| Shutterstock
Θέματα

Γιατρός, το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα στις ΗΠΑ

Οι αμερικανοί γιατροί φαίνεται ότι βγάζουν περισσότερα από σχεδόν κάθε άλλο επάγγελμα. Αλλά παραμένουν αναλογικά λίγοι. Γιατί όμως; Και πώς συγκρίνονται οι μισθοί τους με τις απολαβές των ευρωπαίων συναδέλφων τους και δη με των δικών μας;
Protagon Team

Ο μέσος αμερικανός γιατρός κερδίζει 350.000 δολάρια τον χρόνο. Οι «μεγαλογιατροί» βγάζουν δέκα φορές περισσότερα… Η Washington Post αναφέρει ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να αμφισβητηθούν διότι προέρχονται από ανάλυση τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων φορολογικών στοιχείων που αφορούσαν 965.000 γιατρούς σε διάστημα 13 ετών.

Οι οικονομικοί αναλυτές που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία (λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ροές εισοδήματος) διαπίστωσαν ότι οι γιατροί βγάζουν όχι μόνο περισσότερα από ό,τι νόμιζε κανείς αλλά και περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα που έχει ποτέ μετρηθεί στις ΗΠΑ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Washington Post, στην πιο παραγωγική του ηλικία (40 έως 55 ετών), ο μέσος αμερικανός γιατρός βγάζει 405.000 δολάρια τον χρόνο – σχεδόν όλα (94%) από μισθούς. Οι γιατροί που κατατάσσονται στο κορυφαίο 10% του συνόλου κερδίζουν κατά μέσο όρο 1,3 εκατομμύρια δολάρια. Και εκείνοι στο κορυφαίο 1% έχουν εισόδημα που φτάνει το αστρονομικό, θα μπορούσε να πει κανείς, ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων, (το 85% πάντως προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Σε ορισμένες ειδικότητες, οι αριθμοί ζαλίζουν: Πιο επικερδής ειδικότητα είναι η Νευροχειρουργική με μέσες ετήσιες απολαβές στις 920.000 δολάρια. Ακολουθεί η Ορθοπαιδική με 789.000 και η Ακτινοθεραπευτική με 709.000 δολάρια.

Στην άλλη άκρη της… ψαλίδας, οι οικογενειακοί γιατροί κερδίζουν περίπου 230.000 δολάρια το χρόνο, οι γενικοί γιατροί 225.000 και οι γιατροί προληπτικής ιατρικής 224.000 το χρόνο. Ακόμη όμως και οι κακοπληρωμένοι γιατροί βρίσκονται ανάμεσα στα κορυφαία πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα της Αμερικής (τι να πει και ο έλληνας γιατρός της υψηλότερης βαθμίδας στο ΕΣΥ που μετά βίας φτάνει τις 50.000 ευρώ ετησίως…).

Ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου του Γέιλ, Jason Abaluck, σημειώνει στην Post ότι όταν ρωτά τους γιατρούς γιατί κερδίζουν τόσα πολλά, οι απαντήσεις περιστρέφονται γύρω από την σκληρή εκπαίδευση που απαιτείται για την είσοδο στο επάγγελμα. «Μέχρι να τελειώσουν την ειδικότητα τους, εργάζονται ατελείωτες ώρες και ο τρόπος ζωής τους δεν είναι ο τρόπος ζωής ενός πλούσιου ανθρώπου».

Πράγματι, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η Washington Post, οι ειδικευόμενοι γιατροί δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες έως περίπου τα 30 τους ή και λίγο παραπάνω, ενώ παράλληλα σπουδάζουν μέχρι την ίδια ηλικία. Μέχρι να τελειώσει την Ιατρική ο μέσος αμερικανός γιατρός έχει χρέη 246.000 δολαρίων, τα οποία ξεπληρώνει αφού ολοκληρώσει την ειδικότητα.

Πόσο απέχει η Ευρώπη από την Αμερική;

Μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, οι μισθολογικές διαφορές είναι χασματικές: «Γενικά, οι γιατροί των ΗΠΑ κερδίζουν περίπου 50% περισσότερα από τους γερμανούς γιατρούς και περίπου τα διπλάσια από τους γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου», δηλώνει στη Washington Post ο Ατούλ Γκρόβερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνας και Δράσης της Ενωσης Αμερικανικών Ιατρικών Κολλεγίων, που διδάσκει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Σε όλο τον κόσμο, οι γιατροί ανήκουν στα κορυφαία πιο προσοδοφόρα επαγγέλματα. Ομως, η εκτόξευση των μισθών στις ΗΠΑ σχετίζεται, σύμφωνα με την ανάλυση της Post, με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Τα στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα δείχνουν ότι αν συγκριθούν με 30 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιγότερους γιατρούς από 27 από αυτές τις χώρες.

Συγκεκριμένα, για κάθε 10.000 κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτείων αντιστοιχούν περίπου 27 γιατροί. Λιγότερους (στην ίδια αναλογία κατοίκων) έχουν μόνο η Νότια Κορέα, το Μεξικό, η Κολομβία και η Τουρκία.

Στον ίδιο πίνακα που παρουσιάζει η Washington Post πρώτη εμφανίζεται η Πορτογαλία με πάνω από 57 γιατρούς για κάθε 10.000 πληθυσμού και δεύτερη η Ελλάδα με τουλάχιστον 56 γιατρούς στην ίδια πληθυσμιακή αναλογία! Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Γερμανία με περίπου 45 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους της.

Δεν ήταν πάντα έτσι: Οπως γράφει η Post, το 1970, η Αμερική είχε περισσότερους αδειοδοτημένους γιατρούς από τις περισσότερες χώρες. Σήμερα, όμως οι θέσεις ειδικότητας είναι πολύ λιγότερες από όσους αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις ιατρικές σχολές και μένουν εκτός «αγοράς». Ετσι, κάποιοι μιλούν για τεχνητή έλλειψη γιατρών, κατηγορώντας το αμερικανικό σύστημα ότι αφήνει «εκτός» χιλιάδες πτυχιούχους ιατρικής, ακολουθώντας πολιτικές που έχουν στόχο τη συγκράτηση των δαπανών υγείας και των νοσοκομειακών προϋπολογισμών. Ακολουθείται, δηλαδή, σε ορισμένες πολιτικές η άποψη ότι όσο περισσότεροι είναι οι γιατροί τόσο αυξάνονται οι δαπάνες.

Ωστόσο, η Post επικαλείται έρευνες που δείχνουν ότι οι ιατρικές απολαβές αντιστοιχούν σε μόλις 8.6% του συνόλου των δαπανών υγείας στις ΗΠΑ. Οπως και να ‘χει, οι ιατρικές οργανώσεις της Αμερικής υπολογίζουν ότι χρειάζονται κάθε χρόνο 4.000 επιπλέον γιατροί για να καλυφθούν σταδιακά οι ελλείψεις.

Το μισθολόγιο του ελληνικού ΕΣΥ

Το 2023 οι γιατροί του ΕΣΥ πήραν 10% αύξηση – ήταν η μόνη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων στην οποία δόθηκε οριζόντια αύξηση. Την ερχόμενη χρονιά αναμένεται και επιπλέον αύξηση στο ιατρικό μισθολόγιο, με βάση τις αυξήσεις που έχουν εξαγγελθεί για όλο το Δημόσιο.

Αυτή τη στιγμή, ένας γιατρός του ΕΣΥ στην ανώτερη βαθμίδα, αυτή του Συντονιστή Διευθυντή έχει μικτό μηνιαίο μισθό από 1.998 έως 3.063 ευρώ, με ενδιάμεσες διαβαθμίσεις ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Ένας διευθυντής του ΕΣΥ τον πρώτο χρόνο σε αυτή τη θέση παίρνει 1.898 μικτά και με 30 χρόνια υπηρεσίας παίρνει 2.903 επίσης μικτά. Οι απολαβές του επιμελητή Α’ ξεκινούν από 1.798 και φτάνουν τα 2.758. Οι επιμελητές Β’ και οι επικουρικοί γιατροί έχουν μικτό μισθό από 1.558 έως 2.833 ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί εισέρχονται στο ΕΣΥ με 1.259 ευρώ το μήνα, μικτά. Στα ποσά αυτά δεν υπολογίζονται, βέβαια, οι εφημερίες και τα επιδόματα.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι απολαβές αθροίζονται με πολλούς και διάφορους τρόπους, ανάλογα με το αν έχει κάποιος ιατρείο, αν είναι έμμισθος ή συνεργάτης σε κάποιο ιδιωτικό φορέα υγείας. Τα παραπάνω ποσά, πάντως, μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να αντιστοιχούν και στις εισπράξεις μιας ημέρας ανάλογα με την ειδικότητα, τη φήμη και τη ζήτηση των γιατρών.

Η μισθολογική σύγκριση των ελλήνων γιατρών όχι με τους αμερικανούς αλλά και με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους είναι αποκαρδιωτική. Στο Λουξεμβούργο, ένας ειδικευμένος γιατρός έχει ετήσιες απολαβές που αγγίζουν κατά μέσο όρο τις 258.552 ευρώ, στην Ιρλανδία τις 172.882 ευρώ και στην Ολλανδία τις 160.869 ευρώ. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, δείχνουν πως στις τρεις αυτές χώρες δραστηριοποιούνται οι πιο καλοπληρωμένοι γιατροί, με τη Δανία και την Ισλανδία να ακολουθούν.

Στη χώρα μας πάλι, οι ειδικευμένοι γιατροί λαμβάνουν ετησίως 39.056 ευρώ μικτά κατά μέσο όρο. Επειτα ακολουθούν η Σλοβακία, Τουρκία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, καταλαμβάνοντας τις τελευταίες θέσεις της λίστας.

Μάλιστα όταν ο ΟΟΣΑ επεξεργάζεται τα ίδια δεδομένα με γνώμονα την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP), η Ελλάδα πέφτει στην 5η θέση (από την 6η) από το τέλος. Αντιστρόφως ανάλογα, οι γερμανοί όπως και οι τούρκοι γιατροί…αναρριχώνται σε υψηλότερες θέσεις, αποτυπώνοντας την πραγματική αξία των μισθών τους που συνεπακόλουθα μεταφράζεται σε οικονομική ευχέρεια.