Ενα κοπάδι μεγάπτερες γευματίζει παρέα | youtube.com
Θέματα

H πιο μοναχική φάλαινα έγινε σούπερ… social

Ηταν μέχρι πρόσφατα τα πιο μοναχικά πλάσματα της Γης όμως ξαφνικά οι μεγάπτερες φάλαινες αποφάσισαν να κάνουν παρέα και να γευματίζουν μαζί δημιουργώντας πανικό στους ωκεανούς
Protagon Team

Η μεγάπτερη φάλαινα (Megaptera novaeangliae) φτάνει συνήθως τα 13 με 14 μέτρα σε μήκος και ζυγίζει κατά μέσο όρο 25 τόνους. Η μεγάπτερη ξεχωρίζει από το μαύρο χρώμα στο πάνω της μέρος αλλά και τα πολλά εξογκώματα στο κεφάλι της. Η μεγάπτερη φάλαινα είναι γνωστή για τα  εντυπωσιακά άλματα που κάνει έξω από το νερό. Είναι επίσης γνωστές για τα τραγούδια τους τα οποία τραγουδούν σε συχνότητες που δεν πιάνει το ανθρώπινο αυτί.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες τις είχαν καταγράψει ως τα πιο μοναχικά ζώα του πλανήτη. Ομως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο. Εντοπίζονται κοπάδια από μεγάπτερες να περνούν χρόνο μαζί και τελικά να τρώνε όλες μαζί με φρενήρη ρυθμό.

Οι μεγάπτερες περνούν το καλοκαίρι συνήθως στις περιοχές της Ανταρκτικής τρώγοντας κατά βάση ολομόναχες τεράστιες ποσότητες κριλ (ζωοπλαγκτόν) ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες ποσότητες λίπους που θα τις συντηρήσουν στην διάρκεια του χειμώνα. Οταν ολοκληρώσουν την διαδικασία της διατροφής τους οι μεγάπτερες ταξιδεύουν χιλιάδες χλμ. για να βρεθούν σε τροπικά νερά στα οποία θα ξεχειμωνιάσουν.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Κεν Φίντλεϊ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Θηλαστικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Cape Peninsula στην Νότιο Αφρική πραγματοποίησε πολυετή παρακολούθηση μεγάπτερων φαλαινών. Οι ερευνητές ξεκίνησαν την παρακολούθηση το 2004 και σε διαδοχικές αποστολές μέχρι το 2015 εντόπισαν κοπάδια των μεγάπτερων φαλαινών και τελικά τα εύρηματα όλης αυτής της έρευνας δημοσιεύονται τώρα στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Οι ερευνητές εντόπισαν μεγάλα σε αριθμό κοπάδια μεγάπτερων να κινούνται μαζί και να τρώνε παρέα στις νοτιοδυτικές ακτές της Νοτίου Αφρικής, χιλιάδες χλμ. μακριά από τις περιοχές που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκονται την εποχή που εντοπίστηκαν. Τα κοπάδια αριθμούσαν από 20 ως ακόμη και 200 (ίσως και περισσότερες) μεγάπτερες φάλαινες.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα» δηλώνει ο Φίντλεϊ εντυπωσιασμένος όχι μόνο από την ύπαρξη κοπαδιών αλλά από την ένταση με την οποία έτρωγαν οι φάλαινες όλες μαζί. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα qz.com εκτός των άλλων η ύπαρξη τόσων κοπαδιών είναι εξαιρετικά ευχάριστο γεγονός. Αυτό γιατί στα μέσα του 20ου αιώνα η φαλαινοθηρία είχε οδηγήσει τς μεγάπτερες στα όρια της εξαφάνισης. Η απαγόρευση του κυνηγιού της όμως στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα όπως φαίνεται βοήθησε τους πληθυσμούς της μεγάπτερης φάλαινας να ανακάμψουν.

Επίσης φαίνεται ότι οι περισσότερες μεγάπτερες έχουν συγκεντρωθεί στις περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου του πλανήτη μας. Οι ειδικοί δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις της συγκέντρωσης τόσων μεγάπτερων φαλαινών στις ίδιες περιοχές τόσο για τις ίδιες όσο και για τα τοπικά οικοσύστηματα. «Είναι πιθανό το φαινόμενο αυτό να υπήρχε και στο παρελθόν. Ισως οι μεγάπτερες να είναι τελικά κοινωνικά όντα αλλά πιθανώς η τάση τους αυτή να μην ήταν ορατή επειδή είχαν μείνει ελάχιστες και οι ειδικοί να ξεγελάστηκαν» σημειώνει ο Φίντλεϊ.

Δείτε το βίντεο του γεύματος το οποίο τράβηξε drone: