Θέματα

Φόρος στα καπνικά ανάλογα με τη βλάβη στην υγεία

Ειδικοί προτείνουν λύσεις για μεγαλύτερη προστασία των πολιτών αλλά και των δημόσιων οικονομικών στην πορεία προς έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο
Protagon Team

«Νομοθεσία, ρυθμιστικό πλαίσιο, επικοινωνία». Το τρίπτυχο αυτό είναι το «κλειδί» στην πορεία για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Κορολένκο, αναπληρωτή διευθυντή της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των φαρμακευτικών ουσιών. Κορυφαίοι ειδικοί και κρατικοί λειτουργοί από άλλες χώρες της Ευρώπης κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, στο webinar που διοργανώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Καπνό (31 Μαϊου).

«Χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να πετύχουμε τον στόχο μας;», ήταν το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι κυβερνητικών οργανισμών και επιστημονικών φορέων. Μέσα από την πείρα τους, αλλά και τις πολιτικές που εξασκούν, οι ειδικοί κρίνουν ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη μείωση της χρήσης του τσιγάρου:

«Less harm, less tax»

«Μικρότερη ζημιά, χαμηλότεροι φόροι» ήταν το θέμα της εισήγησης από την Ιβόνα Πίλακ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ειδικού φόρου κατανάλωσης, του υπουργείου Οικονομικών της Πολωνίας. Οπως τόνισε, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας και η σύνδεση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον βαθμό βλάβης από τη χρήση των προϊόντων συμβάλλει τόσο στην αύξηση των εσόδων όσο και στον βασικό στόχο, που είναι η μείωση της κατανάλωσης τσιγάρου και προϊόντων με νικοτίνη.

«Χρειαζόμαστε νομικά όπλα, όπως χρειαζόμαστε και επιστημονικές αποδείξεις για να στηρίξουμε αυτή την πολιτική» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «η αύξηση της φορολογίας σε επιβλαβείς ουσίες είναι πολύ σημαντική για να μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτηση από τα καπνικά».

«Συχνά οι κυβερνήσεις φοβούνται να επιβάλουν περιορισμούς στα προϊόντα για να μη χάσουν έσοδα από φόρους» προσέθεσε σχετικά ο Εμανουέλε Μπράκο, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βερόνα. Και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση των κρατών και των εταιρειών να ενημερώνουν το κοινό για τα επίπεδα βλάβης στην υγεία από το κάθε προϊόν».

«Ολα τα έσοδα από τους φόρους στα καπνικά προϊόντα θα έπρεπε να πηγαίνουν υπέρ της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει» σχολίασε ο Μάρτιν Σματάνα, αναλυτής Υγείας στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Σλοβακίας. Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα για τη νέα γενιά: «Οι παλαιοί καπνιστές που έκαναν στροφή σε νέα προϊόντα δεν είναι πολλοί. Ομως οι νέοι που ξεκινούν από νέα προϊόντα, όπως τα επιθέματα νικοτίνης, είναι πολύ περισσότεροι και σε νεότερες ηλικίες».

«Παρότι βάζουμε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης σε αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα, τα δημόσια οικονομικά έχουν μεγαλύτερες απώλειες από την επιβάρυνση της υγείας των πολιτών, ωστόσο το βλέπουμε χρόνια αργότερα» σημείωσε ο συντονιστής του webinar, πολωνός καθηγητής Αντρέι Φαλ, κορυφαία φυσιογνωμία στον χώρο της Υγείας και εκλεγμένος πρόεδρος της Πολωνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας. Εστίασε και αυτός στην προστασία των νέων και στη σημασία της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης, ώστε να φτάσουμε σε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.