Ο Σούνταρ Πιχάι, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, εξηγεί στους συνέδρους τις προόδους της Google στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης | REUTERS/Jeffrey Dastin
Θέματα

Google: Καμία ανησυχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε συνέδριο στην Καλιφόρνια η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε τα νέα προϊόντα της, που βασίζονται στην προηγμένη τεχνολογία τελευταίας εσοδείας
Protagon Team

Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google, με την ονομασία I/O, έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Mountain View της Καλιφόρνιας. Η Google έδειξε πάνω σε τι εργάστηκαν οι ομάδες της τον περασμένο χρόνο: στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Το είπε, άλλωστε, και στην εισαγωγή του ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Σούνταρ Πιχάι. Δήλωσε ότι ο όμιλος προσεγγίζει το όλο θέμα «υπευθύνως» και προσπάθησε να καθησυχάσει τους πάντες όσον αφορά τα τεχνολογικά άλματα αυτού του είδους.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είχε καλέσει σε σύσκεψη τους επικεφαλής των εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης και τους είχε επισημάνει ότι έχουν «ηθική υποχρέωση να εγγυηθούν την ασφάλεια των προϊόντων τους».

Στο συνέδριο η Google παρουσίασε το δικό της chatbot, ονόματι Bard, το οποίο θεωρητικώς είναι αντίπαλος του ChatGpt της εταιρείας Open AI. Το Bard αρχικώς θα είναι διαθέσιμο στην αγγλική γλώσσα σε 180 χώρες. Η γλωσσομάθειά του θα αβγατίσει λίαν συντόμως, αφού στη «γνώση» του θα προστεθούν τα ιαπωνικά, τα κορεατικά, τα ιταλικά, και τότε θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας 40 γλώσσες. Το Bard θα συνδυάζεται με άλλα εργαλεία, όπως το Adobe Firefly, και ο χρήστης του θα μπορεί να του ζητάει να δημιουργήσει εικόνες από μία λεζάντα κ.λπ.

Στις καινοτομίες που παρουσίασε η Google περιλαμβάνονται και τα εξής: το Google Photo θα εμπλουτιστεί με το Magic Editor, μια λειτουργία που θα επιτρέπει την επεξεργασία των φωτογραφιών χωρίς ο χρήστης να έχει τις σχετικές γνώσεις – και αυτό θα είναι επίτευγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Στο πλαίσιο των αναβαθμίσεων με Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξουν και οι Χάρτες της Google. Θα συνδυάσουν δισεκατομμύρια «street views», όπως έγραψε η Corriere della Sera, μαζί με εικόνες που έχουν ληφθεί από αέρος, «ώστε να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό μοντέλο του κόσμου». Ο χρήστης «θα μπορεί να βλέπει τα πάντα σε δρόμους και πεζοδρόμια, διασταυρώσεις και χώρους στάθμευσης, κατά τη διάρκεια κάποιου ταξιδιού του». 

Το Immersive View for Routes θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες για Αμστερνταμ, Βερολίνο, Δουβλίνο, Φλωρεντία, Λας Βέγκας, Λονδίνο, Λος Αντζελες, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Σιάτλ, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Χοσέ, Τόκιο και Βενετία.