| CreativeProtagon
Θέματα

Οκτώ συνήθειες για έξι χρόνια μικρότερη βιολογική ηλικία

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποκαλύπτει τη σημασία που έχουν για τη διατήρηση της καλής υγείας η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος, παράλληλα με τη διαχείριση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα. Ολοι θέλουμε να ζούμε περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο υγιείς
Protagon Team

Η συστηματική τήρηση οκτώ υγιεινών συνηθειών μπορεί να δώσει σε κάποιον το σώμα ενός ατόμου έξι χρόνια νεότερου, σύμφωνα με νέα έρευνα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Times.

Στις υγιεινές συνήθειες, τις οποίες η  Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) αποκαλεί «Life’s Essential 8», περιλαμβάνονται η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, όχι στο κάπνισμα, ο καλός βραδινός ύπνος, η διαχείριση βάρους και η διατήρηση υπό έλεγχο της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι οι ενήλικες που τηρούν πιο πιστά τις παραπάνω συστάσεις είναι περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά από τη χρονολογική τους ηλικία.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα περισσότερων από 6.500 ενηλίκων, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση δεικτών υγείας όπως ο μεταβολισμός, η φλεγμονή και η λειτουργία οργάνων. Επίσης, βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη για το πόσο καλά ήταν προσαρμοσμένος ο τρόπος ζωής τους στο «Life’s Essential 8», με τις υψηλές βαθμολογίες να υποδηλώνουν καλή υγεία της καρδιάς.

«Διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης» δήλωσε ο Νουρ Μάκαρεμ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman, στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη. «Βρήκαμε επίσης μια δοσοεξαρτώμενη συσχέτιση: καθώς η υγεία της καρδιάς αυξάνεται, η βιολογική γήρανση μειώνεται» πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα καρδιαγγειακής υγείας ήταν βιολογικά νεότερα από το αναμενόμενο, και ότι τα άτομα με χαμηλή τήρηση των οκτώ συνηθειών ήταν βιολογικά γηραιότερα από το αναμενόμενο.

Η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν υψηλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 41, ωστόσο η μέση βιολογική ηλικία τους ήταν 36. Η μέση πραγματική ηλικία όσων είχαν χαμηλή καρδιαγγειακή υγεία ήταν 53, αν και η μέση βιολογική ηλικία τους ήταν 57.

Αφού λήφθηκαν υπόψη διάφοροι κοινωνικοί, οικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες, η υψηλότερη βαθμολογία «Life’s Essential 8» συσχετίστηκε με βιολογική ηλικία που είναι κατά μέσο όρο έξι χρόνια μικρότερη από την πραγματική ηλικία του ατόμου.

Ο καθηγητής Νουρ Μάκαρεμ πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη συμμόρφωση με όλα τα “Life’s Essential 8” και η βελτίωση της καρδιαγγειακής σας υγείας μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας και να έχει στη συνέχεια πολλά οφέλη. Η μειωμένη βιολογική γήρανση δεν σχετίζεται μόνο με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις∙ συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου».

Η ανάλυση παρουσιάστηκε στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Φιλαδέλφεια.

Ο Ντόναλντ Μ Λόιντ-Τζόουνς, πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας του «Life’s Essential 8» και πρώην εθελοντής πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας και της βιολογικής ηλικίας, και πώς μπορεί το υγιεινό lifestyle να μας βοηθήσει να ζούμε περισσότερο».

«Ολοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο υγιείς, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαμβάνουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Times, μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου, διαπίστωσε ότι αν κάποιος έχει αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και πνευμονική λειτουργία ατόμου χρονολογικά μεγαλύτερου κατά πέντε χρόνια, ο κίνδυνος να πάθει άνοια ή εγκεφαλικό είναι αυξημένος κατά 40%.

«Επειδή οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς, η χρονολογική ηλικία είναι ένα μάλλον ανακριβές μέτρο» δήλωσε σχετικά η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Χαγκ, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.