Protagon A περίοδος

Κρίσιμες στιγμές για το “Ερρίκος Ντυνάν”

Με μία δραματική ανακοίνωση, τα σωματεία των εργαζομένων προειδοποιούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ανασταλεί ακόμη και την Τετάρτη 17 Απριλίου η λειτουργία του πολύπαθου "Ερρίκος Ντυνάν"...

Βασίλης Βενιζέλος

Με μία δραματική ανακοίνωση, τα σωματεία των εργαζομένων στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) και το θεραπευτήριο της Αθήνας "Ερρίκος Ντυνάν" προειδοποιούν ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να ανασταλεί ακόμη και την Τετάρτη 17 Απριλίου η λειτουργία του πολύπαθου "Ερρίκος Ντυνάν"!

Στο Δ.Σ. του ΕΕΣ έχει σημειωθεί το απόλυτο αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών/Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να αποκατασταθεί η κλονισμένη νομιμότητα στη διοίκηση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης της χώρας μας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δίνει από την περασμένη εβδομάδα μάχη προκειμένου να μην καταστεί άμεσα απαιτητό το δάνειο το οποίο έχει συνάψει το "Ερρίκος Ντυνάν" με την υπό εκκαθάριση κυπριακή τράπεζα "Λαϊκή".

Εάν οι προσπάθειες του Ανδρέα Λυκουρέντζου δεν ευοδωθούν, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι πιθανότητες να βρεθούν, τις αμέσως προσεχείς ημέρες, στον δρόμο οι 1.050 εργαζόμενοι του "Ερρίκος Ντυνάν", οι οποίοι δουλεύουν εδώ και εννέα μήνες απλήρωτοι, με εκτιμώμενη προοπτική, μάλιστα, να χάσουν άλλους επτά μισθούς μέσα στο 2013…

Οι πολύ σοβαρές ευθύνες της "ομάδας Μαρτίνη", στο Δ.Σ. του ΕΕΣ και του "Ερρίκος Ντυνάν", είναι αδιαμφισβήτητες από κάθε άποψη, ενώ το αίτημα των σωματείων των εργαζομένων στον ΕΕΣ και το "Ερρίκος Ντυνάν" -να ενταχθεί το θεραπευτήριο στο ΕΣΥ- δεν αποτελεί την πλέον απλή από τις πιθανές προοπτικές της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του protagon, υπάρχουν δυνάμεις της κυβέρνησης οι οποίες προωθούν τη λύση της τοποθέτησης προσωρινής διοίκησης στον ΕΕΣ και, συνεπώς, στο "Ερρίκος Ντυνάν", μετά από σχετική δικαστική απόφαση, προσωρινή διοίκηση η οποία θα κληθεί να επιλύσει όλα τα δύσκολα προβλήματα της υπόθεσης και να εντάξει το "Ερρίκος Ντυνάν" σε ένα νομικό και θεσμικό καθεστώς τύπου Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), δηλαδή το θεραπευτήριο να παραμείνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) κοινοφελούς χαρακτήρα, με κάποιο είδος εποπτείας και ευθύνης εκ μέρους του Δημοσίου.

Η προσπάθεια φαίνεται να είναι, λοιπόν, το Δημόσιο να έχει αποφασιστικό λόγο στη διαχείριση του "Ερρίκος Ντυνάν" χωρίς να υποχρεώνεται σε πλήρη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως θα συνέβαινε εάν το "Ερρίκος Ντυνάν" εντασσόταν στο ΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε, την Τετάρτη 17 Απριλίου, την απόλυτη καταστροφή για το "Ερρίκος Ντυνάν" και τους 1.050 εργαζόμενους του θεραπευτήριου, ας ελπίσουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, όλοι θα συμβάλουν στη σωτηρία του "Ερρίκος Ντυνάν", μεταξύ των οποίων και εκείνοι οι οποίοι φρόντισαν με πράξεις και παραλείψεις τους να φέρουν το θεραπευτήριο στο χείλος του γκρεμού…