| CreativeProtagon / Shutterstock
Θέματα

Γιατί η επένδυση στην εκπαίδευση είναι σημαντική για την ευημερία μιας χώρας

Πώς ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες μιας χώρας.
Advertorial

Η επένδυση στην εκπαίδευση αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την ευημερία μιας χώρας και τη συνολική ευημερία των πολιτών της. Η σημασία της εκπαίδευσης στην πρόοδο ενός έθνους δεν μπορεί να υποτιμηθεί, καθώς υπάρχει στενή θετική συσχέτιση μεταξύ της εκπαίδευσης και της οικονομικής ανάπτυξης. Ένας πληθυσμός που έχει λάβει καλή εκπαίδευση τείνει να επιδεικνύει αυξημένη παραγωγικότητα, διαρκή καινοτομία και, συνολικά, υψηλότερο επίπεδο ζωής.

Μέσω της εκπαίδευσης αναπτύσσεται ένα καλύτερο εργατικό δυναμικό

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η εκπαίδευση συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας είναι μέσω της ανάπτυξης ενός ειδικευμένου και άκρως παραγωγικού εργατικού δυναμικού. Ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό διαθέτει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης οικονομίας. Έτσι, είναι πιο πιθανό να απασχοληθεί σε υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην τεχνολογική πρόοδο και να προωθήσει την καινοτομία. Πρόκειται για παράγοντες που ενισχύουν συλλογικά τα επίπεδα παραγωγικότητας, κάτι που οδηγεί την ανταγωνιστικότητα τόσο σε εθνική όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Η επένδυση στην εκπαίδευση αντιμετωπίζει τις ανισότητες

Εκτός των παραπάνω, η επένδυση στην εκπαίδευση συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας μέσα σε μια κοινωνία. Εξοπλίζει τα άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους συνθήκες. Παρέχοντας ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανεξάρτητα από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι χώρες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσες ευκαιρίες να επιτύχουν και να συνεισφέρουν στην οικονομία. Ως αποτέλεσμα, η επένδυση στην εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και περισσότερο δίκαιη.

Οφέλη για την υγεία και την ευημερία των πολιτών

Η επένδυση στην εκπαίδευση έχει επίσης μακροπρόθεσμα οφέλη στη δημόσια υγεία και, συνολικά, στην ευημερία των πολιτών. Η εκπαίδευση είναι στενά συνδεδεμένη με βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Healthy People 2030, Τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης είναι πιο πιθανό να είναι πιο υγιή και να ζήσουν περισσότερο. Όσοι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο τείνουν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής, να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και είναι πιο πιθανό να υιοθετούν προληπτικά μέτρα. Κατά συνέπεια, οι κοινωνίες με καλά μορφωμένους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών και συνολικά βελτιωμένους δείκτες δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, με την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών, οι χώρες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν για περιβαλλοντικά ζητήματα, να προωθήσουν βιώσιμες πρακτικές και να αναπτύξουν μια γενιά πολιτών με περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη διατήρηση των φυσικών πόρων, στη μείωση της ρύπανσης και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Προσφέρεται συνολικά καλύτερο επίπεδο ζωής

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα οδηγεί και συνολικά σε καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες μιας χώρας. Πέρα από την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, ένα άτομο μέσω της εκπαίδευσης και της γενικότερης παιδείας του μπορεί να διαμορφώσει τις στάσεις, τις αξίες και τη συμπεριφορά του. Επιπρόσθετα, μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση ενθαρρύνει την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και τις δεξιότητες όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντας στα άτομα να έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίζουν ακόμη και δύσκολες προκλήσεις που μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους. Επιπλέον, η εκπαίδευση προάγει την κοινωνική συνοχή και τις δημοκρατικές αξίες. Ένας μορφωμένος πληθυσμός κατανοεί καλύτερα τα δικαιώματα και τις ευθύνες του και συμβάλλει ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας του. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία μίας πιο σταθερής και αρμονικής κοινωνίας.

Πρωτοβουλίες για την παιδεία

Ο σημαντικός ρόλος της παιδείας καθιστά σημαντικό το να υπάρχουν δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που να στηρίζουν την εκπαίδευση και να επιβραβεύουν όσους αριστεύουν. Η παιδεία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, η οποία διαχρονικά εστιάζει σε τομείς που συνδέονται με τη νέα γενιά. Μέσω των δράσεών της στον τομέα αυτό, αλλά και μέσω του προγράμματος Μπροστά για την Παιδεία, η Τράπεζα φροντίζει να αναδεικνύει πολύτιμες αξίες, όπως η σημασία της επιβράβευσης, η ευγενής άμιλλα, η αξιοκρατία, η επιμονή και η υπομονή.

Το Πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία ξεκίνησε το 2003, με πρωτοβουλία της Eurobank και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα επιβράβευσης της αριστείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με Πανελλαδική εμβέλεια, το οποίο φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Μέσω του Προγράμματος, η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τον πρώτο αριστούχο απόφοιτο μαθητή ή μαθήτρια της Γ’ Λυκείου με το υψηλότερο άθροισμα βαθμών στα τέσσερα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα, στην εικοσάβαθμη κλίμακα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.800 γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και νυχτερινά. Οι βραβεύσεις των αριστούχων πραγματοποιούνται σε ειδικές εκδηλώσεις ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο κάθε χρόνο. Επιπλέον, βραβεύεται ο πρώτος αριστούχος απόφοιτος κάθε νομού της χώρας, δηλαδή περίπου 60 νέες και νέοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών πάνω από 72 στις πανελλαδικές εξετάσεις στον νομό τους.

Στα 21 χρόνια του Προγράμματος, η Eurobank έχει την τιμή να έχει βραβεύσει 21.536 αριστούχους από όλη την Ελλάδα, με συνολικό ποσό που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικά βραβεία. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στη χώρα μας που αγκαλιάζει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη.