Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα των κοτόπουλων που δημιούργησαν τα οποία αργότερα θα προσπαθήσουν να γίνουν παρένθετες μητέρες | Roslin Institute
Θέματα

H κότα έκανε το αβγό… μιας άλλης κότας!

Το εργαστήριο που δημιούργησε την Ντόλι (το διάσημο κλωνοποιημένο πρόβατο) ταράζει πάλι τα νερά παρουσιάζοντας τις πρώτες γενετικά τροποποιημένες κότες που δεν θα παράγουν δικά τους αβγά αλλά θα λειτουργούν ως παρένθετες μητέρες για να γεννήσουν αβγά από σπάνια είδη πουλερικών
Protagon Team

Στο αιώνιο ερώτημα αν «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα» το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αποφάσισε να παρέμβει παρέχοντας μια νέα εναλλακτική απάντηση. Για όσους πιθανώς δεν το θυμούνται, το Ινστιτούτο Ρόσλιν είναι αυτό από το οποίο ξεπήδησε πριν από 21 χρόνια η περίφημη Ντόλι, το πρώτο θηλαστικό που γεννήθηκε με την αμφιλεγόμενη τότε (αλλά ακόμη και τώρα) διαδικασία της κλωνοποίησης. Με ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Ρόσλιν έκανε γνωστό ότι ερευνητές του κατάφεραν να δημιουργήσουν γενετικά τροποποιημένες κότες οι οποίες δεν μπορούν μεν να γεννήσουν δικά τους αβγά αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως… παρένθετες μητέρες και να γεννήσουν αβγά από άλλα είδη πουλερικών!

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι ερευνητές αφαίρεσαν από τα πειραματόζωα ένα συγκεκριμένο γονίδιο (το DDX4) που παίζει ρόλο-κλειδί στη γονιμότητα μιας κότας. Οι κότες αυτές έγιναν στείρες και δεν μπορούν να παράγουν δικά τους αβγά αλλά κατά τα άλλα είναι απόλυτα υγιείς.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εμφυτεύσουν στις στείρες κότες βλαστικά κύτταρα από άλλα πτηνά με στόχο οι κότες αυτές να αποκτήσουν την δυνατότητα να παράγουν αβγά τα οποία όμως θα περιέχουν το γενετικό υλικό του πτηνού-δωρητή. Οι ερευνητές που δημοσιεύουν το επίτευγμα τους στην επιθεώρηση «Development» υποστηρίζουν ότι στόχος της προσπάθειας τους είναι από την μια πλευρά να επιζήσουν είδη πουλερικών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και ταυτόχρονα από την στιγμή που τα πουλερικά αποτελούν βασική τροφή στον πλανήτη να δημιουργήσουν νέες γενιές πουλερικών ανθεκτικές τόσο στις ασθένειες όσο και στις κλιματικές αλλαγές.

Στο άκουσμα της είδησης ειδικοί διατύπωσαν δύο ερωτήματα. Το ένα ερώτημα είναι αν υπάρχει δυνατότητα οι κότες αυτές να λειτουργούν ως παρένθετες μητέρες όχι μόνο για συγγενικά είδη αλλά και πιο μακρινά όπως για κάποια πτηνά που κινδυνεύουν και αυτά με εξαφάνιση (π.χ. αετούς). Το δεύτερο ερώτημα είναι αν η τεχνική αυτή μπορεί να δοκιμασθεί και σε άλλα ζώα όπως πάπιες, χήνες, ορτύκια κ.λ.π.

Δείτε και ένα σχετικό βίντεο για το επίτευγμα: