Οι ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ χρειάζονται πάντα δίπλα τους έναν φροντιστή, που συνήθως αναλαμβάνει κάποιος από την οικογένεια | Shutterstock
Θέματα

Γεννάει ελπίδες ένα νέο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αιτίας της άνοιας, της νόσου Αλτσχάιμερ, αναμένεται σύντομα να κατατεθεί για έγκριση στις αμερικανικές αρχές
Γιάννης Δεβετζόγλου

Σοβαρή μείωση στον χρόνο φθοράς της μνήμης και έκπτωσης των γνωσιακών λειτουργιών από τη νόσο Αλτσχάιμερ, φέρεται να έχει ένα νέο φάρμακο, το πρώτο για την ασθένεια που παίρνει τον δρόμο της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές. «Αν τελικά έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, θα αποτελέσει ορόσημο στην Ιστορία της νόσου», αναφέρουν γιατροί στους Times του Λονδίνου.

Η δραστική ουσία αντουκανουμπάμπη, φάνηκε να επιβραδύνει 25% την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, μετά από 18 μήνες λήψης και εφόσον χορηγηθεί στα πρώτα στάδια της νόσου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Η ομάδα ασθενών που αφορά είναι άτομα με μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, στις μελέτες συμμετείχαν περισσότερα 3.000 άτομα και όσοι ασθενείς έλαβαν αντουκανουμπάμπη (aducanumab) είχαν καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες, μνήμη και δομημένο λόγο και μπορούσαν να ζουν ανεξάρτητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορούσαν να εκτελούν δουλειές στο σπίτι, να μετακινούνται και να ταξιδεύουν μόνοι τους, δηλαδή χωρίς φροντιστή.

Αυτά σημαίνουν ότι όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι οικογένειές τους έχουν ελπίδες να ζήσουν καλύτερα. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα της νόσου Αλτσχάιμερ και πολλοί άνθρωποι περιμένουν τη στιγμή που θα εγκριθεί η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία», σχολιάζει ο Αντον Πόρστινσον, υπεύθυνος της κλινικής μελέτης του φαρμάκου και διευθυντής του προγράμματος για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Πέρα από τα συμπτώματα και στις απεικονιστικές εξετάσεις φάνηκε ότι όσοι πήραν το φάρμακο, είχαν μειωμένα επίπεδα της τοξίνης που ονομάζεται β-αμυλοειδές και σχετίζεται με την πρόκληση και εξέλιξη της νόσου.

Ωστόσο, οι New York Times (NYT) αντιμετωπίζουν το θέμα με επιφύλαξη, γράφοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει τις πιο πρόσφατες αναλύσεις για τα δεδομένα του φαρμάκου και οι ειδικοί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη δράση του. «Τον Μάρτιο μάλιστα, η Biogen είχε ανακοινώσει ότι σταματά δύο μεγάλες κλινικές μελέτες, διότι τα δεδομένα έδειχναν ότι οι προσπάθειες αποτυγχάνουν», συμπληρώνουν οι NYT.

Ωστόσο, τώρα έγινε γνωστό ότι στις νέες αναλύσεις φάνηκε ότι ίσως έχει αποτελέσματα αν χορηγηθούν υψηλότερες δοσολογίες του φαρμάκου.

«Αν και περιμένουμε να δούμε περισσότερα δεδομένα, το φάρμακο είναι δυνητικά μία ανακάλυψη που αλλάζει τελείως το τοπίο της νόσου», αναφέρει στους Times του Λονδίνου ο Τζέιμς Πίκετ, επικεφαλής έρευνας στη βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

Την Τρίτη, ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικανικής Biogen Μιχάλης Βουνάτσος, δήλωσε ότι τα δεδομένα για το φάρμακο αναμένεται να κατατεθούν στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ώστε να πάρει έγκριση κυκλοφορίας. «Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα σε συνεργασία με την FDA, η Biogen εκτιμά ότι η διαφορά στα αποτελέσματα με τις προηγούμενες αναλύσεις, οφείλεται στη δοσολογία του φαρμάκου», αναφέρει η εταιρεία.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κ. Βουνάτσου, η αξία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το φάρμακο θα πάρει το πράσινο φως από την FDA.

Το φάρμακο

Η biogen έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια στην αναζήτηση της καλύτερης αντιμετώπισης για τη νόσο Αλτσχάιμερ και είχε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, γράφουν οι ΝΥΤ.

H αντουκανουμπάμπη είναι ένα φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μονοκλωνικών αντισωμάτων και δρα απενεργοποιώντας τη δράση συγκεκριμένων πρωτεϊνών, οι οποίες προκαλούν τη νόσο.

Το φάρμακο αυτό καθαρίζει την πρωτεΐνη – κλειδί της νόσου Αλτσχάιμερ, το βήτα – αμυλοειδές, το οποίο συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και δημιουργεί πλάκες, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την «εύρυθμη» λειτουργία του. Το φάρμακο θα δίνεται ενδοφλεβίως μία φορά τον μήνα.