Το 24ωρο απαρτίζεται από 86.400 δευτερόλεπτα, όταν όμως η ταχύτητα της περιστροφής της Γης μεταβάλλεται, η διάρκεια μιας μέρας μεγαλώνει ή μικραίνει αναλόγως. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, ο πλανήτης μας περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που είχε τα τελευταία 50 έτη, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλάει πιο γρήγορα. Αυτό με τη σειρά του θα έχει ως συνέπεια η φετινή χρονιά να είναι πιο μικρή σε διάρκεια από ό,τι οι προηγούμενες χρονιές. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της ημέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων ήταν το 1937.
Μιλάμε βέβαια για ανεπαίσθητες διαφορές, οι οποίες, παρόλα αυτά, έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Η μέση διάρκεια της ημέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη και στην πορεία του έτους αυτό θα ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου.
Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία που ελέγχει τον χρόνο στη Γη θα πρέπει να παρέμβει και να προσθέσει ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο για να διασφαλιστεί ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).
Η διάρκεια περιστροφής της Γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κίνηση του πυρήνα του πλανήτη, οι άνεμοι, τα ρεύματα των ωκεανών, η ατμοσφαιρική πίεση κ.ά. Οταν υπάρχουν διακυμάνσεις στην ταχύτητα της περιστροφής, προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί 27 φορές. Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είχαμε πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να γίνει το αντίθετο, δηλαδή να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο. Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δεν έχουν πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή, αλλά είναι πολύ σημαντικά σε πεδία όπως η αστρονομία, η πλοήγηση, οι διαστημικές πτήσεις, τα υπολογιστικά δίκτυα κ.ά.