Η επιβλητική χαλύβδινη γέφυρα του Αλέξανδρου Γ’, στην καρδιά του Παρισιού, μοιάζει περισσότερο με εργοτάξιο. «Βλέπετε, εξακολουθούν να τραβούν τα καλώδια εκεί, αντικαθιστούν τη μοκέτα επειδή ήταν μουσκεμένη, αυτός ο τοίχος χτίστηκε χθες το βράδυ» λέει ο Φιλίπ, ένας από τους φύλακες του χώρου, στην Αναΐς Τζινόρι, ανταποκρίτρια της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι κερκίδες που εγκαταστάθηκαν στη γέφυρα για την τελετή έναρξης έχουν θέα στον Πύργο του Αϊφελ, ενώ ακολουθώντας την ευθεία της γέφυρας το βλέμμα φτάνει έως το χρυσό τρούλο του Μεγάρου των Απομάχων (Les Invalides) όπου διεξάγονται οι αγώνες τοξοβολίας. Στην απέναντι όχθη δεσπόζει επιβλητικό το Γκραν Παλέ, χώρος διεξαγωγής των αγώνων ξιφασκίας και τάε κβον ντο.
Φαίνονται επίσης οι δύο προβλήτες πάνω στις οποίες θα ανεβούν τις επόμενες ημέρες για να παραλάβουν τα μετάλλιά τους όσοι και όσες τερματίσουν στις τρεις πρώτες θέσεις μετά το τέλος των 1.500 μ. κολύμβησης, των 40 χλμ. ποδηλασίας και του αγώνα δρόμου των 10.000 μ.
Η σημερινή επρόκειτο να είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, «η ημέρα της επίσημης βουτιάς στον Σηκουάνα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλίδα δημοσιογράφος, ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, προκαλώντας πονοκέφαλο στους διοργανωτές: το πρώτο σοβαρό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σχετίζεται με τη μόλυνση των υδάτων του Σηκουάνα, όπου το πρωί της 30ής Ιουλίου επρόκειτο να διεξαχθεί το αγώνισμα της κολύμβησης του τριάθλου ανδρών.
Ομως την τελευταία στιγμή, ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξή του, ο αγώνας αναβλήθηκε για μία ημέρα, επειδή τα νερά του διάσημου ποταμού παραμένουν ιδιαίτερα μολυσμένα, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου (το τρίαθλο είναι το πρώτο ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων, τη δεύτερη εβδομάδα των αγώνων στην γαλλική πρωτεύουσα).
Ωστόσο το πρόβλημα ήταν λίγο πολύ γνωστό, δεδομένου ότι για την ίδια αιτία, τα μολυσμένα ύδατα του Σηκουάνα, ακυρώθηκαν οι δύο προπονήσεις που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή και την επομένη. Αλλά το πρωί της Δευτέρας οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να δηλώνουν βέβαιοι για τη διεξαγωγή του αγώνα.
Η κολύμβηση των ανδρών επαναπρογραμματίστηκε για την Τετάρτη, 31η Ιουλίου, στις 10:45 π.μ. (τοπική ώρα), μετά από την κολύμβηση των γυναικών (στις 8:00 π.μ.), υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι οι θα το επιτρέψουν οι επόμενες αναλύσεις των υδάτων του Σηκουάνα.
Εάν η ποιότητά τους είναι και αύριο ακατάλληλη, οι αγώνες θα αναβληθούν για την Παρασκευή, που είχε εκ των προτέρων οριστεί ως «ημέρα έκτακτης ανάγκης», όπως διευκρίνισαν οι διοργανωτές, των οποίων προτεραιότητα είναι «η υγεία των αθλητών».
Ομως η Météo France, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, προβλέπει καταιγίδες το βράδυ της Τρίτης, ασθενή βροχή το απόγευμα της Τετάρτης και καταιγίδες ξανά την Πέμπτη, εξέλιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει περισσότερο την κατάσταση.
Το ζήτημα δεν είναι μόνον οργανωτικό. Είναι και πολιτικό, δεδομένου ότι για τον καθαρισμό του Σηκουάνα η γαλλική κυβέρνηση επένδυσε 1,4 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την πρωτοβουλία ως μια από τις πιο σημαντικές «κληρονομιές» των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους Παριζιάνους να είναι σε θέση από το επόμενο καλοκαίρι να κολυμπούν στο ποτάμι τους.
Στην πραγματικότητα, την πρώτη επίσημη βουτιά στον Σηκουάνα την έκαναν πριν από δύο εβδομάδες η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο νομάρχης της Πόλης του Φωτός, Μαρκ Γκιγιόμ, θέλοντας να διασκεδάσουν τις όποιες ανησυχίες. Αλλά και τότε είχε διαπιστωθεί, έπειτα από αναλύσεις, πως η ποιότητα των υδάτων (από άποψη περιεκτικότητας σε κολοβακτηρίδια) δεν ήταν η ιδανική, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν επέλεξε τελικά να μη βουτήξει στον ποταμό.
Στη συνέχεια, όμως, την περασμένη Παρασκευή, κυριολεκτικά άνοιξαν οι ουρανοί στο Παρίσι (μέσα σε δύο ημέρες έβρεξε όσο δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη Météo France), πανικοβάλλοντας τους διοργανωτές, όχι μόνο για την Τελετή Εναρξης, αλλά και για τα νερά του Σηκουάνα, καθώς γνώριζαν πως η βροχή θα συνέβαλλε αναπόφευκτα στην επιδείνωση της ποιότητάς τους.
Στην ανταπόκρισή της η Αναΐς Τζινόρι αναφέρει ότι ανεπίσημα συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο το τρίαθλο να μετατραπεί σε δίαθλο, με τους αγώνες κολύμβησης να μη διεξάγονται. «Δεν κολυμπώ τόσο πολύ όλον το χρόνο για να κάνω μόνο ποδήλατο και να τρέξω» σχολίασε η αμερικανίδα τριαθλήτρια Τέιλορ Σπάιβι. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα κολοβακτηρίδια την τρομάζουν λιγότερο από τους καρχαρίες που είδε στη δημοφιλή ταινία του Netflix «Sous la Seine». «Αυτό θα με ανησυχούσε πολύ περισσότερο» είπε.
«Εχει γίνει πολλή δουλειά στον Σηκουάνα και είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά» σημείωσε από την πλευρά του ο γάλλος τριαθλητής Λεό Μπερζέρ, ισχυριζόμενος ότι έχει κολυμπήσει σε ύδατα πολύ πιο μολυσμένα από του Σηκουάνα. «Στο Τόκιο ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο να αποφεύγεται η κατάποση νερού, και αυτό συμβαίνει σε πολλές μεγάλες πόλεις».
Περισσότερο διαλλακτικά, ένας άλλος γάλλος αθλητής, ο Πιέρ λε Κορ, αρκέστηκε να αναφέρει πως «έχουμε συνηθίσει να κολυμπάμε σε όλες τις πιθανές λίμνες και ποτάμια, αλλά και σε μεγάλες πόλεις».