H μούμια του φαραώ Αμενχοτέπ Α’ μεταφέρθηκε τον περασμένο Απρίλιο με κάθε επισημότητα από το Αιγυπτιακό Μουσείο στη πλατεία Ταχρίρ στο Κάϊρο στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Γνωρίζουμε πλέον πολλά στοιχεία για αυτόν τον φαραώ | REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
Θέματα

Ψηφιακή νεκροψία μούμιας με τρισδιάστατη αξονική τομογραφία

Ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν την σορό ενός φαραώ χρησιμοποιώντας προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό χωρίς να χρειαστεί να την αγγίξουν. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ένα πλήθος στοιχείων για τον Αμενχοτέπ Α’ που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1525 π.Χ ως το 1504 π.Χ.
Protagon Team

Πριν από 140 έτη ανακαλύφθηκε σε ένα συγκρότημα τάφων και ναών κοντά στο Λούξορ η μούμια του φαραώ Αμενχοτέπ Α’ που κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1525 π.Χ ως το 1504 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι δεν επιχείρησαν ποτέ να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια επεμβατική ενέργεια για να μελετήσουν την μούμια, υπό τον φόβο να προκληθεί κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά στη σορό του φαραώ.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Σαχάρ Σαλίμ, καθηγήτρια ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, κατάφερε να πραγματοποιήσει μια τρισδιάστατη αξονική τομογραφία στη μούμια. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC τα ευρήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Αμενχοτέπ Α’ είχε κοινά ανατομικά και εμφανισιακά χαρακτηριστικά με αυτά του πατέρα του Αχμόσε Α’ του ιδρυτή της 18ης δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου. Ο Αμενχοτέπ Α’ είχε στενό πηγούνι, στενή και μικρή μύτη, σγουρά μαλλιά και υγιή δόντια ορισμένα εκ των οποίων (τα πάνω δόντια) προεξείχαν. Όταν πέθανε είχε ηλικία περίπου 35 ετών και η απουσία κάποιων σοβαρών τραυμάτων στον σκελετό του υποδεικνύουν ότι ο θάνατος του προήλθε από κάποια λοίμωξη.

Η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία στη μούμια του Αμενχοτέπ Α’ αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά του αλλά και ιστορικά στοιχεία |Reuters/Dr Sahar Saleem/University of Cairo
H σύληση και η φροντίδα

Στη σορό εντοπίστηκαν φθορές που υποδεικνύουν ότι ο τάφος είχε πέσει θύμα τυμβωρύχων οι οποίοι όμως δεν κατέστρεψαν τη μούμια, ούτε κατάφεραν να αρπάξουν διάφορα φυλαχτά και πολύτιμα αντικείμενα με τα οποία είχε θαφτεί ο φαραώ. Οπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της 21ης δυναστείας, τέσσερις αιώνες μετά την ταφή της η μούμια του Αμενχοτέπ Α’, δέχτηκε τη φροντίδα ιερέων οι οποίοι αποκατέστησαν τις ζημιές και την ενταφίασαν μάλιστα στο σημείο που εντοπίστηκε. Το αρχικό σημείο ταφής παραμένει άγνωστο.

Η ενέργεια των ιερέων προκαλούσε στους ερευνητές την ανησυχία πως πιθανότατα θα είχαν αφαιρεθεί τελετουργικά αντικείμενα για να χρησιμοποιηθούν στην ταφή επόμενων φαραώ, πρακτική που δεν ήταν σπάνια στην αρχαία Αίγυπτο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν συνέβη κάτι τέτοιο και έτσι αν κάποια στιγμή η μούμια ανοιχθεί θα έρθουν στο φως και αυτά τα πολύτιμα από κάθε άποψη αντικείμενα ανάμεσα στα οποία είναι και μια χρυσή ζώνη.