Ο κηρόσκορος (Galleria mellonella) είναι μια παρασιτική πεταλούδα που αποτελεί πονοκέφαλο για τους μελισσοκόμους, καθώς εισχωρεί στις κυψέλες για να εναποθέσει τα αυγά της, τα οποία, όταν εκκολαφθούν και βγουν οι προνύμφες, καταστρέφουν τις κηρήθρες.
Ομως ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Πάολο Μπομπέλι του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Διαπίστωσαν πώς όταν η πεταλούδα βρίσκεται ακόμη σε μορφή προνύμφης (κάμπια) είναι σε θέση να τρώει όχι μόνο κηρήθρες αλλά και πολυαιθυλένιο, ένα από τα πιο ανθεκτικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά διεθνώς. Ετσι, θεωρητικώς τουλάχιστον, η κάμπια αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να «ξαλαφρώσει» τις χωματερές και τους ωκεανούς από τις τεράστιες ποσότητες των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγουν εκεί.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα qz στα πειράματα που έγιναν περίπου 100 κάμπιες κηρόσκορου κατανάλωσαν 92 μιλιγκράμ πλαστικού μέσα σε 12 ώρες.
Δείτε το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές:
Σε λιγότερη από μια ώρα, τα έντομα αυτά είχαν ανοίξει τρύπες σε μια πλαστική σακούλα μέσα στην οποία βρίσκονταν. Ο ρυθμός αυτός είναι πολύ ταχύτερος από εκείνο ορισμένων βακτηρίων που έχουν ανακαλυφθεί ότι επίσης βιοδιασπούν το πλαστικό, αλλά με ταχύτητα μόνο 0,13 μιλιγκράμ την ημέρα.
«Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο, που θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα πλαστικά απόβλητα από πολυαιθυλένιο, τα οποία συσσωρεύονται σε χωματερές της ξηράς και στις θάλασσες» δήλωσε ο Μπομπέλι.