμύρια χρήστες. Αποδεικνύεται τώρα ότι «προστατεύεται» από την δραστήρια Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ (CFIUS). Με άγρυπνο μάτι αμερικανοί αξιωματούχοι, παρακολουθούν την διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησίας του ιστότοπου, υποστηρίζοντας ανεπίσημα ότι προσωπικά δεδομένα των χρηστών κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια μυστικών υπηρεσιών της Κίνας. Γιαυτό και απαγόρευσαν την αλλαγή ιδιοκτησίας στο gay site στο οποίο οι χρήστες καταχωρούν εθελοντικά στοιχεία για τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους και άλλες πληροφορίες όπως αν είναι φορείς HIV.
Ο κίνδυνος που καραδοκεί είναι απλός: Αμερικανοί πολίτες, ίσως και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των υπηρεσιών ασφαλείας ή επιστήμονες σε κρίσιμα ερευνητικά ιδρύματα, να έχουν καταχωρήσει προσωπικά δεδομένα στο σάιτ και αυτά να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης και εκβιασμού από μυστικές υπηρεσίες της Κίνας. Επίσης θεωρούν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, πολίτες που ζουν στις ΗΠΑ αλλά κατάγονται από χώρες στις οποίες η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα, να πέσουν θύματα εκβιασμού…
Γι αυτό η δραστήρια τα τελευταία χρόνια, Επιτροπή Ελέγχου των Ξένων Επενδύσεων (CFIUS), ανατρέπει την εξαγορά που είχε γίνει στο παρελθόν. Το σάιτ γκέι γνωριμιών που εδρεύει στο Δυτικό Χόλιγουντ (Καλιφόρνια), είχε εξαγοραστεί από την κινέζικη εταιρεία τυχερών και άλλων παιχνιδιών Beijing Kunlun Tech Co σε δύο φάσεις, το διάστημα 2016 έως το 2018, χωρίς όμως να υποβάλει τον φάκελο για έγκριση, στην CFIUS. Η αποφυγή ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής που προεδρεύεται από αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ήταν μια πρώτη ένδειξη που κινητοποίησε τα στελέχη της.
Η Kunlun, βρέθηκε υπό διερεύνηση στην Επιτροπή η επέμβαση της οποίας έγινε με αφορμή το σχέδιο δημόσιας εγγραφής που εξήγγειλε η κινεζική εταιρεία ώστε να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια. Η Επιτροπή απαγόρευσε την δημόσια εγγραφή για εισαγωγή σε χρηματιστήριο και η κινέζικη πλέον εταιρεία υποχρεώνεται σε γρήγορη πώληση των μετοχών της. Ήδη ανέθεσε στην επενδυτική τράπεζα Cowen, την αναζήτηση αγοραστών οι οποίοι προφανώς θα είναι αποδεκτοί από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Η CFIUS, είναι δια-υπηρεσιακή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όχι μόνο του πανίσχυρου υπουργείου Οικονομικών αλλά και 16 ακόμα υπουργείων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων το υπουργεία Άμυνας και Εμπορίου, υπηρεσίες εσωτερικής Ασφάλειας και σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου από τον Λευκό οίκο.
Στο παρελθόν η ΗΠΑ είχαν διατυπώσει την αντίθεσή τους στην εξαγορά χρηματοοικονομικών αμερικανικών εταιρειών από Κινέζους. Επίσης ανάλογη είναι και η αρνητική στάση για την πώληση εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης. Φανταστείτε, λένε, ο φάκελος υγείας κρατικού αξιωματούχου ή προμηθευτή του αμερικανικού Δημοσίου σε ευαίσθητους τομείς (όπλα, ηλεκτρονικά κ.α.) να «αξιοποιηθεί» από ξένες υπηρεσίες…
Το 2016, ο πρόεδρος Ομπάμα, είχε μπλοκάρει μέσω της Επιτροπής της αγορά εταιρειών όπως η θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Aixtron στις ΗΠΑ και της θυγατρικής της Philips, Lumileds, από Κινέζους. To 2017 o πρόεδρος Τραμπ δεν επέτρεψε την εξαγορά της εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών Lattice Semiconductor και το 2018 την εξαγορά της Qualcomm από την Broadcom Limited που έχει έδρα στην Σιγκαπούρη.
Κεντρικό πρόσωπο της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της πόλης Σέντζεν, Kunlun, είναι ο 42χρονος πρόεδρός της Ζου Γιαουί (Zhou Yahui). Μηχανολόγος, απόφοιτος της γνωστού πανεπιστημίου Τσινγκούα. Ζει στο Πεκίνο και ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2016 όταν ξεκίνησε η εξαγορά του αμερικανικού σάιτ γκέι γνωριμιών. Δηλώνει χωρισμένος και αυτοδημιούργητος. Στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους επιχειρηματίες εταιρειών τεχνολογίας εμφανίζεται στην 93η θέση με αξία περιουσίας 2,2 δισ δολ.
Το ερώτημα είναι αν η κίνηση απαγόρευσης της εξαγοράς του Grindr θα έχει συνέχεια και φυσικά αν οι κινέζικες υπηρεσίες που εποπτεύουν ιδιαίτερα αυστηρά τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα, θα απαντήσουν ανάλογα.
Τόσο οι αμερικανικές υπηρεσίες όσο και η κινεζική εταιρεία απέφυγαν να κάνουν επίσημες δηλώσεις για το θέμα.