Οσοι ακολούθησαν μια πιο βιώσιμη διατροφή, τρώγοντας κυρίως λαχανικά, χόρτα, φρούτα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών | Shutterstock
Θέματα

Η βιώσιμη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 25%

Σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ η φιλική προς τον πλανήτη διατροφή, που ωφελεί επίσης την υγεία, επικεντρώνεται στα λαχανικά, τα χόρτα, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ περιορίζει το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα δημητριακά
Protagon Team

Προστατεύοντας τον πλανήτη μπορούμε επίσης να προστατεύσουμε την υγεία μας, ισχυρίζονται επιστήμονες του Χάρβαρντ οι οποίοι ανακάλυψαν ότι οι «πράσινες» τροφές μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 25%.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσοι ακολούθησαν μια πιο βιώσιμη διατροφή, τρώγοντας κυρίως λαχανικά, χόρτα, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, και μειώνοντας το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα δημητριακά του πρωινού,  είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών.

Τα ευρήματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων υγείας άνω των 100.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, από το 1986 έως το 2018, από τους οποίους περισσότεροι από 47.000 πέθαναν κατά την περίοδο παρακολούθησης, γράφει στην Telegraph η Σάρα Κνάπτον.

Εκείνοι που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στον Δείκτη Διατροφής Πλανητικής Υγείας (PHDI) -ο οποίος μετρά πόσο καλά τηρούν οι άνθρωποι τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τροφών που είναι καλές για τον πλανήτη- είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από καρκίνο ή παθήσεις της καρδιάς.

Είχαν επίσης 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο ενώ ο κίνδυνος θανάτου από αναπνευστική νόσο μειώθηκε στο μισό. Συνολικά μια «πράσινη» διατροφή μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά το ένα τέταρτο.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Nutrition 2023, την ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition στη Βοστώνη.

Η Λιν Μπουί, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε: «Πάντα με απασχολούσε ο μετριασμός των ανθρώπινων επιπτώσεων στο περιβάλλον. Ενα βιώσιμο διατροφικό πρότυπο δεν θα πρέπει να είναι μόνο υγιεινό, αλλά επίσης συνεπές εντός των πλανητικών ορίων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους».

Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι η υψηλότερη βαθμολογία στη Διατροφή Πλανητικής Υγείας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου».

Η Διατροφή Πλανητικής Υγείας λαμβάνει υπόψη τόσο τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος του εντέρου, ο διαβήτης και το εγκεφαλικό, όσο και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως η χρήση νερού, η χρήση γης, η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα μη αμυλούχα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ακόρεστα έλαια είναι πιο υγιεινά και λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον από τα κόκκινα κρέατα και τα επεξεργασμένα κρέατα, αν και αυτό έχει αμφισβητηθεί.

Μια πρόσφατη, ειδική έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Animal Frontiers, προειδοποιεί ότι το κρέας είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και ζητά να σταματήσει ο «ζηλωτισμός» που προωθεί τις χορτοφαγικές και vegan δίαιτες. Οι επιστήμονες, οι οποίοι υπογράφουν την έκδοση, προειδοποίησαν ότι είναι δύσκολο να αντικατασταθούν το θρεπτικά συστατικά του κρέατος, υποστηρίζοντας ότι οι φτωχότερες κοινότητες με χαμηλή πρόσληψη κρέατος συχνά υποφέρουν από καθυστέρηση, αδυναμία και αναιμία, λόγω έλλειψης ζωτικών θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών.

Σχεδόν 1.000 επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη του Δουβλίνου, υποστηρίζοντας ότι η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία.

Η κυρία Μπουί παραδέχτηκε ότι ο δείκτης PHDI μπορεί να χρειάζεται να προσαρμοστεί σε διαφορετικές χώρες, ανάλογα με τον πολιτισμό ή τη θρησκεία τους και προειδοποίησε ότι τα άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις υγείας ή προβλήματα προσβασιμότητας στα τρόφιμα μπορεί να βρουν προκλητική μια δίαιτα φιλική προς τον πλανήτη.

Είπε: «Ελπίζουμε ότι οι ερευνητές μπορούν να προσαρμόσουν αυτόν τον δείκτη σε συγκεκριμένες καλλιέργειες τροφίμων και να επικυρώσουν πώς σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως το αποτύπωμα άνθρακα, το αποτύπωμα νερού και η χρήση γης σε άλλους πληθυσμούς».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Εθνικό Σύστημα Υγείας ( NHS) συμβουλεύει ότι το κόκκινο κρέας, όπως το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό, είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής· ωστόσο προειδοποιεί ότι η κατανάλωση περισσότερων από 90 γρ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου.