Νέα έρευνα δίνει στους Ολλανδούς τα πρωτεία της καθιστικής ζωής και υπολογίζει ότι κάθε χρόνο το καθισιό στοιχίζει 21.000 ζωές και 1,2 δισ. ευρώ στην Ολλανδία. Τουλάχιστον, αυτοί αθλούνται…
Οι Έλληνες, πάλι, περνούν πολλές ώρες τη μέρα καθιστοί, ενώ κατά 68% δηλώνουν ότι δεν αθλούνται ποτέ!
Η έρευνα του ολλανδικού ερευνητικού οργανισμού TNO, όπως την παρουσιάζει ο Guardian, διαπιστώνει ότι ένας στους τέσσερις Ολλανδούς (26%) περνά περισσότερες από 8μιση ώρες σε μια καρέκλα, ενώ συνολικά τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.
Η έκθεση υπολογίζει ότι, εξαιτίας της καθιστικής ζωής, κάθε χρόνο συμβαίνουν στην Ολλανδία 21.000 πρόωροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Συνολικά εκτιμάται ότι η καθιστική ζωή στοιχίζει στη χώρα αυτή 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
«Είμαστε οι Ευρωπαίοι πρωταθλητές του καθίσματος», δήλωσε στον Guardian ο ολλανδός καρδιολόγος Λέοναρντ Χόφστρα, ο οποίος χαρακτήρισε την υπερβολική καθιστική ζωή ως ένα είδος εθισμού. «Όταν καθόμαστε η ροή του αίματος είναι στάσιμη. Όταν ασκούμαστε, τα αιμοφόρα αγγεία παράγουν μονοξείδιο του αζώτου, που είναι πολύτιμο για την υγεία: Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος, προλαμβάνει την αύξηση της κακής χοληστερόλης, αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων και φλεγμονών», εξήγησε.
Οι ειδικοί του τομέα της υγείας μιλούν για «διαταραχή της χρήσης καρέκλας» η οποία εξαπλώνεται στις δυτικές χώρες, ενώ οι ερευνητές της TNO υποστηρίζουν ότι η καθιστική ζωή είναι αρκετά επιζήμια ώστε να λάβει το χαρακτηρισμό «επαγγελματικός κίνδυνος».
Οι Ολλανδοί, την ίδια ώρα, είναι από τους πιο αθλητικούς «τύπους» της Ευρώπης, όμως η ενασχόλησή τους με τα σπορ δεν αντισταθμίζει σε διάρκεια το πολύωρο καθισιό.
Αν ασκείσαι 30 λεπτά, τι κάνεις τις υπόλοιπες ώρες;
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέτρια έως έντονη ένταση για 30 λεπτά την ημέρα, αλλά αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος της ημέρας για κάποιον που είναι ξύπνιος 16 ώρες και κάθεται τις 8 από αυτές», αναφέρει στον Guardian η ερευνήτρια της TNO Λιντεβέι Ρενό. Η ίδια εξηγεί πως οι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση πόσες ώρες κάθονται μέσα στην ημέρα. «Δεν σκεφτόμαστε ότι καθόμαστε στον καναπέ, αλλά ότι βλέπουμε τηλεόραση, δεν σκεφτόμαστε ότι καθόμαστε στο τραπέζι αλλά ότι τρώμε μεσημεριανό, δεν σκεφτόμαστε ότι καθόμαστε σε ένα γραφείο, αλλά ότι δουλεύουμε».
Και πού να δεις οι Έλληνες
Η παραπάνω έρευνα χρησιμοποιεί και στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, τα οποία δείχνουν πράγματι ότι 65% των Ολλανδών περνούν πάνω από 5 ώρες την ημέρα σε μια καρέκλα – 26% πάνω από 8 ώρες. Αλλά τουλάχιστον αυτοί αθλούνται!
Οι Έλληνες όχι μόνο κάθονται πολλές ώρες αλλά δεν αθλούνται καθόλου…
Στο Ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες Έλληνες αναφέρουν ότι κάθονται από 5 ώρες και πάνω ημερησίως, ενώ σχεδόν 7 στους 10 δηλώνουν ότι δεν αθλούνται ποτέ (έναντι 25% των Ολλανδών…)
Μόλις 4% των Ελλήνων ασκούνται σε τακτική βάση – κάτι που κάνουν κατά 43% οι Ολλανδοί – αλλά και αυτοί που αθλούνται, δεν ασχολούνται για περισσότερο από μια ώρα κάθε φορά.
Σε επίπεδο Ευρώπης, στο ίδιο Ευρωβαρόμετρο το 45% των ερωτηθέντων αναφέρουν μηδενική αθλητική δραστηριότητα. Σχεδόν 4 στους 10 (38%) αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και μόλις 6% πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Οι Φινλανδοί (71%), οι Λουξεμβούργιοι (63%), οι Ολλανδοί (60%) και οι Δανοί (59%) είναι οι πιο πιθανό να ασκούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες σε οκτώ χώρες δηλώνουν ότι δεν ασκούνται ποτέ, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Πορτογαλία (73%), στην Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε (68%) και στην Πολωνία (65%).