Ο εθισμός μου με οδήγησε στην παρανομία σε μικρή ηλικία. Κυλικείο 10ου δημοτικού σχολείου Νέας Σμύρνης. Περίμενα πώς και πώς το διάλειμμα για να πάρω τη δόση μου. Μαχαίρι στην καρδιά όταν άκουγα ότι οι αγαπημένες παγωμένες μπομπονέλες με γεύση κόλας είχαν τελειώσει. Μια μέρα ξόδεψα όλο μου το χαρτζιλίκι εκεί. Ο εθισμός όμως έβαλε τον διάολο μέσα μου. Δεν άντεξα. Μαζί με τον διπλανό μου τον Κωστάκη κλέψαμε 50 δραχμές από το θρανίο του Λουκά. Πήρα τη δόση μου. Ο Λουκάς μας «έδωσε» στη δασκάλα και εκείνη φώναξε την άλλη μέρα τις μανάδες μας. Τι ντροπή Θεέ μου. Πόσο χαμηλά με είχε ρίξει η κόλα. Τα χρόνια πέρασαν… πήγα για σπουδές στην Αγγλία μαζί με τον Λουκά… πέρασαν και άλλα χρόνια… παντρεύτηκα μια φίλη του αδερφού του Κωστάκη…. αλλά και η αγάπη για την κόλα δεν έσβησε ποτέ. Είμαι σίγουρος πλέον ότι φταίνε εκείνες οι μπομπονέλες.
Επειδή τα αναψυκτικά εκτός άλλων έχουν και πολλές θερμίδες, εδώ και αρκετά χρόνια όποτε πίνω κόλα προτιμώ τα light προϊόντα. Η ασπαρτάμη που περιέχουν είναι κατά προσέγγιση 200 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη όμως αποδίδει μόνο 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και προτείνεται η χρήση της στα άτομα που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους ή που έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης δεν συμβάλλει στη δημιουργία οδοντικής τερηδόνας επειδή δεν αποικοδομείται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας. Συντίθεται από δύο αμινοξέα (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλαλανίνη και διασπάται πλήρως προς φαινυλαλανίνη, ασπαρτικό οξύ και μεθανόλη, τα οποία μεταβολίζονται ταχύτατα και δεν συσσωρεύονται στο αίμα.
Σιγά μην με άφηναν οι διατροφο-τρομοκράτες σε ησυχία. Ούτως ή άλλως αυτή η κατηγορία αναψυκτικών έχει δαιμονοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλη (Τρομο-κόλα φταίει για όλα). Σε αυτή την περίπτωση έρχονται να σου πουν ότι κάνεις λάθος αν νομίζεις ότι αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τις θερμίδες κάνεις ένα, έστω μικρό, καλό. Όχι, θα σου πουν ότι κάνεις μεγαλύτερο κακό στον εαυτό σου διότι η ασπαρτάμη που χρησιμοποιείται στα light προϊόντα είναι το γλυκό δηλητήριο που σε σκοτώνει ύπουλα και προκαλεί από σκλήρυνση κατά πλάκας μέχρι καρκίνο παντού. Βέβαια αν βασίζεσαι σε τυχαίους ιστοχώρους τότε σίγουρα θα έχεις πρώτης τάξεως υλικό για κίτρινη δημοσιογραφία και συνωμοσιολογία. Εγώ προτιμώ να εμπιστεύομαι τις πάμπολλες μελέτες και αναφορές σημαντικών οργανισμών και δεκάδων πανεπιστημιακών ομάδων.
Ας δούμε μερικά συμπεράσματα που έχουν δημοσιεύσει
- Η ασπαρτάμη είναι ασφαλής και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, καταλήγει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) της οποίας οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει περίπου 500 επιστημονικές έρευνες που αφορούν την ασπαρτάμη. Εξαιρούνται άτομα με το σπάνιο κληρονομικό μεταβολικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU).
- Σύμφωνα με πρόσφατη (2007) επισκόπηση του συνόλου των ερευνών από τους επιστήμονες 10 διαφορετικών πανεπιστημίων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Reviews in Toxicology, «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο».
- Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α (US National Cancer Institute) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (U.S. FDA) έχουν καταλήξει ότι η ασπαρτάμη δεν είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο.
Κάποιες υποθέσεις για τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ασπαρτάμης σχετίζονται με τα προϊόντα από τη διάσπαση (φαινυλαλανίνη, ασπαρτικό οξύ, μεθανόλη) ή την αποικοδόμησή της (δικετοπιπεραζίνη DKP). Όμως τα προϊόντα από τη διάσπασή της είναι συστατικά που περιέχονται σε πολλά συνηθισμένα τρόφιμα και δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Μία ανασκόπηση και λεπτομερής. περιγραφή των μελετών σε ανθρώπους και ζώα που διερεύνησαν τη μεταβολική τύχη των συστατικών της ασπαρτάμης έκαναν οι Magnuson et al σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Toxicology το 2007.
Για άλλη μια φορά ο κόσμος έχει μια σύγχυση. Δεκάδες επίσημοι οργανισμοί και πανεπιστήμια λένε εντάξει και άλλοι φωνάζουν κίνδυνος. Η κινδυνολογία πουλάει και επειδή πουλάει δεν θα σταματήσει ποτέ. Εκείνοι που θα φωνάζουν κίνδυνος θα είναι πάντοτε περισσότεροι διότι πολύ απλά είναι περισσότεροι αυτοί που δεν γνωρίζουν για το κάθε ειδικό θέμα και δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να κάνουν τον κόπο να βρουν αξιόπιστες πηγές. Θα ακούγονται επίσης πολύ περισσότερο διότι συνήθως η φωνή είναι ένας τρόπος που επιλέγουν οι άνθρωποι για να καλύψουν την έλλειψη στοιχείων. Γλυκιά αλλά όχι αμαρτία η ασπαρτάμη λοιπόν. Αμαρτία είναι να μην κρατάς το μέτρο…και να ντροπιάζεσαι στην τάξη στα οχτώ σου για μερικές μπομπονέλες!
Υ.Γ. Κλείνω τον πρώτο μου χρόνο στο protagon με αυτό το άρθρο. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για το διάβασμα και τα μηνύματά σας.
Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Aspartame: review of safety
European Food Safety Authority National Cancer Institute (NCI)