Η τεχνολογία του «Αβαταρ» μπορεί, όπως φαίνεται, να έχει και σημαντικές ιατρικές εφαρμογές | Shutterstock
Θέματα

H τεχνολογία του «Αβαταρ» σύμμαχος στη διάγνωση σπάνιων ασθενειών

Οι προηγμένες στολές που φορούσαν οι ηθοποιοί στα γυρίσματα των δύο ταινιών «Aβαταρ» για να καταγράφεται η κίνηση του σώματός τους χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στη διάγνωση νευροεκφυλιστικών και άλλων παθήσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπισή τους
Protagon Team

Τα τελευταία χρόνια στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στα μπλοκμπάστερ του κόσμου της Marvel και γενικά σε σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές πρέπει να εκτελούν παράτολμες σκηνές ή να κάνουν εξωπραγματικές κινήσεις, χρησιμοποιούνται ειδικές hi-tech στολές, οι οποίες μεταδίδουν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σε υπολογιστές που αναλαμβάνουν την αποτύπωση της σκηνής όπως τη βλέπουν οι θεατές στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη. Μάλιστα, η τεχνολογία αυτών των στολών προοδεύει συνεχώς και σήμερα υπάρχουν κάποιες που ενσωματώνουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία, που εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογίες έγκαιρης διάγνωσης παθήσεων της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, αποφάσισε κάποια στιγμή να αξιοποιήσει την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στις δύο ταινίες «Αβαταρ», την πρώτη του 2009 και τη δεύτερη, που προβάλλεται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλον τον κόσμο, έχοντας ξεπεράσει μέχρι τώρα σε εισπράξεις τα δύο δισ. δολάρια.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο δοκίμασαν με επιτυχία σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Ντουσέν και σε ασθενείς με αταξία Φρίντριχ, μια κληρονομική νευροεκφυλιστική πάθηση με πολύ σοβαρά συμπτώματα. Για καμία από τις δύο σπάνιες ασθένειες δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια θεραπεία.

Οι ειδικές στολές που χρησιμοποιήθηκαν από τους ηθοποιούς στο «Αβαταρ» χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών (YouTube)

Οπως αναφέρουν, η όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση επιτρέπει την ταχύτερη έναρξη της κατάλληλης υποστήριξης, ενώ μειώνει σημαντικά το κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε κλινικές δοκιμές.

Εκτιμούν, επίσης, ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάστασης ασθενών που αναρρώνουν από διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν την κίνηση, όπως παθήσεις του νευρικού συστήματος, των πνευμόνων, της καρδιάς, ακόμη και για παρακολούθηση ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα.

Το σύστημα

Ο εντοπισμός της σοβαρότητας και της πιθανής εξέλιξης τέτοιων ασθενειών συνήθως περιλαμβάνει τις απαραίτητες μετρήσεις της ακρίβειας με την οποία οι ασθενείς εκτελούν ένα σύνολο τυποποιημένων κινήσεων. Τέτοιες μετρήσεις γίνονται σε κλινικές και ειδικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτή η αξιολόγηση –ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της υποστήριξης και της θεραπείας που χρειάζεται ένας ασθενής– μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Σε δύο δημοσιεύσεις τους στην επιθεώρηση Nature Medicine, οι ερευνητές περιγράφουν τα αποτελέσματα των δοκιμών του συστήματος που ανέπτυξαν, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στις δύο ταινίες «Αβαταρ». Το σύστημα λήψης κίνησης που ανέπτυξαν οι ερευνητές πραγματοποιεί αυτές τις μετρήσεις ταχύτερα και με μεγάλη ακρίβεια.

«Η νέα μας προσέγγιση ανιχνεύει λεπτές κινήσεις, που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να συλλάβει. Το σύστημα έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει τις κλινικές δοκιμές και να βελτιώνει τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών», δηλώνει ο Αλντο Φαϊσάλ, επιστήμονας του Imperial College του Λονδίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Φενσεστέιν, του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Λονδίνου, που βοήθησε στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας από τις στολές των ηθοποιών, λέει ότι αν αναπτυχθεί και εξελιχθεί περεταίρω, μπορεί να φέρει επανάσταση στη δημιουργία φαρμάκων, μειώνοντας το κόστος παραγωγής τους.

«Αυτό θα επιτρέψει στη φαρμακοβιομηχανία να επενδύσει στην ανάπτυξη φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες. Ο κύριος ωφελούμενος από την έρευνά μας θα είναι οι ασθενείς, επειδή η τεχνολογία θα είναι σε θέση να βρει νέες θεραπείες πολύ πιο γρήγορα», σημειώνει.

Οι ερευνητές αναζητούν ήδη έγκριση για τη χρήση της σύλληψης κίνησης, για δοκιμές φαρμάκων για την αντιμετώπιση αυτών των δύο ασθενειών. Συγκεντρώνουν επίσης δεδομένα για τη χρήση του σε νόσους όπως οι Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και σκλήρυνση κατά πλάκας.