To μαύρισμα σε solarium προσφέρει ελάχιστη αντηλιακή προστασία και δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την υγεία | Shutterstock
Θέματα

Μύθος το «προστατευτικό» μαύρισμα πριν από τις διακοπές

Το «μαύρισμα βάσης», όπως ονομάζεται το ελαφρύ μαύρισμα με solarium, πριν αρχίσετε την ηλιοθεραπεία, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την καλή αντηλιακή προστασία, αποφαίνεται η επιστήμη
Κική Τριανταφύλλη

Η πρωτοπόρος Κοκό Σανέλ δεν έκανε μόδα μόνο το μικρό μαύρο φόρεμα, τα γυναικεία παντελόνια και το κοντό μαλλί· επέβαλε και το μαύρισμα. Για χιλιετίες τα κορμιά των γυναικών ήταν αιχμαλωτισμένα, γιατί η επιδερμίδα τους έπρεπε να είναι πάλλευκη εάν ήθελαν να δείξουν την αριστοκρατική καταγωγή και τη σεμνή ανατροφή τους, και οι ακτίνες του ήλιου σχεδόν δεν την ακουμπούσαν.

Τη δεκαετία του 1930, όμως, απελευθερωμένες χάρη στις προσταγές της επαναστάτριας της μόδας, κουρεύτηκαν à la garçonne, πέταξαν τα ρούχα που τις κρατούσαν φυλακισμένες ακόμα και μέσα στο νερό, φόρεσαν κάτι που έμοιαζε με τα σημερινά μαγιό, καθώς και τα πρακτικά και άνετα μοντέλα που σχεδίαζε η Σανέλ.

Τους επιτρεπόταν πια να λιάζονται κάτω από τον καυτό ήλιο και το σταρένιο χρώμα έγινε της μόδας. Τόσο που έκτοτε άνδρες και γυναίκες ανυπομονούν για το βαθύ μαύρισμα του καλοκαιριού, που θα καλύψει τη χλωμάδα του χειμώνα. Το κακό είναι ότι ο ήλιος αποδείχτηκε με τα χρόνια πολύ πιο επικίνδυνος από όσο μπορούσε κανείς να φανταστεί και η προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του απαραίτητη.

Ηρθαν, λοιπόν, τα αντηλιακά, αλλά και μια (μαρκετινίστικη) συμβουλή, σύμφωνα με την οποία μερικές συνεδρίες σε solarium προσφέρουν ένα «προστατευτικό» μαύρισμα βάσης, πριν από την έξοδο στην παραλία, υπονοώντας ότι έτσι αποτρέπεται το έγκαυμα από τον ήλιο· όμως αυτή η συμβουλή δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη, επισημαίνει η Κάρλι Μάλενμπαουμ στο Axios – κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια αλλά, όπως φαίνεται, το αγνοούν οι νεότερες γενιές.

Μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πολλοί ενήλικες της γενιάς Z, ηλικίας 18-25 ετών, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και πιστεύουν σε μύθους για το μαύρισμα.

Στο πλαίσιο του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Δέρματος, η ΑΑΔ ενθαρρύνει όλους να κάνουν ασφαλή ηλιοθεραπεία (δείτε εδώ την ελληνική καμπάνια του ΕΟΔΥ), καθώς προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα).

Σύμφωνα με την έρευνα της ΑΑΔ, το 71% των ενηλίκων 18-25 ετών δεν είναι εξοικειωμένο με τους κινδύνους που συνδέονται με το έγκαυμα από τον ήλιο, με το 40% να αγνοεί τους κινδύνους του μαυρίσματος και το 59% να πιστεύει μύθους για το μαύρισμα, όπως ότι είναι υγιές και πως ένα «μαύρισμα βάσης», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το μαύρισμα σε solarium, αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα.

Το μαύρισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα), αλλά σύμφωνα με την έρευνα το 20% των ενηλίκων της γενιάς Ζ λένε υποστηρίζει ότι είναι πιο σημαντικό για αυτούς από την πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα, το 30% λέει ότι αξίζει να δείχνεις ωραίος σήμερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δείχνεις χειρότερος αργότερα.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι μπορείς να καείς και με μαύρισμα βάσης: προσφέρει ελάχιστη αντηλιακή προστασία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την υγεία.

Γενικά, το μαύρισμα κάτω από το ήλιο παρέχει προστασία ισοδύναμη με δείκτη προστασίας SPF (αντηλιακός παράγοντας) μόλις 4 ή μικρότερο, ενώ ένα μαύρισμα σε solarium θα μπορούσε να προσφέρει SPF μικρότερο από 1, δήλωσε στο Axios η Νάνσι Ακερμαν, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Εξάλλου, η ζημιά από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής μας, επομένως ένα μαύρισμα βάσης «αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε όχι μόνο καρκίνο του δέρματος, αλλά και ρυτίδες [και] καφέ κηλίδες» δήλωσε στο Axios η δερματολόγος Νάζανιν Σέιντι.

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η αιτία των περισσότερων περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος και θανάτων, πολλοί από τους οποίους μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με την EPA.

Αν θέλετε να προστατεύσετε το δέρμα σας, λοιπόν, θα πρέπει είναι να φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 15 ή μεγαλύτερο και να το εφαρμόζετε συνεχώς.