Protagon A περίοδος

Ζώντας με τη σχιζοφρένεια

Παρά το γεγονός ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία, το 1/3 των αστέγων στις ΗΠΑ πάσχει από σχιζοφρένεια, ενώ το 15% των πασχόντων από σχιζοφρένεια στην Ευρώπη έχει βιώσει την έλλειψη στέγης.

Βασίλης Βενιζέλος

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη για την κοινωνία μας χρονική συγκυρία, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, υποχρηματοδοτούμενη και υποστελεχωμένη, όλα όσα επεσήμαναν την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου σε συνέντευξη Τύπου για τη σχιζοφρένεια ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Παγκοσμίας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας, Γιώργος Χριστοδούλου, και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), Δημήτρης Πλουμπίδης, είναι ανησυχητικά.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία, το 1/3 των αστέγων στις ΗΠΑ πάσχει από σχιζοφρένεια, ενώ το 15% των πασχόντων από σχιζοφρένεια στην Ευρώπη έχει βιώσει την έλλειψη στέγης.

Επίσης, το 50% των πασχόντων από σχιζοφρένεια επιδεικνύει αυτοκτονική συμπεριφορά και ένα ποσοστό 5%-10% από αυτούς αυτοκτονεί τελικά, υπό το βάρος της βαριάς οδύνης την οποία βιώνουν.

Ως ημιτελή χαρακτήρισε ο Δημήτρης Πλουμπίδης την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας και υπογράμμισε ακόμη ότι η υποχρηματοδότηση θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πιο προχωρημένων προγραμμάτων της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Ο Γιώργος Χριστοδούλου και ο Δημήτρης Πλουμπίδης παρουσίασαν τα ως άνω ανησυχητικά στοιχεία με αφορμή το διεθνές συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας με θέμα «Ζώντας με τη σχιζοφρένεια», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 9-11 Οκτωβρίου.