Protagon A περίοδος

«Ο οροθετικός δεν το γράφει στο μέτωπο»!

Ο Κωστής, τέσσερα χρόνια οροθετικός, ήταν υπερήφανα έτοιμος να μας μιλήσει για την εμπειρία του με τον HIV/AIDS, κατά τη διάρκεια του ενημερωτικού σεμιναρίου για τους δημοσιογράφους.

Βασίλης Βενιζέλος

«Η οροθετικότητα είναι δύσκολο πράγμα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τους ανθρώπους. Μην τους ισοπεδώνουν τα 'νούμερα' και οι τηλεθεάσεις. Χρειάζεται εκπαίδευση. Υπάρχει δυσκολία ακόμη και να καταλάβει ο κόσμος τι σημαίνει η επαφή με την οροθετικότητα. Εγώ δεν το έχω πει ούτε στην οικογένειά μου! Οι γονείς μου δεν θα μπορούσαν να προσαρμοσθούν σε μια τέτοια πληροφορία! Είμαι από εκείνους οι οποίοι πίστευαν ότι αποκλείεται να μου συμβεί, γιατί νόμιζα ότι εάν κάποιος είναι οροθετικός, το γράφει στο κούτελο. Δεν το γράφει!».

Ο Κωστής, τέσσερα χρόνια οροθετικός, ήταν υπερήφανα έτοιμος να μας μιλήσει για την εμπειρία του με τον HIV/AIDS, κατά τη διάρκεια του ενημερωτικού σεμιναρίου για τους δημοσιογράφους, το οποίο διοργάνωσαν την Τρίτη 28 Απριλίου, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η "PRAKSIS", με τη συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Το μείζον θέμα είναι να μην στιγματίζονται οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν με τον HIV/AIDS, και από στιγματισμό οι δημοσιογράφοι γνωρίζουμε πολύ καλά…

Οι υπεύθυνοι των τριών πολύ σημαντικών ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων μάς εξήγησαν μεταξύ άλλων:

«Παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα στην πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία για τους ανασφάλιστους, αλλά αυτή η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Σήμερα τα σχετικά προβλήματα εμφανίζονται στις κατηγορίες των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας και των μεταναστών με χαρτιά οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι. Γι' αυτές τις δύο κατηγορίες η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία είναι περιορισμένη. Απαιτείται να προσδιορισθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για καθολική πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς μόνον η καθολική πρόσβαση λειτουργεί και προληπτικά. Η πολιτεία δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να χορηγούνται απρόσκοπτα τα αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους όσοι τα χρειάζονται, γιατί αυτό μόνον προάγει την δημόσια υγεία».

Η συζήτηση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ ήταν πλούσια, ζωντανή και χρήσιμη, ενώ εκείνοι οι οποίοι έκλεψαν την παράσταση με τις καίριες ερωτήσεις και τοποθετήσεις τους ήταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η υπόσχεση των διοργανωτών: Να καταρτίσουν και να διανείμουν σε όλους τους δημοσιογράφους της χώρας ένα εύχρηστο έντυπο για την ορθή χρήση της γλώσσας και των σχετικών όρων όταν αναφερόμαστε, γράφουμε ή μιλάμε για τον HIV, το AIDS και τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν με τον ιό. Κάτι σαν εκείνη τη μαζική πρωτοβουλία διαφόρων ΜΚΟ προς Ευρωπαίους δημοσιογράφους σχετικά με την ορθή χρήση της γλώσσας και των όρων οι οποίοι αφορούν την ψυχική νόσο και τους ψυχικώς πάσχοντες.

Καιρός να μάθουμε να γράφουμε και να μιλάμε με σεβασμό στον δέκτη και, κυρίως, στον πάσχοντα! Επιτέλους!