Στη φωτογραφία εικονίζεται η μούμια της Μυστηριώδους Κυρίας, της μοναδικής μέχρι σήμερα εγκύου γυναίκας που γνωρίζουμε ότι μουμιοποιήθηκε | Warsaw Mummy Project
Θέματα

H γυναίκα που πέθανε έγκυος και έγινε μούμια έπασχε από καρκίνο

Νέα μελέτη στη μοναδική μούμια εγκύου γυναίκας που γνωρίζουμε δείχνει ότι αυτή η αρχαία Αιγύπτια που έχει ονομαστεί «Μυστηριώδης Κυρία» δεν πρόλαβε να φέρει στον κόσμο το παιδί της εξαιτίας του καρκίνου από τον οποίο έπασχε
Protagon Team

Το 1826 στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας έγινε η δωρεά μια αιγυπτιακής μούμιας με τον δωρητή να υποστηρίζει ότι η μούμια βρισκόταν σε κάποιο από τους βασιλικούς τάφους των Θηβών. Η μελέτη της μούμιας που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας και των στοιχείων που τη συνόδευαν δεν πιστοποιούσαν τη βασιλική της καταγωγή αλλά θεωρήθηκε σημαντικό εύρημα. Για δύο αιώνες η μούμια θεωρούνταν ότι ήταν ενός άνδρα πιθανότατα ενός ιερέα που ζούσε τον πρώτο αιώνα π.Χ. και ονομαζόταν Hor-Djehuti.

Οι επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος μελέτης μουμιών Warsaw Mummy Project αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μελέτες στη μούμια χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία. Πριν από ένα χρόνο οι επιστήμονες του προγράμματος ανακάλυψαν ότι η μούμια δεν ανήκει σε ένα άνδρα αλλά μια γυναίκα και μάλιστα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Η ανακάλυψη ήταν ιστορική αφού πρόκειται για την πρώτη γυναικεία μούμια που γνωρίζουμε σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Η αγνώστων στοιχείων γυναίκα έλαβε την ονομασία «Μυστηριώδης Κυρία» και σύμφωνα με τους ερευνητές πιθανώς ζούσε πολύ πριν τον πρώτο αιώνα π.Χ, πέθανε σε ηλικία 20-30 ετών και το έμβρυο της ήταν 26-30 εβδομάδων.

Η έρευνα στη Μυστηριώδη Κυρία συνεχίστηκε από την ίδια επιστημονική ομάδα και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα CTV News τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δείχνουν ότι η γυναίκα έπασχε από καρκίνο ο οποίος ήταν προφανώς και η αιτία του θανάτου της.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές εντόπισαν μια κάκωση διαμέτρου 7 χιλιοστών γύρω από την κόγχη του δεξιού ματιού της μούμιας. Οπως εκτιμούν η κάκωση αυτή ήταν το αποτέλεσμα ενός όγκου και κάποιες κοιλότητες που υπάρχουν στο κρανίο της μούμιας συνδέονται και αυτές με τον όγκο.

Νέες μελέτες στη μούμια με χρήση αξονικών τομογράφων και εικονικής νεκροψίας αποκάλυψε την ύπαρξη καρκίνου στην Μυστηριώδη Κυρία | Warsaw Mummy Project

«Αρχικά θεώρησα ότι ήταν ζημιές που προκάλεσαν εκείνοι που πραγματοποίησαν τη μουμιοποίηση. Οταν όμως κοίταξα πιο προσεκτικά διαπίστωσα ότι πίσω από την κόγχη δεν υπήρχαν πολλά οστά ενώ απουσίαζαν και τα ρινικά οστά» αναφέρει η Μαρζένα Οζαρεκ Σζίλκε αρχαιολόγος και εκ των διευθυντών του Warsaw Mummy Project. Μετά από αυτή την παρατήρηση η Σζίλκε πραγματοποίησε μαζί με τους συναδέλφους της μια τρισδιάστατη απεικόνιση του κρανίου της μούμιας μέσω αξονικών τομογραφιών και έκαναν στη συνέχεια μια εικονική νεκροψία παρόμοια με αυτή που είχαν κάνει όταν ανακάλυψαν το έμβρυο. Τα ευρήματα τους υποδεικνύουν την ύπαρξη ρινοφαρυγγικού καρκίνου και ο όγκος στο μάτι αποτελούσε προϊόν μετάστασης.

«Ολοι μας φοβόμαστε τον θάνατο, ειδικά αυτόν από καρκίνο που αποτελεί μια από τις κοινές αιτίες θανάτου και το γεγονός ότι ήταν έγκυος κάνει την περίπτωση αυτής της γυναίκας ακόμη πιο τραγική ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια σύνδεση και με εμάς σήμερα. Ο θάνατος της μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος για τις σημερινές γενιές που προσπαθούμε να πολεμήσουμε τον καρκίνο» λέει ο Βότσιεκ Ετζσμοντ, αρχαιολόγος και εκ των διευθυντών του Warsaw Mummy Project.

Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει τη μελέτη της μούμιας με στόχο τώρα να ανασυνθέσουν το πρόσωπο της Μυστηριώδους Γυναίκας.