Να ερχόμαστε σε επαφή με πουλιά όσο το δυνατόν περισσότερο, μας προτρέπουν επιστήμονες από τη Βρετανία, καθώς το να τα βλέπουμε να πετούν και να τα ακούμε να τιτιβίζουν, μας καθιστά πιο ευτυχισμένους, συμβάλλοντας στη δημιουργία ευχάριστης ψυχικής διάθεσης, που διαρκεί έως και οκτώ ώρες.
Για την εκπόνηση της μελέτης ερευνητές του King’s College χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή ονόματι Urban Mind, μέσω της οποίας συγκέντρωναν πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση των συμμετεχόντων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, επί μία τριετία. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα ερωτούνταν τρεις φορές την ημέρα πού ακριβώς βρίσκονταν, εάν έβλεπαν ή άκουγαν πουλιά και, το κυριότερο, πώς αισθάνονταν.
«Υπάρχουν ολοένα περισσότερες ενδείξεις όσον αφορά τις θετικές συνέπειες της επαφής με τη φύση στην ψυχική υγεία και διαισθανόμαστε πως η παρουσία πουλιών και το κελάηδημά τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσής μας», ανέφερε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Ράιαν Χαμούντ, βοηθός ερευνητή στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του περίφημου λονδρέζικου πανεπιστημίου, εξηγώντας, όμως, πως ελάχιστες έρευνες όσον αφορά την επίδραση των πτηνών στην ψυχική υγεία έχουν εκπονηθεί σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικά περιβάλλοντα.
«Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Urban Mind δείξαμε για πρώτη φορά την άμεση σχέση ανάμεσα στη θέαση και ακρόαση πουλιών και στη θετική διάθεση», εξήγησε ο επιστήμονας από τη Βρετανία. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποδείξουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της παροχής κατάλληλων οικοσυστημάτων για τη στήριξη των πουλιών, όχι μόνο για τη βιοποικιλότητα, αλλά και για την ψυχική μας υγείας», προσέθεσε.
Η μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2018 και Οκτωβρίου 2021, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 συμμετέχοντες (κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες της Ευρώπης), που κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους περισσότερες από 26.800 φορές, συνολικά.
Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης πληροφορίες από υπάρχουσες διαγνώσεις παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Μέσα από τα ευρήματά τους διαπίστωσαν ότι η ακρόαση και η θέαση της ζωής των πτηνών είχε θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ατόμων χωρίς, αλλά και με κατάθλιψη. Επισημαίνουν, επίσης, ότι αυτή η ευεργετική επίδραση των πτηνών δεν οφειλόταν σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ύπαρξη δέντρων ή υδάτινων δρόμων.
«Ο όρος υπηρεσίες οικοσυστήματος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τα οφέλη ορισμένων πτυχών του φυσικού περιβάλλοντος στη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχθούν επιστημονικά αυτά τα οφέλη», ανέφερε σχετικά ο Αντρέα Μεκέλι, καθηγητής Πρώιμης Παρέμβασης στην Ψυχική Υγεία που συμμετείχε στην έρευνα.
«Η μελέτη μας παρέχει μια τεκμηριωμένη βάση για τη δημιουργία και την υποστήριξη χώρων βιοποικιλότητας που φιλοξενούν την ορνιθοπανίδα, καθώς αυτό συνδέεται στενά με την ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, τα ευρήματα υποστηρίζουν την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση των ευκαιριών για τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με την ορνιθοπανίδα, ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη», τόνισε.