Υπό τους ήχους του «Freedom» της Μπιγιονσέ και με ενθουσιώδη αισιοδοξία έκλεισε το τετραήμερο συνέδριο των Δημοκρατικών, το βράδυ της Πέμπτης 22 Αυγούστου. Η Κάμαλα Χάρις είναι πλέον και επισήμως η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία και όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το POLITICO, τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για τη νυν αντιπρόεδρο.
Μετά το θριαμβευτικό τετραήμερο στο Σικάγο, η αντιπρόεδρος αντιμετωπίζει μια σειρά από διαφαινόμενες δοκιμασίες: την πρώτη της συνέντευξη στα ΜΜΕ, που η ίδια είπε ότι θα έρθει μέχρι το τέλος του μήνα, τις πληρωμένες αρνητικές για εκείνη διαφημίσεις, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τον αντίπαλό της και, ίσως το πιο σημαντικό, το ντιμπέιτ στις 10 Σεπτεμβρίου απέναντι στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά την αισιοδοξία που έφεραν η παραίτηση του Μπάιντεν και η είσοδος της Χάρις στο προσκήνιο, οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι οι εκλογές παραμένουν οριακές.
H ίδια αποδέχθηκε το χρίσμα με μια ομιλία στην οποία απευθύνθηκε ευθέως στους μετριοπαθείς και αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι και θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει, όπως γράφουν οι Financial Times, να την εμφανίσει ως μια ριζοσπαστική αριστερή, η Χάρις παρουσίασε τον εαυτό της ως «ρεαλίστρια, πρακτική και με κοινή λογική», μια υποψήφια που θα μπορούσε να χαράξει έναν «νέο δρόμο προς τα εμπρός» για τις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να παραμείνουν στη «φούσκα» ενός κομματικού συνεδρίου, επισημαίνει το POLITICO. Για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, η υποστήριξη προς τη Χάρις από τη σκηνή του συνεδρίου ήταν τεράστια. Οι ιστορίες των γυναικών σχετικά με τις πρόσφατα περιορισμένες αναπαραγωγικές επιλογές τους σε κάποιες πολιτείες έκαναν τους αντιπροσώπους να δακρύσουν.
Οι Ομπάμα, οι Κλίντον, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς, ακόμη και ο ράπερ Lil Jon έφεραν το πλήθος σε φρενίτιδα. Ηταν όμως ένα κομματικό πλήθος. Και δεν είναι ξεκάθαρο αν όσα συνέβησαν στο Σικάγο θα καταφέρουν κάτι περισσότερο από το να μεγαλώσουν τον ήδη υπάρχοντα ενθουσιασμό των Δημοκρατικών.
«Δύο πράγματα πρόκειται να συμβούν: Ενα, ο μήνας του μέλιτος αναπόφευκτα θα τελειώσει. Δύο, οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταλάβουν πώς να επιτεθούν», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Μασαχουσέτης, Σεθ Μούλτον σε συνέντευξή του. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα δύο αυτά ενδεχόμενα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οξύνουμε τις επιθέσεις μας εναντίον τους. Χρειάζεται να έχουμε πραγματικές, στέρεες πολιτικές προτάσεις που να οριοθετούν το σχέδιο της Χάρις για την Αμερική».
Ορισμένοι Δημοκρατικοί διαφωνούν ότι η Χάρις πρέπει να σκιαγραφήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πολιτικές θέσεις της, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι πιθανό να λάβουν τις αποφάσεις τους με βάση πλήρως αναπτυγμένες πλατφόρμες πολιτικής. Οι υπόλοιπες 74 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας ίσως πρέπει να βασιστούν περισσότερο στην ανάδειξη των έντονων αντιθέσεων ανάμεσα στη Χάρις και τον Τραμπ και να δώσουν στους ψηφοφόρους περισσότερες πληροφορίες για την ίδια.
Η Χάρις ξεκίνησε ήδη να το κάνει αυτό, καθώς, σύμφωνα με τους FT, έδωσε στην ομιλία της αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε και το ποια είναι η ίδια. Η Χάρις, η οποία υπηρέτησε ως εισαγγελέας στην Καλιφόρνια για το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας της προτού γίνει γερουσιαστής και στη συνέχεια αντιπρόεδρος, εμφάνισε τον εαυτό της ως υπερασπιστή των απλών Αμερικανών. «Σε όλη μου την καριέρα, είχα μόνο έναν πελάτη: το λαό», είπε.
Αυτό από μόνο του δεν αρκεί, όμως, επισημαίνει το POLITICO. Υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη που θα κρίνουν τις εκλογές, πέρα από τη συμπάθεια που μπορεί να δημιουργήσει η Χάρις προς το πρόσωπό της.
Η γερουσιαστής Κάθριν Κορτέζ Μάστο, έμπιστη της Χάρις, που υπηρέτησε δίπλα της στη Γερουσία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αντιπρόεδρος θα περάσει τις επόμενες δοκιμασίες, όπως ακριβώς έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες από τότε που διαδέχθηκε τον Μπάιντεν ως υποψήφια για την προεδρία.
«Ξέρω ότι θα είναι καλά προετοιμασμένη και θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και τα ψέματά του», είπε η Κορτέζ Μάστο σε συνέντευξή της στο United Center. «Αλλά είναι όλα στο τραπέζι τώρα. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Μας απομένουν μόνο λίγες ημέρες και πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να μιλήσουμε με τους ψηφοφόρους μας».
Σε ιδιωτικές δεξιώσεις, πρωινά και συνεντεύξεις στην αίθουσα συνεδριάσεων αυτή την εβδομάδα, αρκετοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Δημοκρατικούς να μην εφησυχάζουν με την ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας για τις εκλογικές προοπτικές κόμματος.
Η Μόρα Χίλι, η κυβερνήτρια της Μασαχουσέτης, χρησιμοποίησε μια ενδεικτική παρομοίωση για να εξηγήσει το διακύβευμα: «Πρέπει να παίξουμε σαν να είμαστε 10 πόντους πίσω, γιατί ενώ τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε η πρώην επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια σε δεξίωση που παρέθεσε στο Οινοποιείο του Σικάγο. «Ξέρουμε ποια είναι τα περιθώρια. Ξέρουμε πόσο μικρά είναι».
Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα ποσοστά αποδοχής του Τραμπ, τα οποία αυξήθηκαν μετά την απόπειρα δολοφονίας του και το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον περασμένο μήνα. Αυτό συμβαίνει παρά την είσοδο της Χάρις στην κούρσα, τη συνεχή προσπάθεια των Δημοκρατικών να βλάψουν τον πρώην πρόεδρο από όλες τις πλευρές και την όλο και πιο ασυνάρτητη συμπεριφορά του ίδιου του Τραμπ. Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center νωρίτερα τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι το 42% των ενηλίκων έχει θετική άποψη για τον Τραμπ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής για τον Τραμπ που έχει καταγράψει η Pew τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε η υποψηφιότητα της Χάρις πέτυχε ως τώρα μόνο να επαναφέρει τους Δημοκρατικούς στα ίσα με τον Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται σε πολλές βασικές πολιτείες. Και οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να παλεύουν για θέματα όπως η οικονομία, η εγκληματικότητα και η μετανάστευση που οι ψηφοφόροι κατατάσσουν σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ανησυχιών τους.
Η Χάρις στην ομιλία της τόνισε ότι και η ίδια προέρχεται από τη μεσαία τάξη και υποσχέθηκε ότι θα ρίξει το βάρος στην ενίσχυσή της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Οι ψηφοφόροι, όμως, φαίνεται ότι δυσπιστούν –με δεδομένη την πεποίθησή τους ότι υπό τη διακυβέρνηση Μπάιντεν τα πράγματα πήγαν χειρότερα.
Η πρόεδρος της εκστρατείας της Χάρις, Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, αναγνώρισε σε συνέντευξή της την Τετάρτη ότι οι εκλογές «είναι ένας αγώνας χωρίς περιθώρια λάθους».