To 1815, μετά την εξορία του Μεγάλου Ναπολέοντα και την παλινόρθωση των Βουρβόνων, Αριστερός σήμαινε «θετικός απέναντι στους σκοπούς, στους στόχους και στην πρακτική της επανάστασης του 1789». Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση που γέννησε τους όρους «Αριστερά» και «Δεξιά» βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής με την εξουσία του Μεγάρου των Ηλυσίων και του Εμανουέλ Μακρόν να εξαρτάται άμεσα από τις εξελίξεις στην ιστορική Kάτω Βουλή.
Την περασμένη εβδομάδα, η Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα του Μακρόν, επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αφού έλαβε 220 ψήφους και εξασφάλισε τη σχετική πλειοψηφία των μελών της. H ψηφοφορία είχε ωστόσο και παρατράγουδα (ακρο)αριστερής προελεύσεως. Θα επανέλθουμε.
⇒ Διαβάστε: Πώς γεννήθηκαν η Αριστερά και η Δεξιά;
Οπως σημειώνουν οι Financial Times, η γαλλική πολιτική κυριαρχείται από το Μέγαρο των Ηλυσίων εδώ και δεκαετίες. Και από «σχεδόν μοναρχικούς προέδρους, από τον Σαρλ ντε Γκωλ και τον Φρανσουά Μιτεράν μέχρι τον σημερινό Εμανουέλ Μακρόν». Ομως τώρα o γάλλος πρόεδρος πρέπει να απευθυνθεί στα μέλη της Κάτω Βουλής για να αποσπάσει την υποστήριξη που χρειάζεται τόσο για τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις όσο και για τα φιλόδοξα σχέδιά που συνδέονται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η Εθνοσυνέλευση επανήλθε στο προσκήνιο λόγω των βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο Μακρόν τον Ιούνιο και οι οποίες δεν χάρισαν την πλειοψηφία σε καμία από τις τρεις μεγάλες παρατάξεις που διεκδικούν τον σχηματισμό κυβέρνησης: την αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), τους Κεντρώους του Μακρόν και την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση υπό τη Μαρίν Λεπέν.
Μια αναπάντεχη αναζωογόνηση της ισχύος της Εθνοσυνέλευσης διαπιστώνει μιλώντας στους FT ο γάλλος ιστορικός και εκδότης Ολιβιέ Μπετουρνέ που σημειώνει ότι επί δεκαετίες η κουλτούρα της Εθνοσυνέλευσης στη Γαλλία είχε χαθεί. Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Μακρόν θα δυσκολευτεί διότι έχει συνηθίσει «τη μοναχική άσκηση της εξουσίας» υπό τους κανόνες της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που δημιουργήθηκε από τον ντε Γκωλ το 1958.
Αποκαλείται έτσι, Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, καθώς ακολουθεί τις τέσσερις Δημοκρατίες που προηγήθηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση έως και το 1958. Η κύρια αλλαγή της Πέμπτης Δημοκρατίας ήταν η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου που απέκτησε το δικαίωμα της επιλογής του πρωθυπουργού και της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης. Ετσι ονομάζεται η Κάτω Βουλή της Γαλλίας όπου τώρα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει και Ανω Βουλή, που είναι η Γερουσία.
«Η γαλλική Aριστερά, αν και διασπασμένη μεταξύ των διαφόρων παρατάξεών της, από την άκρα Αριστερά του πρώην τροτσκιστή Ζαν-Λικ Μελανσόν έως τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές, βρίσκεται στο στοιχείο της. Στο σκληρό και ταραχώδες παιχνίδι της Κάτω Βουλής, όπου προέκυψαν οι πολιτικοί όροι “Αριστερά” και “Δεξιά”, επειδή οι επαναστάτες συγκεντρώθηκαν στα αριστερά και οι υποστηρικτές του Παλαιού Καθεστώτος στα δεξιά» θυμίζουν οι Financial Times.
Το σχέδιο της Αριστεράς είναι φυσικά να «αναζωογονήσει την ανεξαρτησία της Εθνοσυνέλευσης» κάνοντας δύσκολη τη ζωή του Μακρόν. Και η Γαλλία πήρε μια γεύση από το δράμα που θα ακολουθήσει κατά την πρώτη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης την περασμένη εβδομάδα, όταν οι 577 εκλεγμένοι βουλευτές συγκεντρώθηκαν στα κόκκινα έδρανα της αίθουσας για να εκλέξουν τον επικεφαλής του σώματος
Κατά τύχη, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ήταν αυτό που κλήθηκε να παράσχει τόσο τον εκτελούντα χρέη προέδρου της Εθνοσυνέλευσης τη συγκεκριμένη ημέρα (ήταν ο 81χρονος Χοσέ Γκονζάλες, ως ο γηραιότερος βουλευτής) όσο και τον παρατηρητή της κάλπης που μοιάζει με τεφροδόχο (ήταν ο 22χρονος Φλαβιέν Τερμέ, ως ο νεότερος).
Οπως σημειώνουν οι FT, πολλοί αριστεροί βουλευτές δεν έδωσαν το χέρι τους όπως συνηθίζεται μετά την ψήφο στον παρατηρητή της κάλπης που στέκεται δίπλα της, και ήταν όπως προαναφέρθηκε ο 22χρονος Τερμέ. Μάλιστα ο αριστερός βουλευτής Φρανσουά Πικεμάλ σκαρφίστηκε κι ένα παιχνιδάκι. Για να αποφύγει τον Τερμέ που τον περίμενε για την καθιερωμένη χειραψία έκανε με το χέρι του «πέτρα – ψαλίδι – χαρτί», όπως στο παιδικό παιχνίδι, έδειξε «ψαλίδι» και έφυγε ικανοποιημένος με ένα ειρωνικό χαμόγελο.
Εξυπνακισμοί όπως αυτός του νεαρού βουλευτή Φρανσουά Πικεμάλ μέσα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση μάλλον ενισχύουν αντί να πλήττουν την Ακροδεξιά:
Ο Μακρόν, μετά την επιτυχία της εκλογής προέδρου της Εθνοσυνέλευσης από το κόμμα του καλείται τώρα να κάνει δύσκολους χειρισμούς. Διότι παρά το γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα χωρίς την υποστήριξη της Εθνοσυνέλευσης.
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν σημασία της Εθνοσυνέλευσης στη γαλλική πολιτική υπογραμμίστηκε και από τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών (στις 7 Ιουλίου), η οποία προσέγγισε το 67% και ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 27 ετών.
Ο γάλλος ιστορικός και εκδότης Ολιβιέ Μπετουρνέ προσθέτει μιλώντας στους Financial Times ότι είναι καιρός κατά τη γνώμη του να ενισχυθεί και επίσημα ο ρόλος της Εθνοσυνέλευσης. «Δεν ξέρω αν αυτό θα σηματοδοτεί την Εκτη Δημοκρατία, αλλά πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ισορροπία μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας», σημειώνει. «Η κυβέρνηση είναι υπερβολικά κυρίαρχη επί της νομοθετικής διαδικασίας»…