Οι τέσσερις ύποπτοι για το μακελειό στη Μόσχα, με εμφανή τα σημάδια των βασανιστηρίων, σε δικαστήριο της Μόσχας την Κυριακή. Προηγουμένως, βίντεο είχαν δείξει όσα υπέστησαν | Creative Protagon/ Reuters
Θέματα

Γιατί ο Πούτιν διαφημίζει τα άγρια βασανιστήρια;

Αναλυτές εκτιμούν πως τα βίντεο με τους ακρωτηριασμούς και το ηλεκτροσόκ στα άτομα που συνέλαβε η Ρωσία ως υπόπτους για το μακελειό στη Μόσχα, αποτελούν προειδοποίηση σε οποιονδήποτε (διανοηθεί να) σταθεί απέναντι στο Κρεμλίνο - Το ίδιο υπηρετεί και η κανονικοποίηση της βίας
Protagon Team

Το κομμένο αυτί που του το έδωσαν να το φάει, το βγαλμένο μάτι και το ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα είναι εικόνες που εμφανίστηκαν στα social media πριν την επίσημη «παρουσίαση» των συλληφθέντων από το ρωσικό κράτος μπροστά στις κάμερες. Οι τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες εμφανίστηκαν σε δικαστήριο της Μόσχας το βράδυ της Κυριακής με επιδέσμους και εμφανή τα χτυπήματα στα πρόσωπά τους.

Ο ένας, ονόματι Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα, είχε καλυμμένο το μερικώς κομμένο αυτί του. Βίντεο που είχε κυκλοφορήσει ήδη στο Διαδίκτυο έδειχνε κάποιον, που έμοιαζε να είναι ρώσος στρατιωτικός, να του κόβει το αυτί, να το βάζει στο στόμα του και να του λέει να το φάει. Αλλοι τον χτυπούσαν με τα κοντάκια των τουφεκιών τους.

Ενας άλλος άνδρας, ο Σαμσιντίν Φαριντουνί, εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός σχολικού γυμναστηρίου, με το παντελόνι του κατεβασμένο γύρω από τα γόνατά του και με καλώδια συνδεδεμένα στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε από κανάλι του Telegram που συνδέεται με την παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ και υποδηλώνει ότι είχε υποστεί ηλεκτροσόκ με 80 βολτ και ότι είχε χυθεί νερό πάνω στο σώμα του για να επιτείνει τον βασανισμό του.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε και ένας ακόμη από τους συλληφθέντες, ονόματι Νταλερζόν Μπαρότοβιτς Μιρζόεφ, ο οποίος είχε μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη γύρω από το λαιμό του —οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τον βασανισμό του για την πρόκληση ασφυξίας.

O Νταλερζόν Μπαρότοβιτς Μιρζόεφ, ένας από τους τέσσερις υπόπτους του μακελειού στη Μόσχα, μεταφέρθηκε την Κυριακή στο δικαστήριο με μια πλαστική σακούλα τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό του (REUTERS/Shamil Zhumatov)

Ο τέταρτος από τους άνδρες, ο Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ, μεταφέρθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου σε αναπηρικό καροτσάκι και φάνηκε να χάνει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Φωτογραφίες που είχαν προηγουμένως κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο έδειχαν σύμφωνα με το Reuters ότι το ένα του μάτι έλειπε…

«Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων, γνώριζαν ήδη τι τους είχε συμβεί» σημειώνουν οι New York Times. Διότι από το Σάββατο, βίντεο με τους εν λόγω άνδρες να υποβάλλονται σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους —απο ρώσους στρατιωτικούς και μέλη των μυστικών υπηρεσιών— είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο, το ρωσικό καθεστώς παρουσίασε τους ίδιους ως υπαίτιους και προέβαλε με εικόνα τα πρώτα αντίποινα για τη φρικιαστική επίθεση στον συναυλιακό χώρο της Μόσχας. Εκεί όπου την περασμένη Παρασκευή σκοτώθηκαν από αδίστακτούς τρομοκράτες τουλάχιστον 139 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 180.

Οπως σημειώνει ο Guardian, «δεν έγινε καμία προσπάθεια (από τη πλευρά του Πούτιν) να κρυφτούν τα στοιχεία των βασανιστηρίων. Στην πραγματικότητα, όσοι τα εκτέλεσαν μπορεί να έχουν ήδη λάβει κρατικά βραβεία ανδρείας». Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι μέχρι σήμερα θα ήταν αδιανόητο η Ρωσία να επικροτεί βασανιστήρια. Πλέον «είναι περήφανη για αυτά».

Αν και τα πιο φρικιαστικά αποσπάσματα δεν προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση, η βάναυση μεταχείριση των κατηγορουμένων κατέστη παραπάνω από σαφής. Και η απόφαση των ρωσικών αρχών να την παρουσιάσουν δημόσια και ανοιχτά στο δικαστήριο, με τρόπο που δεν είχαν κάνει σχεδόν ποτέ στο παρελθόν, προβληματίζει τους αναλυτές, Κάποιοι είπαν ότι πως ήταν ένα μήνυμα εκδίκησης και μια  προειδοποίηση προς επίδοξους τρομοκράτες.

Ο Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ, ύποπτος για την επίθεση με πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, καθισμένος σε ιατρικό καροτσάκι σε δικαστήριο της Μόσχας την 25η Μαρτίου. Το ένα μάτι του έλειπε (REUTERS/Shamil Zhumatov)

Με τη δημοσιοποίηση των βίντεο των βασανιστηρίων, οι αρχές «στέλνουν ένα μήνυμα εκφοβισμού σε όλους όσοι δεν είναι με το μέρος του Κρεμλίνου. Και παράλληλα στέλνουν ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα στον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι “είμαστε στην ίδια σελίδα”» δήλωσε στους NYTimes o Ιβάν Παβλόφ, δικηγόρος που συνήθιζε να υπερασπίζεται δύσκολες υποθέσεις εθνικής ασφάλειας πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

«Στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας, βίντεο με βασανιστήρια δεν είχαν προβληθεί στην κρατική τηλεόραση», ανέφερε η Oλγα Σαντόφσκαγια εκ μέρους της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, μιας ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια και άλλοι αναλυτές είπαν ότι η κραυγαλέα επίδειξη των βασανισθέντων κατέδειξε και κάτι άλλο: τον βαθμό στον οποίο η ρωσική κοινωνία έχει στρατιωτικοποιηθεί και έχει γίνει ανεκτική στη βία, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Σαντόφσκαγια δήλωσε ότι τα βίντεο που προβάλλονται στην τηλεόραση αντιπροσωπεύουν ένα νέο χαμηλό για το ρωσικό κράτος: «Το κράτος και οι αρχές υποδεικνύουν ότι η βία είναι αποδεκτή»…  

«Πρέπει να τους σκοτώσουμε»

«Μπράβο σε αυτούς που τους έπιασαν» δήλωσε την Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σήμερα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Πρέπει να τoυς σκοτώσουμε; Θα έπρεπε. Και θα το κάνουμε», έγραψε στο Telegram τη Δευτέρα. «Αλλά είναι πιο σημαντικό να σκοτώσουμε όλους όσους εμπλέκονται (…) Ολους: αυτούς που πλήρωσαν, τους συμπαθούντες, αυτούς που βοήθησαν» πρόσθεσε.

Οι ομολογίες με βασανιστήρια θεωρούνται άκυρες 

Η Ρωσία δεν είναι πλέον συμβαλλόμενο μέρος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αλλά το ρωσικό Σύνταγμα απαγορεύει τα βασανιστήρια. «Δεδομένου ότι τα βασανιστήρια αποτελούν έγκλημα, τόσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όσο και σε πολλές χώρες, οι δικηγόροι υπεράσπισης θα μπορούσαν να απορρίψουν κάθε μαρτυρία που αποσπάστηκε υπό το καθεστώς βασανιστηρίων καθώς είναι παγκοίνως γνωστό ότι θεωρείται αναξιόπιστη», ανέφερε στην αμερικανική εφημερίδα ο Σκοτ Ρεμ, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής του Κέντρου για τα Θύματα των Βασανιστηρίων με έδρα τη Μινεσότα των ΗΠΑ, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο.

«Νομίζω ότι η νοοτροπία ενός βασανιστή είναι συχνά ένας συνδυασμός εκδίκησης και μιας εντελώς λανθασμένης σκέψης ότι μπορείς να κάνεις κάποιον να “ομολογήσει” με βασανιστήρια, και πως αυτή η ομολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταδίκη του», πρόσθεσε ο ίδιος. Βεβαίως στη Ρωσία κανείς δεν ξέρει πια τι μπορεί να αξιοποιηθεί για μια καταδίκη, είτε πρόκειται για ύποπτο τέλεσης φρικιαστικών πράξεων, είτε για πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν.

Ερευνητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν στον Guardian ότι δεν συνιστά αποκάλυψη ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποιούν βασανιστήρια κατά των υπόπτων για τρομοκρατία. Το 2017, μετά τη βομβιστική επίθεση του ISIS σε σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch) διαπίστωσε ότι ένας ύποπτος κατά τη διάρκεια της κράτησής του απειλήθηκε με βιασμό με ραβδί, ενώ σε δύο άλλους έγιναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά τους όργανα. «Αυτό που διαφέρει τώρα είναι η δημόσια επίδειξη των βασανιστηρίων», δήλωσε η Τάνια Λόκσινα, διευθύντρια του Human Rights Watch για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Οι ρωσικές αρχές δεν ντρέπονται πλέον να δείξουν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας βασανίζουν ανθρώπους» πρόσθεσε και εξήγησε γιατί οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν σημείο καμπής: «Τέτοια βίντεο δείχνουν τον βαθμό στον οποίο έχει κανονικοποιηθεί η βία στη Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια του πολέμου. Προηγουμένως, υπήρχαν ευρέως διαδεδομένοι ισχυρισμοί για συστηματικά βασανιστήρια από τις ρωσικές δυνάμεις επιβολής του νόμου. Αλλά θα ήταν αδιανόητο να δημοσιοποιήσουν υπερηφάνως τα αποδεικτικά βίντεο»…