Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με την Ολυμπιονίκη Σούζι Φέιβορ Χάμιλτον, η οποία σε συνέντευξή της δήλωσε ότι η διπολική της διαταραχή την οδήγησε στην πορνεία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «διπολική της διαταραχή», καθώς και η διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη) όλων των ασθενών μας, είναι το τελευταίο πράγμα που θα τους οδηγούσε στην πορνεία.
Η κυρία Χάμιλτον, είπε ότι η διπολική της διαταραχή της προκάλεσε μανία για το σεξ και δικαιολόγησε τις επιλογές της χρησιμοποιώντας τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής.
Αν και ένα από τα συμπτώματα της μανιακής φάσης-κρίσης της διπολικής διαταραχής, μπορεί να είναι έντονη επιθυμία για σεξ ή ακόμα και μείωση των ηθικών αναστολών και στη συνέχεια η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι ένα σύμπτωμα το όποιο θα οδηγήσει στη συνειδητή επιλογή καριέρας στην πορνεία. Κάτι τέτοιο, ως σύμπτωμα και συμπεριφορά, δεν κρατάει αρκετό καιρό, κρατάει όσο και η φάση ενός μανιακού επεισοδίου και κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο ασθενής δεν έχει ιδιαίτερη επίγνωση των πράξεών του.
Το σύνολο των διπολικών ασθενών μας, που μπορεί να βιώσει το σύμπτωμα της υπερσεξουαλικότητας ή ακόμα και να προβεί σε πιο ενεργή και «ελεύθερη» σεξουαλική συμπεριφορά, εφόσον περάσει αυτή η μανιακή φάση, νιώθει ενοχικά και μετανιώνει για ό,τι μπορεί να έχει γίνει.
ΔΕΝ αναγνωρίζει αυτή τη συμπεριφορά ως μέρος του εαυτού του και ντρέπεται για πράγματα που μπορεί να έχουν συμβεί. Αυτά είναι συνήθως και σημαντικές τραυματικές εμπειρίες που δουλεύουμε κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας των διπολικών ασθενών μας.
Δυστυχώς, το βλέπουμε αρκετά συχνά πλέον -κυρίως από «διάσημα» πρόσωπα- να γίνεται χρήση και κατάχρηση της διάγνωσης της διπολικής διαταραχής για να δικαιολογηθούν άσχημες συμπεριφορές ή αποφάσεις ζωής τους, που μπορεί να είναι κατακριτέες από κάποιους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυρία Χάμιλτον οφείλει να αναζητήσει αλλού τους λόγους που οδηγήθηκε στη συνειδητή και αρκετά υπεύθυνη απόφασή της να συνεχίσει την επαγγελματική της καριέρα στον χώρο της πορνείας – και όχι να ενημερώνει λανθασμένα τον κόσμο ότι για αυτό ευθύνεται η διπολική της διαταραχή.
Αυτά τα γράφω με κάθε σεβασμό προς τους ανθρώπους που υποφέρουν από τη διπολική διαταραχή, αλλά και άλλους συνανθρώπους μας που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
*Ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιαρης είναι διδάκτωρ κλινικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, King's College London), ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης (ΕΔΟ).