O σκιτσογράφος των Times του Λονδίνου, Μόρτεν Μόρλαντ επανήλθε στον Σούνακ που εμφανίζεται να λέει «I am not losing my marbles», ένας ιδιωματισμός που σημαίνει «δεν τα έχω χαμένα» | thetimes.co.uk
Θέματα

Guardian: Κι αν ο Μητσοτάκης κλέψει το Στόουνχεντζ;

Φαρμακερά σχόλια και χιούμορ για τον Σούνακ στον βρετανικό Τύπο. Μετά τους Times του Λονδίνου και το Politico, ήταν η σειρά των Financial Times και του Guardian που δημοσίευσε ένα χρονογράφημα με τον βρετανό πρωθυπουργό να αποφασίζει κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα αφότου ο έλληνας ομόλογός του έσκαψε το βρετανικό μνημείο και το φόρτωσε σε αεροπλάνο
Protagon Team

Η δεύτερη μέρα μετά την ακύρωση του ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, βρίσκει τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ αντιμέτωπο με σειρά επικρίσεων και ειρωνικών αναφορών στον βρετανικό Τύπο, με φόντο τη δημοσκόπηση του YouGov (όπου το 66% διαφωνεί με τη στάση του) και τις δηλώσεις του Βρετανικού Μουσείου ότι οι διαπραγματεύσεις για τα Γλυπτά με την Ελλάδα συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο.

Μετά το Politico που έκανε λόγο για την «ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ» και τους Times του Λονδίνου που ζήτησαν την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, ακολούθησε νέο κύμα:

♦ Οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους μίλησαν για «διπλωματική απρέπεια άνευ νοήματος», σχολιάζοντας ειρωνικά: «Αυτή ήταν τελικά η ενήλικη προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής που διατυπώθηκε ως υπόσχεση όταν ανέλαβε ο Ρίσι Σουνάκ». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «τέτοιες ενέργειες υποβιβάζουν τη Βρετανία στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου».

Σημειώνει επίσης ότι «η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε νόημα» καθώς είναι ένας «κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλους του ΝΑΤΟ», ενώ αναγνωρίζεται πως «δεν ήταν ρεαλιστικό να σκεφτεί κανείς ότι ένας έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λονδίνο χωρίς να επαναλάβει την έκκληση για την επιστροφή των Γλυπτών». Και το κύριο άρθρο των FT καταλήγει με τη θέση ότι «η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να κερδίζει φίλους, αντί να τους χάνει».

♦ Στον Guardian, ο Τζον Γκρέις πλέκει ένα χρονογράφημα με πρωταγωνιστή τον Σούνακ που βρίθει σατιρικών σχολίων και ειρωνικών αναπαραστάσεων. Αρχίζει ως εξής: «Ο Ρίσι Σούνακ έβγαλε τα Prada loafers του και ξάπλωσε στον καναπέ. Ηταν άλλη μια μεγάλη μέρα όπου όλα πήγαιναν ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο». Το διάλειμμα του Σούνακ διακόπτει ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ολιβερ Ντάουντεν που του λέει ότι «ενδέχεται να έχουμε ένα διεθνές επεισόδιο στα χέρια μας» καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός στην επερχόμενη μίας ώρας συνάντηση «μπορεί να χρησιμοποιήσει λίγα λεπτά για να ζητήσει πίσω τα μάρμαρα του Ελγιν». Συναγερμός! Ο Σούνακ πετάγεται όρθιος, λέει ότι αυτό είναι ασέβεια και ξεκαθαρίζει: «Δεν αποφασίζει αυτός για το τι θα συζητάμε. Εγώ αποφασίζω. Υπάρχει μόνο μια λύση γι’ αυτό. Ακύρωσε τη συνάντηση!».

Ο φανταστικός διάλογος συνεχίζεται με τους δύο να νιώθουν ότι ζουν τη ζωή στα άκρα (living on the edge) και να περιμένουν «το σύνολο της χώρας να τους συγχαρεί για τις σκληρές διαπραγματεύσεις». Η ευφορία διακόπτεται από την «είδηση» ότι ο Μητσοτάκης οδήγησε μια μπουλντόζα JCB στον αυτοκινητόδρομο A303 «και ξέθαψε το Στόουνχεντζ». Και ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν «στη διαδικασία φόρτωσής του σε ένα αεροπλάνο στο (αεροδρόμιο του) Στάνστεντ. Κάτι έπρεπε να γίνει».

Το νεολιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ στη νότια Αγγλία, αποτελείται από περίπου 100 ογκώδεις όρθιες πέτρες τοποθετημένες σε κυκλική διάταξη. (Shutterstock)

Στη συνέχεια ο Σούνακ λέει ότι «θα πρέπει να κηρύξουμε πόλεμο στην Ελλάδα» ζητεί να μιλήσει με τον υπουργό Αμυνας ώστε να σταλεί αεροπλανοφόρο στο Αιγαίο και επιλέγεται ως στόχος για την εισβολή η Κέρκυρα. Η ιστορία είναι προφανώς προϊόν μυθοπλασίας αλλά είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τον Ρίσι Σούνακ.

Το Politico αποτυπώνει την ανησυχία στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας μετά τον χειρισμό του Σούνακ στο ζήτημα των Γλυπτών (Credit: politico.eu)

♦ Το Politico επανέρχεται στο θέμα και ερωτά με αφορμή την κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού: «Μήπως ο Ρίσι Σούνακ είναι πολύ νευρικός για να κερδίσει τις εκλογές;». Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «είναι σχεδόν ανήκουστο για έναν βρετανό πρωθυπουργό να ακυρώνει μια συνάντηση με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο που έχει ταξιδέψει ειδικά για να τον δει στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ». Παράλληλα μεταδίδεται η ανησυχία στις τάξεις του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας «σχετικά με μια εριστική τάση (του Σούνακ) που βγαίνει στην επιφάνεια πάνω στην ένταση της πολιτικής μάχης».

Το ζήτημα του διπλωματικού επεισοδίου με αφορμή τα Γλυπτά απασχολεί το πρωτοσέλιδο των Times του Λονδίνου την Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου

♦ Οι Times του Λονδίνου στο πιο πάνω πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρουν ότι «Οι Ελληνες κατηγορούν τον Πρωθυπουργό (Ρίσι Σούνακ) ότι έχασε την ψυχραιμία του στη διαμάχη για τα ελγίνεια μάρμαρα». Το ρεπορτάζ φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.