Η NASA προγραμματίζει μέσα στην επόμενη τριετία τη δημιουργία ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και μια επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου, την πρώτη μετά από μισό αιώνα. Σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία βάσεων για τους αστροναύτες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θέλει να δημιουργήσει και μια εγκατάσταση, ένα οίκημα στη Σελήνη που θα λειτουργεί ως… Airbnb για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν τουριστικό ταξίδι από τη Γη στο φεγγάρι.
Η NASA ενέκρινε σε πρώτη φάση ποσό 60 εκατ. δολαρίων για αυτό το φουτουριστικό πρότζεκτ και συνήψε συνεργασία με την εταιρεία ICON που αναπτύσσει τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός καταλύματος στη Σελήνη μέχρι το 2040 το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει όχι μόνο αστροναύτες αλλά και απλούς πολίτες.
Το σχέδιο είναι να εκτοξευτεί ένας τεράστιος τρισδιάστατος εκτυπωτής στη Σελήνη και να χρησιμοποιηθεί σεληνιακό σκυρόδεμα κατασκευασμένο με τοπικά υλικά. Η NASA συνεργάζεται επίσης τόσο με πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες αλλά και με ιδιωτικές εταιρείες για την κατασκευή θυρών, πλακιδίων και επίπλων για αυτή τη σεληνιακή κατοικία.
Ο εκτυπωτής μπορεί να δημιουργήσει ένα οίκημα σε μόλις 48 ώρες. Η ICON εκτυπώνει σπίτια 3D από το 2018 και έχει κατασκευάσει πάνω από 100 στο Τέξας όπου και εδρεύει.
Τα σπίτια που κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή επειδή ανεγείρονται γρήγορα με τα στελέχη αυτής της ανερχόμενης βιομηχανίας να υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Προφανώς αν η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης αποδειχθεί αποτελεσματική στη δημιουργία οικημάτων στη Σελήνη που θα είναι λειτουργικά και φυσικά ασφαλή θα χρησιμοποιηθεί στον Άρη όπου επίσης προετοιμάζονται επανδρωμένες αποστολές.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έχει στα άμεσα σχέδια της τη δημιουργία μιας μεγάλης εγκατάστασης στην αθέατη πλευρά της Σελήνης την οποία έχει βαφτίσει «Σεληνιακό Χωριό». Πρόκειται για μια εγκατάσταση η οποία, όπως λένε τα στελέχη της ESA, θα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αξιοποιηθεί εκτός από επιστημονικούς και εμπορικούς σκοπούς και ως τουριστικός προορισμός.