Η προοπτική ενός κακού τρύγου κανονικά θα έσπερνε πανικό στους σκληρά δοκιμαζόμενους οινοποιούς του Μπορντό. Αλλά φέτος πολλοί ελπίζουν ότι θα τους ωφελήσει, βάζοντας τέλος στη υπερβολική παραγωγή του claret, όπως λέγεται το σκούρο κόκκινο κρασί του Μπορντό, σε μια αγορά που χρόνο με τον χρόνο συρρικνώνεται, γράφει στους Times του Λονδίνου ο Ντέιβιντ Τσάζαν, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στο Παρίσι.
«Αυτό είναι μάλλον καλό, διότι στην πραγματικότητα θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης» δήλωσε ο Κριστόφ Σατό, εκπρόσωπος της ένωσης οινοποιών του Μπορντό (CIVB), στην τοπική εφημερίδα Sud-Ouest, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για ένα μακροοικονομικό όραμα. Σε μικροοικονομική κλίμακα, η κατάσταση θα δημιουργήσει σίγουρα δυσκολίες στους παραγωγούς».
Το Μπορντό έχει επηρεαστεί αρνητικά από την παγκόσμια πτώση της ζήτησης για κόκκινα κρασιά, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες και ασθένειες όπως το ωίδιο έχουν πλήξει επανειλημμένως τους αμπελώνες της κορυφαίας οινοπαραγωγικής περιοχής της Γαλλίας. Ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη ξεριζώσει τα αμπέλια τους, ενθαρρυνόμενοι από τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την υπερβολική παραγωγή κόκκινου κρασιού.
Η κλιματική κρίση επηρεάζει μικρούς και μεγάλους οινοπαραγωγούς του Μπορντό
Οι έντονες βροχοπτώσεις την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσαν σοβαρές επιδημίες ωιδίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά. «Ποτέ πριν δεν έχω δει έναν αμπελώνα σε τέτοια κατάσταση» δήλωσε ο αμπελουργός Ζαν-Σαμουέλ Εϊνάρ, του οποίου τα αμπέλια έχουν πληγεί σοβαρά. «Είχαμε απίστευτη ποσότητα βροχής και οδεύουμε προς έναν πολύ κακό τρύγο. Θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» πρόσθεσε ο γάλλος αμπελουργός, ο οποίος είναι επικεφαλής της FDSEA, μιας τοπικής ένωσης αγροτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κριστιάν Γκουργκουριό, ένας βιολογικός οινοποιός που έχει χάσει περίπου το 80% της σοδειάς του από το ωίδιο, δήλωσε: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο πρώιμες επιθέσεις. Είναι αποθαρρυντικό». Ορισμένοι οινοποιοί εξετάζουν, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τα σταφύλια Merlot με άλλες ποικιλίες, λιγότερο επιρρεπείς στο ωίδιο, όπως το Malbec και το Cabernet Franc.
Οι αμπελώνες που παράγουν claret χαμηλής ποιότητας, το οποίο πωλείται κάτω από 10 ευρώ το μπουκάλι, βρίσκονται σε κρίση εδώ και χρόνια, αλλά τώρα μερικά από τα μεγαλύτερα châteaux του Μπορντό δοκιμάζονται επίσης.
Οι λάτρεις του κρασιού έχουν απομακρυνθεί από τα γεμάτα σώμα, τανικά ερυθρά κρασιά, προτιμώντας ελαφρύτερoυς πιο φρουτώδεις οίνους. Αλλωστε ούτε καν η Κίνα, κάποτε μια από τις πιο κερδοφόρες αγορές του Μπορντό, «διψάει» πια για claret.
Στο μεταξύ, ορισμένοι οινοπαραγωγοί του Μπορντό έχουν αρχίσει να φυτεύουν ελαιόδεντρα αντί για αμπέλια, με την ελπίδα να επωφεληθούν από την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση ελαιολάδου. Η κλιματική αλλαγή, σημειώνει ο Τσάζαν στους Times, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τους αμπελουργούς του Μπορντό, οι οποίοι αναγκάζονται να πειραματιστούν με νέες ποικιλίες αμπέλου, αλλά έχει καταστήσει την περιοχή πιο ευνοϊκή για καλλιέργεια ελιάς.