Ο μοναδικός τρόπος, πέρα από τη χρήση χημικών, για να μειώσουμε την πιθανότητα επίθεσης, είναι ένα καλό ντους | Shutterstock
Θέματα

Γιατί κάποιοι άνθρωποι τραβάνε τα κουνούπια σαν μαγνήτες

Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απελευθερώνουν από το δέρμα τους έναν δελεαστικό συνδυασμό αρωματικών χημικών ουσιών, που προσκαλούν τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα να... δειπνήσουν πάνω τους
Protagon Team

Κάποιοι άνθρωποι έλκουν ως μαγνήτες τα κουνούπια, καθώς απελευθερώνουν από το δέρμα τους ένα δελεαστικό συνδυασμό αρωματικών χημικών ουσιών, που προσκαλούν τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα να δειπνήσουν πάνω τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων οξέων στο δέρμα τους, είναι 100 φορές πιο ελκυστικοί από άλλους για το θηλυκό κουνούπι Aedes aegypti, το οποίο ευθύνεται για τη μετάδοση νοσημάτων όπως ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός και ο ιός Ζίκα.

Oπως γράφει η Washington Post, τα αποτελέσματα μελέτης για τις προτιμήσεις των κουνουπιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων προϊόντων, που θα καλύπτουν ή θα αλλοιώνουν τις ανθρώπινες οσμές, ώστε να κουνούπια να δυσκολεύονται να ανιχνεύσουν το αίμα και δυνητικά να περιοριστεί η εξάπλωση των λοιμωδών παθήσεων.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια χτυπούν 700 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο και οι ειδικοί αναμένουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί παράλληλα με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως αναφέρει ο Τζεφ Ρίφελ, καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Τα κουνούπια μάς αναγνωρίζουν και από την οσμή της αναπνοής μας, λέει η Λέσλι Βόσχολ, επιστημονικά υπεύθυνη στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes, η οποία ηγείτο της μελέτης.

Και ενώ τα κουνούπια τρέφονται με χυμούς από φυτά, τα θηλυκά όταν πρόκειται να αναπαραχθούν, διψούν για αίμα. «Το βλέπουν σαν ένα σούπερ πρωτεϊνικό γεύμα, καθώς μέσα σε μόλις ένα λεπτό, λαμβάνουν τόσες θρεπτικές ουσίες, όσες θα έπαιρναν από 150 κιλά φυτικής τροφής», λέει η δρ Βόσχολ.

Οι ειδικοί, μετά από πειράματα που διεξήγαγαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται καρβοξυλικά οξέα στο δέρμα τους, είναι πιο πιθανό να είναι «μαγνήτες κουνουπιών».

Ολοι οι άνθρωποι παράγουν καρβοξυλικά οξέα από το δέρμα τους και συγκεκριμένα δημιουργούνται από το σμήγμα, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μία κηρώδη, προστατευτική επικάλυψη. Για την ακρίβεια, το σμήγμα δεν παραμένει για πάντα στο δέρμα, καθώς το καταναλώνουν εκατομμύρια ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που αποικίζουν στην επιφάνειά του και κατά τη διαδικασία αυτή παράγεται το καρβοξυλικό οξύ.

Η μυρωδιά που απελευθερώνεται από τη διάσπαση του σμήγματος φαίνεται να είναι αυτή που προσελκύει τα θηλυκά κουνούπια, τα οποία αναζητούν εναγωνίως ανθρώπινο αίμα.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα κουνούπια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις ανθρώπινες οσμές, ενώ ακόμη και άρωμα ή κολόνια να φορά κάποιος, δεν μπορεί να καλύψει τη μυρωδιά του σώματός του. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο καρβοξυλικό οξύ στο δέρμα τους είναι αυτοί που θα έλκουν για όλη τους τη ζωή τα κουνούπια.

Αλλωστε, σε αυτό οφείλεται και η μοναδικότητα της σύνθεσης του μικροβιώματος του δέρματος σε κάθε άνθρωπο, σύμφωνα με τη δρ Βόσχολ. «Ο καθένας έχει και διαφορετικό χωρίο μικροβίων που ζουν στο δέρμα του. Από αυτό εξαρτάται και η επιλογή που θα κάνουν τα κουνούπια για να τον τσιμπήσουν», υποστηρίζει η ίδια.

Σύμφωνα με τον Ελ Τζέι Ζίμπελ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, το κουνούπι είναι ένας πολυτροπικός μαγνήτης που χρησιμοποιεί πολλά διαφορετικά σήματα. Τα καρβοξυλικά οξέα είναι ένα σημαντικό, αλλά όχι το μόνο συστατικό που ανιχνεύουν με την προβοσκίδα τους.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις αρωματικές ενώσεις από το δέρμα μας είναι ένα καλό ντους, ενώ μια απολέπιση δέρματος ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο αποτελεσματική, καθώς απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του σμήγματος από το δέρμα.

Τώρα, οι ειδικοί στρέφουν την έρευνά τους σε προβιοτικές κρέμες δέρματος, οι οποίες θα παρεμβαίνουν και θα μειώνουν ορισμένα υποπροϊόντα του, ώστε να γίνεται λιγότερο ελκυστικό για τα κουνούπια. «Μόνο, όμως, όταν θα γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνει τους ανθρώπους μαγνήτες για τα κουνούπια, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να αναζητούμε σοβαρές λύσεις», τονίζει η δρ Βόσχολ.