Πέντε μωρά που έχουν τρεις βιολογικούς «γονείς» γεννήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, από το 2018 μέχρι σήμερα.
Οπως επιβεβαίωσαν οι βρετανικές αρχές, που δεν αποκαλύπτουν περισσότερα στοιχεία λόγω του ιατρικού απορρήτου, τα μωρά φέρουν το DNA τριών ανθρώπων και όχι δύο. Βέβαια, το τρίτο άτομο δεν είναι γονέας του μωρού, αλλά μία γυναίκα, δότρια, που δανείζει περίπου 37 γονίδια στη μητέρα.
Χάρη στη γυναίκα αυτή, οι γιατροί κατάφεραν να αντικαταστήσουν το προβληματικό μιτοχονδριακό DNA του ωαρίου της μητέρας, με τα υγιή μιτοχόνδρια του δανεικού ωαρίου.
Ετσι, το DNA των νεογέννητων αποτελείται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τους δύο γονείς του, αλλά φέρει και ένα ποσοστό 0,1% από τη δότρια, σύμφωνα με τον Guardian, που αποκάλυψε την ύπαρξη παιδιών με τριπλό DNA στη Βρετανία.
Η πρωτοπόρα τεχνική του δανεισμού DNA από τρίτο άτομο για υγιέστερα μωρά –επί της ουσίας πρόκειται για μία τροποποιημένη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης– χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’90.
Πολύ αργότερα όμως, τελειοποιήθηκε η μέθοδος της «μιτοχονδριακής δωρεάς» και συγκεκριμένα στο Κέντρο Γονιμότητας του Νιούκαστλ, το 2016, αλλά δεν εφαρμόστηκε στην πράξη πριν το 2018 στη Βρετανία, όπου η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και χρειάζεται την έγκριση της βρετανικής Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) για να προχωρήσει.
Το 2016 αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο – στις ΗΠΑ- με στόχο να αποτρέψει τη γέννηση παιδιών με σοβαρές γενετικές μιτοχονδριακές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο λίγες ώρες, ημέρες ή μήνες μετά τη γέννησή τους. Για κάποιες οικογένειες, αυτή η τεχνική θεωρείται η μόνη πιθανότητα για να αποκτήσουν υγιή παιδιά.
Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα, δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με τα συστατικά που χρειάζεται, και προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο, απώλεια μυικής μάζας, τύφλωση και καρδιακή ανακοπή. Μεταφέρονται στο βρέφος μόνο από τη μητέρα για αυτό και το τρίτο άτομο στη διαδικασία είναι γυναίκα.
Σύμφωνα με τον Guardian, αυτά είναι τα πρώτα παιδιά από DNA τριών ανθρώπων που επιβεβαιώνεται ότι γεννήθηκαν στη Βρετανία, ενώ το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στον πλανήτη από «τρεις βιολογικούς γονείς» για να προληφθεί η εμφάνιση μιτοχονδριακής πάθησης στο βρέφος, ήταν στη Νέα Υόρκη, το 2016, από ιορδανούς γονείς.
Στην Ελλάδα έχει ήδη γεννηθεί ένα παιδί με παρόμοια μέθοδο και με τον ίδιο στόχο το 2019.
Η «μιτοχονδριακή δωρεά» συμβαίνει είτε αφού έχει γονιμοποιηθεί το ωάριο από το σπέρμα είτε πριν την γονιμοποίησή του.
Το DNA της δότριας επηρεάζει μόνο τα μιτοχόνδρια του βρέφους και όχι άλλα χαρακτηριστικά, όπως η εξωτερική εμφάνιση.
Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει προς το παρόν στοιχεία για το αν η μέθοδος είχε το ποθητό αποτέλεσμα, δηλαδή αν τα βρέφη γεννήθηκαν χωρίς μιτοχονοδριακές παθήσεις.
Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια τελικά να επικρατήσουν των υγιών και να εκδηλωθεί η ασθένεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 150 μωρά τον χρόνο μπορούν να γεννιούνται με αυτή τη μέθοδο στη Βρετανία.