Μακρόν, Μόντι, Νετανιάχου: τρεις από τους παγκόσμιους ηγέτες με τους οποίους είχε συναντήσεις μέσα στο 2023 ο Ελον Μασκ | CreativeProtagon
Θέματα

Ο Ελον Μασκ συναντά ξένους ηγέτες – ο Λευκός Οίκος ενοχλείται

Μέσα στο 2023 ο μεγιστάνας της τεχνολογίας έχει συνομιλήσει κατ' ιδίαν με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο μόνος με τον οποίον δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά είναι ο πρόεδρος της χώρας στην οποία διαμένει ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Μασκ: ο Τζο Μπάιντεν
Protagon Team

Οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ έχουν πλέον και μια ακόμη συνάντηση στο πρόγραμμά τους, πέρα από τους ομολόγους τους: με τον Ελον Μασκ. Μέσα στο 2023 ο Μασκ έχει συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Ο μόνος με τον οποίον δεν φαίνεται να τα πηγαίνει και τόσο καλά είναι ο πρόεδρος της χώρας στην οποία διαμένει ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Μασκ: ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δεν έχει και πολύ άδικο. Ξαφνικά ο Μασκ, επί του παρόντος ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, μιλάει με τον Μακρόν, τον Νετανιάχου και τον Μόντι και τους αναπτύσσει τις ιδέες του περί γεωπολιτικής. Και καλά κάνει και τις έχει τις ιδέες, αλλά από πού και ως πού τις κουβεντιάζει με τους παγκόσμιους ηγέτες, αναρωτιούνται στον Λευκό Οίκο.

Ο Ελον Μασκ συνομιλεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στις 15 Μαΐου 2023 (EPA/MICHEL EULER)

Οι ηγέτες, από την πλευρά τους, θέλουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα από τον Μασκ, σύμφωνα με το BBC· κάποιοι θέλουν να τους φτιάξει ένα εργοστάσιο Tesla ή να δημιουργήσει υποδομές τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του δορυφορικού προγράμματος Starlink, του SpaceX. Αλλοι θέλουν να μιλήσουν μαζί του για το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης και το Χ, το τέως Twitter.

Ο Μακρόν ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Συναντήθηκε με τον Μασκ τρεις φορές, αρχής γενομένης τον περασμένο Δεκέμβριο, και δεν έκρυψε σε καμία από αυτές ότι θέλει ένα μεγάλο εργοστάσιο Tesla στη Γαλλία. Το ίδιο επιθυμεί και η Τζόρτζια Μελόνι για την Ιταλία, και ο Ερντογάν για την Τουρκία. Ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Μασκ την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, μία ημέρα πριν ο δισεκατομμυριούχος μεταβεί στην Καλιφόρνια για να συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνάντηση του Μασκ με τον Νετανιάχου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έγινε εν μέσω των βολών που δέχεται ο πρώτος από μια εβραϊκή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία –όπως και άλλες οργανώσεις– υποστηρίζει ότι η ρητορική μίσους έχει αυξηθεί στο Χ από τότε που το αγόρασε ο Μασκ.

Ο Νετανιάχου δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό του προς τον Μασκ, έχει ανεβάσει άλλωστε και σχετικά tweets στα οποία αναφερόταν στην «ιδιοφυία του Μασκ και την επίδραση που έχει στην ανθρωπότητα». Στη συνάντησή τους, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο, ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Μασκ να βρει μια «ισορροπία» προκειμμένου να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου, αλλά και να περιοριστεί η ρητορική μίσους.

Ο δισεκατομμυριούχος… και ο γιος του με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 (Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS)

Οι ηγέτες, πάντως, γενικώς φαίνεται να ανησυχούν για το Χ και μεταφέρουν αυτές τις ανησυχίες στον ιδιοκτήτη του. Οταν, για παράδειγμα, συναντήθηκε με τον Ναρέντρα Μόντι, τον Ιούνιο, είχε μόλις προηγηθεί η δήλωση του CEO της πλατφόρμας, Τζακ Ντόρσι, ότι η ινδική κυβέρνηση σκόπευε να κλείσει το τότε Twitter εάν δεν κατέβαιναν συγκεκριμένες αναρτήσεις.

Μπορεί οι συναντήσεις να επικεντρώνονται στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Μασκ και στα όσα θέλουν οι κυβερνήσεις από αυτόν, αλλά συχνά ο ίδιος επεκτείνεται και σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής. Και το κάνει με τρόπο που φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα εξόργισε αξιωματούχους από την Ταϊβάν όταν έκανε κάποια σχόλια για την πολιτική της «μίας Κίνας» του Πεκίνου, λέγοντας ότι «η αυτοδύναμη Ταϊβάν είναι περίπου το ίδιο σαν να αυτονομηθεί η Χαβάη» και ότι «το νησί είναι μέρος της Κίνας, που αυθαίρετα έχει αποκοπεί από την Κίνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, έγραψε στο Χ: «Ακου, η Ταϊβάν δεν είναι μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μετά βεβαιότητας δεν είναι προς πώληση». Το επεισόδιο επιβεβαίωσε εκείνους που λένε ότι ο Μασκ είναι «πολύ πρόθυμος να υποκύψει στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις άλλων κρατών, ανάλογα με τα προσωπικά του συμφέροντα, ακόμη και όταν αυτές οι χώρες είναι εχθρικές προς τις ΗΠΑ».

Χειραψία του Μασκ με τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη στις 20 Ιουνίου 2023 (India’s Press Information Bureau/Handout via REUTERS)

Λίγο νωρίτερα, ο Μασκ είχε κατηγορηθεί ότι έδωσε εντολή στους μηχανικούς του να «κρύψουν» τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας από το Starlink για να μην τον δουν οι Ουκρανοί και του επιτεθούν. Δεν είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο συνέβη. Πάντως, ο άνθρωπος που έκανε την αποκάλυψη, ο συγγραφέας Γουόλτερ Αϊζακσον, την πήρε στη συνέχεια πίσω, λέγοντας ότι ίσως ο Μασκ το έκανε όταν οι Ρώσοι του είπαν πως αν γίνει τέτοια επίθεση, ο κόσμος θα οδηγηθεί σε πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Πέρυσι, ο Μασκ ανέβασε ένα tweet με μια πρόταση εκεχειρίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και οι ουκρανοί αξιωματούχοι αναρωτήθηκαν δημόσια «αν τον έχουν χακάρει οι Ρώσοι». Ο πολιτικός επιστήμονας Ιαν Μπρέμερ έκανε τα πράγματα λίγο χειρότερα, γράφοντας ότι ο Μασκ μιλάει απευθείας με τον Πούτιν, ενώ γνωρίζει ακόμα και που βρίσκονται τα «κόκκινα τηλέφωνα» του Κρεμλίνου. Ο Μασκ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Ο Μπάιντεν, πάντως, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί τον Μασκ επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, απάντησε ότι «πρέπει να έχουμε τον νου μας στις τεχνολογικές και επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασίες του». Δηλαδή… ναι.

Ο Λευκός Οίκος δεν κρύβει ότι δεν συμπαθεί καθόλου τον Μασκ και η Tesla δεν αναφέρεται ποτέ στις δημόσιες ανακοινώσεις του για τη βιομηχανία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Γι’ αυτό και ο Μασκ λέει πλέον ανοιχτά ότι «τον έχουν κουράσει» οι Δημοκρατικοί και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τους Ρεπουμπλικανούς στις επόμενες εκλογές.

Οι άνθρωποι που τον ξέρουν καλά λένε ότι αισθάνεται υποτιμημένος και παραγκωνισμένος από την κυβέρνηση και δεν είναι ο τύπος που μπορεί να αντέχει τέτοιες συμπεριφορές.