Τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας υπόσχονται να αλλάξουν τα πάντα στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου | shutterstock
Θέματα

H Apple σχεδιάζει να «σκοτώσει» το iPhone;

Η εταιρεία ετοιμάζεται για το επόμενο σούπερ προϊόν της που θα είναι γυαλιά «επαυξημένης πραγματικότητας» τα οποία κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα προωθήσει αντί των κινητών τηλεφώνων
Protagon Team

Βρισκόμαστε στο έτος 2023. Μπαίνεις σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών αλλά αντί τα ράφια να είναι γεμάτα από κινητά τηλέφωνα, είναι φορτωμένα με περίεργα γυαλιά. Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί απλώς μια ευχή όσων ασχολούνται με τον νέο και ανερχόμενο χώρο των έξυπνων γυαλιών αλλά για μια πρόβλεψη πολλών ειδικών της βιομηχανίας της τεχνολογίας προεξέχοντος μάλιστα του νέου αφεντικού της Apple, Τιμ Κουκ.

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου iPhone που έφερε επανάσταση στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Κάποιοι λένε ότι εποχή των κινητών τηλεφώνων φτάνει στο τέλος της. Στην θέση τους λένε ότι θα εισέλθει η εποχή που όλα όσα βλέπουμε σήμερα στην οθόνη μιας συσκευής θα περνούν μπροστά από τα μάτια μας είτε με την μορφή ολογραμμάτων, είτε με άλλη μορφή μέσα από γυαλιά που θα ενσωματώνουν μια νέα τεχνολογία  που ονομάζεται, επαυξημένη πραγματικότητα.

Με τον όρο «επαυξημένη πραγματικότητα» περιγράφεται ένα πεδίο εφαρμογών, πυρήνας των οποίων είναι η προβολή τρισδιάστατων εικόνων πάνω σε διάφορες επιφάνειες οι οποίες συνθέτουν το πραγματικό και το εικονικό. Με την χρήση αυτών των γυαλιών όλα θα περνούν μπροστά από τα μάτια μας και όλα όσα κάνουμε με το κινητό μας τηλέφωνο (π.χ. λήψη φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ.) εικόνων) θα γίνονται από τα γυαλιά μέσω φωνητικών εντολών.

Δεν θα πρέπει να γίνεται σύγχυση της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, την γνωστή Virtual Reality. H εικονική πραγματικότητα απαιτεί την χρήση μεγάλων συσκευών που προσαρμόζονται στο κεφάλι και απομονώνουν τον χρήστη από το περιβάλλον του. Η επαυξημένη πραγματικότητα εφαρμόζεται σε σκελετούς «συμβατικών» γυαλιών και αφήνει τον χρήστη να κινείται και να λειτουργεί στο φυσικό του περιβάλλον.

«Πιστεύω ότι η επαυξημένη πραγματικότητα είναι κάτι μεγάλο, κάτι σπουδαίο. Με την επαυξημένη πραγματικότητα δεν μπαίνεις εσύ μέσα σε κάτι αλλά πρέπει αυτό το κάτι να γίνει μέρος του δικού σου κόσμου, της δικής σου πραγματικότητας και καθημερινότητας. Αυτό έχει μια αντήχηση, μια ηχώ» υποστηρίζει ο Τιμ Κουκ.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times η φημολογία στη Σίλικον Βάλει κάνει λόγο για ενσωμάτωση της επαυξημένης πραγματικότητας στα μοντέλα iPhone που θα κυκλοφορήσουν τον Ιούνιο και σε ένα χρόνο θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Appla τα οποία η εταιρεία αναπτύσσει έχοντας προσλάβει τους καλύτερους μηχανικούς, τεχνικούς και προγραμματιστές στον συγκεκριμένο τομέα.

Δείτε ένα βίντεο για τις προθέσεις της Apple για την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας:

Βέβαια  πολλές μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Google, η Facebook και η Amazon προετοιμάζουν πυρετωδώς τα δικά τους γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και όπως φαίνεται η Apple θέλει είτε να τους προλάβει και να εμφανίσει πρώτη την δική της εκδοχή αυτής της τεχνολογίας είτε στην χειρότερη να είναι τα γυαλιά της στα καταστήματα μαζί με εκείνα των άλλων εταιρειών.

Η αποτυχία του πρώτου μοντέλου έξυπνων γυαλιών που παρουσίασε η Google πριν από λίγα χρόνια δεν πτοεί κανέναν στην βιομηχανία της τεχνολογίας αφού όπως αναφέρουν στελέχη των εταιρειών, η εμπειρία από τα προβλήματα αυτής της πρώτης απόπειρας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει συντελεστεί από τότε θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός πολύ προηγμένου και πραγματικά επαναστατικού προϊόντος. Εκτός από τις μεγάλες εταιρείες υπάρχει και μια σειρά μικρότερων start ups όπως η Meta Company, η Vue κ.α. που αναπτύσσουν τα δικά τους μοντέλα έξυπνων γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας και ευελπιστούν να μπουν σφήνα στην αγορά που θα δημιουργηθεί. Στόχος αυτών των εταιρειών είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν πιο προηγμένες υπηρεσίες στον χρήστη σε όσο τον δυνατόν πιο άνετο και βολικό ζευγάρι γυαλιών.

Η σκοτεινή πλευρά

Οπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί προειδοποιούν ότι εκτός από τις θετικές πλευρές υπάρχουν και κάποιες γκρίζες, που πρέπει οι χρήστες να λάβουν υπόψη τους. Τα έξυπνα γυαλιά εγείρουν θέματα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων αφού θα γνωρίζουν κυριολεκτικά τα πάντα για τον κάτοχο τους.

«Τα έξυπνα γυαλιά θα γνωρίζουν τον κάτοχο τους καλύτερα από τους γονείς ή τον σύντροφό τους. Θα γνωρίζουν ποιος είσαι, που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή, τι κοιτάς ανά πάσα στιγμή, πόση ώρα κοιτάς οτιδήποτε και γενικά τα πάντα τα οποία θα καταχωρούν στην μνήμη τους. Για τους ίδιους τους κατόχους μπορεί κάποια από αυτά τα δεδομένα να είναι χρήσιμα αλλά τι θα γίνει αν πέσουν σε λάθος χέρια; Τι θα γίνει αν πέσουν στα χέρια ενός διαφημιστή ή ακόμη χειρότερα στον δικηγόρο κάποιου με τον όποιο βρίσκεται σε αντιδικία ο κάτοχος των γυαλιών;» αναφέρει ο Γιον Πέντι, ερευνητής προϊόντων τεχνολογίας.

 

Δείτε ένα βίντεο για την επαυξημένη πραγματικότητα: