Χάρη στην αντιαιμορραγική του δράση, το τρανεξαμικό οξύ, όπως ονομάζεται, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τραυματισμούς στο κεφάλι, οι οποίοι προκαλούνται λόγω της απώλειας μεγάλης ποσότητας αίματος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, το τρανεξαμικό οξύ ενδείκνυται ήδη για τον έλεγχο σοβαρών αιμορραγιών σε άτομα με τραύματα από μαχαίρι, σφαίρα κ.ά. Ωστόσο, αν και κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, η δράση του σε τραύματα εγκεφάλου δεν είχε αναζητηθεί και επιβεβαιωθεί.
Τώρα, ειδικοί με έρευνα που δημοσιεύουν στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet», κατέδειξαν ότι η χορήγησή του σε ασθενείς με τραύματα στο κεφάλι, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωση των τραυματιών. Μάλιστα, όσο το συντομότερο χορηγηθεί, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει.
Το φάρμακο αυτό δεν μπορεί να υποστρέψει τις βλάβες που ήδη έχουν προκληθεί, έχει όμως την ιδιότητα να σταματά την αιμορραγία. «Σήμερα δεν έχει ένδειξη για τις εγκεφαλικές αιμορραγίες, όμως η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα. Και αν επιβεβαιωθούν με περισσότερες μελέτες τα αποτελέσματα, θα έχουμε μία πολύ καλή λύση στα χέρια μας, που θα σώσει χιλιάδες ζωές σε όλο τον κόσμο», σχολιάζει ο Ιαν Ρόμπερτς, καθηγητής στη σχολή Υγιεινής και Τροπικών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ένας εκ των ερευνητών της μελέτης.
Οι επιστήμονες αφού ανέλυσαν δεδομένα από 9.000 άτομα σε 29 χώρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δράση του φαρμάκου αφορά κυρίως περιστατικά ήπιων έως και μέτριων αιμορραγιών επεισοδίων, όχι όμως σοβαρών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, όσοι έλαβαν τρανεξαμικό οξύ μέσα στις πρώτες τρεις ώρες από τον τραυματισμό είχαν 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με όσους πήραν εικονικό φάρμακο.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 90% τραυματισμών κεφαλής είναι ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας, τότε τα νέα είναι πολύ καλά, καθώς έχουμε ένα μέσο πρόληψης αιμορραγιών του εγκεφάλου που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή πολλών ανθρώπων», συμπληρώνει ο δρ Ρόμπερτς.