Αναγνώστες

Πώς είναι να τρέχεις 27 μαραθωνίους σε 27 μέρες;

O κωμικός Εντι Ιζαρντ τρέχει 27 μαραθώνιους επί 27 συνεχείς ημέρες για να συγκεντρώσει χρήματα για αγαθοεργίες. Πώς όμως επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα μια τόσο ακραία καταπόνηση και γιατί εκείνος δεν τα παρατάει;
Protagon Team

Οι 27 μαραθώνιοι συμβολίζουν τα 27 χρόνια που έμεινε στη φυλακή του Aπαρτχάιντ ο Νέλσον Μαντέλα. Ομως το προσωπικό ρεκόρ του βρετανού Ιζαρντ είναι 43 μαραθώνιοι (!) σε διάστημα 51 ημερών. Τότε, το 2009, είχε συγκεντρώσει για έναν αντίστοιχο σκοπό πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες.

Οπως όμως επισημαίνει στον Ρόμπερτ Σπένσερ και στο BBC ο Φρανσουά Ξαβιέ Λι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μια τόσο ακραία καταπόνηση μπορεί να έχει για τα ανθρώπινο σώμα ανεπανόρθωτες συνέπειες.

«Πρέπει να σφίξεις τα δόντια και να ρωτήσεις τον εαυτό σου: “Είμαι άραγε έτοιμος να υποστώ μια μόνιμη βλάβη προσπαθώντας να πετύχω το στόχο μου;” Γιατί φυσικά δεν πρόκειται για αστείο, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι σε όλο αυτό το εγχείρημα».

O πρώτος κίνδυνος είναι το σύνδρομο καθυστερημένου πόνου των μυών. Ενας άλλος είναι ο δρομέας να κάψει τόσες πολλές θερμίδες που να μην είναι πλέον σε θέση να τις αναπληρώσει. Με τόσο μεγάλη σωματική καταπόνηση πολλά συστήματα του οργανισμού παύουν να λειτουργούν και η όρεξη χάνεται τη στιγμή ακριβώς που το σώμα τη χρειάζεται περισσότερο.

Στην περίπτωση αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει, κάτι που κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή σε κρυώματα και ιώσεις. Η ηλικία του 54χρονου Ιζαρντ είναι ένα άλλο πρόβλημα. Οσο μεγαλύτερος είναι κανείς τόσο πιο δύσκολα το σώμα του ξεπερνά σωματικά στρες και τραυματισμούς των μυών.

Σύμφωνα όμως με τον Λι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δρομείς έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους νεότερους. «Σε καταστάσεις που απαιτείται ακραία σωματική καταπόνηση, συχνά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα καταφέρνουν πιο καλά από νεαρότερα άτομα, προφανώς λόγω των ψυχικών δυνάμεων που διαθέτουν».

Ο Λι υπογραμμίζει πως μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα όταν βάλουμε σε αυτή την προσπάθεια το νου και την ψυχή μας. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα έχουν μεγαλύτερη ψυχική αντοχή, πλουσιότερα αποθέματα υπομονής, πληρέστερη αίσθηση μιας μακρόπνοης προσπάθειας και μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε τέτοιου είδους πράγματα.

«Συχνά είναι δυσκολότερο να τρέξεις τα πρώτα πέντε χιλιόμετρα παρά τα επόμενα πενήντα» υποστηρίζει ο πεπειραμένος μαραθωνοδρόμος Τζος Ορντ-Χιούμ, ο οποίος δύο χρόνια πριν διένυσε 120 χιλιόμετρα στη Σιέρρα Λεόνε για να μαζέψει χρήματα για τα ορφανά του εμφυλίου.

Και όπως σημειώνει με νόημα, η «τακτική της κούρσας» είναι ζωτικής σημασίας για να διανύσεις μια μεγάλη απόσταση. «Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να ξέρεις ακριβώς ποιος είναι ο στόχος σου και να κινητοποιήσεις όλες τις ψυχικές σου δυνάμεις» καταλήγει εμφαντικά.