Από αριστερά και δεξιόστροφα: Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, το Hilton Αθηνών στη δεκαετία του ‘60, ο Κόνραντ Χίλτον υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών, η πισίνα του Χίλτον, ο Φρανκ Σινάτρα και η Μελίνα Μερκούρη | © Ιστορικό Αρχείο Hilton Αθηνών
Θέματα

Hilton: Aπό δω πέρασε η Αθήνα και το Χόλιγουντ

Ασπρόμαυρα και έγχρωμα στιγμιότυπα πλημμυρίζουν με νοσταλγία τον χώρο μιας φωτογραφικής έκθεσης, αποδεικνύοντας πως το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί ορόσημο για την πρωτεύουσα, κάνοντας την καρδιά της πόλης να χτυπά εκεί από το 1963 μέχρι σήμερα
Protagon Team

«Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου»: αυτό είχε δηλώσει με απόλυτη βεβαιότητα και χωρίς ίχνος κολακείας ο Κόνραντ Χίλτον, ο ιδρυτής της πασίγνωστης ξενοδοχειακής αλυσίδας, στις 21 Απριλίου του 1963, κατά τη διάρκεια των λαμπερών εγκαινίων.

Το ξενοδοχείο-ορόσημο για την Αθήνα, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή ευημερίας και ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό. Σημάδεψε τον αστικό ιστό της πόλης στην κομβική περίοδο της ανοικοδόμησής της, συμμετείχε ενεργά στη ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας με τις δράσεις του, στράφηκε εξαρχής στην προβολή της ελληνικής σύγχρονης τέχνης και συνέδεσε το όνομά του με μία ολόκληρη περιοχή.

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «HILTON ΑΘΗΝΩΝ, ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΟΣΗΜΟ. ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ» που φιλοξενείται στο Aethrion, υπενθυμίζει, μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια και στιγμιότυπα, ασπρόμαυρα και έγχρωμα, την ιστορία της γέννησης και της ζωής ενός ξενοδοχείου, που ενώ ανήκει σε μια αμερικανική αλυσίδα και λειτούργησε σαν ένα παράθυρο στον κόσμο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.

Ο Κόνραντ Χίλτον και η αδελφή του χορεύουν το αγαπημένο του βαλς «Varsoviana», όπως συνήθιζε να κάνει για γούρι σε όλα τα εγκαίνια των ξενοδοχείων του, στις 22 Απριλίου του 1963

Το Hilton Αθηνών, ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος και σχεδιασμό ξενοδοχείο, ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Ελλάδα, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης συνδύαζε την επιβλητική μεγαλοπρέπεια και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και αισθητική με την αρχαιοελληνική αρμονία.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη και ήταν ανάμεσα στις δημιουργίες που καθόρισαν την αρχιτεκτονική των δεκαετιών του ’60  και του ‘70 στην Ελλάδα. Παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία, κυρίως χάρη στις μνημειώδεις εσώγλυφες συνθέσεις του σπουδαίου εικαστικού Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία, αλλά και αρκετών στοιχείων από την επίπλωση και τη διακόσμησή του.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εργοτάξιο του Hilton, το 1959

Ολα αυτά τα χρόνια, πλήθος προσωπικοτήτων παγκοσμίου φήμης έχει διαβεί το κατώφλι του. Παράλληλα, το εμβληματικό αυτό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι και τόπο διασκέδασης των Αθηναίων. Από χαλαρές κουβέντες μετά τη δουλειά, μέχρι κρίσιμα επαγγελματικά ραντεβού, όλα περιστρέφονταν γύρω από έναν χώρο με κύρος, στιλ, αλλά και θετική ενέργεια.

Επιπλέον, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης, μέσω των ιστορικών εκθέσεων της «Αίθουσας Τέχνης Αθηνών Χίλτον», την περίοδο 1963-1973.

Η Ελα Φιτζέραλντ με τον Ρόμαν Οτο Ρίχενμπαχερ, γενικό διευθυντή του Hilton, το 1979

Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ανακαινίστηκε ριζικά από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη, ενώ προστέθηκε και μια νέα πτέρυγα, αποδεικνύοντας ότι σαν ζωντανός οργανισμός, αναπτύσσεται και εξελίσσεται.

Το 2004 αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Το 2019, η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton κλείνει 100 χρόνια ζωής. Εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα, άσκησε και ασκεί τεράστια επιρροή στην ανάπτυξη πόλεων και χωρών, στις οποίες έχτισε τις μονάδες της.

Το περίφημο «Galaxy Bar»

Το Hilton Αθηνών, εδώ και 56 χρόνια, αποτελεί σημείο αναφοράς, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής ζωής της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Απολύτως αναγνωρίσιμο με το που το βλέπεις, με μία ανεξίτηλη σφραγίδα στην καθημερινότητα μίας πόλης όπως η Αθήνα, η οποία αισίως, γνωρίζει και νέες, ημέρες (και νύχτες) εντυπωσιακής τουριστικής προσέλευσης ολόκληρο τον χρόνο.

Μία περιήγηση στη ζωή του Hilton και της Αθήνας

Η έκθεση είναι σα να σε παίρνει από το χέρι και να σε ξεναγεί πίσω στις ημέρες που το Hilton ήταν μόνο μία φιλόδοξη μακέτα, αλλά και όταν άνοιξε τις πόρτες του, με τα εγκαίνια να αποτελούν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς: πλήθος αστέρων όπως ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Τζόαν Κόλινς, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό και πολλοί ακόμη, το επισκέπτονταν ξανά και ξανά.

Ζαν Πολ Μπελμοντό και Νικόλ Καλφάν, το1971. 
Από τη συνέντευξη Τύπου της ταινίας “Le Casse” («Οι ληστές») του Ανρί Βερνέιγ που σε μεγάλο μέρος γυρίστηκε στο Hilton Αθηνών

Από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο εργοτάξιο του Hilton στις 24 Ιανουαρίου 1959, μέχρι την τελετή θεμελίωσης στις 26 Φεβρουαρίου του ίδιου χρόνου, με πλήθος επισήμων και παρόντα και τον Κόνραντ Χίλτον.

Το lobby του Hilton στα εγκαίνια

Από το κατάμεστο lobby του ξενοδοχείου τη βραδιά των λαμπερών εγκαινίων, με τους πολυάριθμους καλεσμένους, σε άλλη εικόνα-ντοκουμέντο, να προσέρχονται στην αίθουσα χορού «Τερψιχόρη» για να αρχίσει το πάρτι. Σε μία φωτογραφία, ο Κόνραντ Χίλτον υπογράφει περιχαρής το βιβλίο επισκεπτών και σε μία άλλη, χορεύει μαζί με την αδελφή του το αγαπημένο του βαλς «Varsoviana», κάτι που συνήθιζε να κάνει για γούρι στα εγκαίνια όλων των ξενοδοχείων του.

Ο Τζέρεμι Αϊρονς στο Hilton, Ιούνιος 1996

Η αισθητική του «Galaxy Bar» το 1965, που παραμένει αγαπημένο στέκι και τόπος συνάντησης μέχρι σήμερα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης χαμογελαστός και εμβληματικός το 1963, η σπουδαία Ελα Φιτζέραλντ το 1979, ο Χιου Χέφνερ του θρυλικού Playboy συνοδευόμενος από ένα πανέμορφο μοντέλο το 1970, ο γοητευτικός Τζέρεμι Αϊρονς το 1996, ο Τέλι Σαβάλας με γυαλιά ηλίου μπροστά από το Hilton το 1971, οι Platters που έδωσαν συναυλία στην πισίνα του ξενοδοχείου το 1980 και πολλοί ακόμη που σφράγισαν με τη ζωή και το έργο τους μία ολόκληρη εποχή.

O καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, Πρόεδρος της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, η Καρολάιν Λι Ράτζβιλ, αδερφή της Τζάκι Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, το 1963

Ολες αυτές οι στιγμές, ξαναζωντανεύουν μαζί με τους πρωταγωνιστές τους, σε μία έκθεση που ισοδυναμεί με μάθημα αστικής ιστορίας.