Δύο γυναίκες με φόντο τμήμα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο | EPA/NEIL HALL
Θέματα

Βρετανία: Τα «μάρμαρα» του Σχοινά και τα αισχρά υπονοούμενα

Μνημείο... τυπικής βρετανικότητας τόσο οι χυδαιολογίες όσο και οι διπλωματικού τύπου περικοκλάδες των ταμπλόιντ, όταν στερεύει η λογική από επιχειρήματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο Ελγιν
Χρήστος Μιχαηλίδης

Ο συντηρητικός βρετανικός Τύπος, αυτός που υποστήριζε φανατικά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συστρατεύτηκε αυτές τις ημέρες για να αποκρούσει την θέση των Βρυξελλών ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και ότι πρέπει να επιστραφούν. Η Daily Telegraph μάλιστα συνδέει το αίτημα αυτό με την διαρκή ένταση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ λόγω του Brexit. «Οταν και οι δύο χώρες, (Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) ήταν μέλη της Ενωσης, το μπλοκ των Βρυξελλών προσπάθησε να μείνει έξω από τον καβγά και είχε υιοθετήσει μια στάση επιμελούς ουδετερότητας στην διένεξη», γράφει η εφημερίδα.

«Ομως, μια μέρα μετά τη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον ότι τα Γλυπτά δεν θα επιστραφούν στην Ελλάδα, ο έλληνας Επίτροπος ανακοίνωσε ότι τη ΕΕ υποστηρίζει την ελληνική θέση», επισημαίνει η Telegraph, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκτός από αντιπρόεδρος της Κομισιόν, έχει και το χαρτοφυλάκιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Το ελληνικό και, ευρωπαϊκό πια, αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών, υποστηρίζει σε tweet του και ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Ντένις ΜακΣέιν: «Ο Σχοινάς είναι Ελληνας. Είναι σαν να ζητάτε από βρετανό αξιωματούχο να σας πει αν τα νησιά Φόκλαντς ανήκουν στην Αργεντινή. Αναρωτιέμαι γιατί υπερασπιζόμαστε τόσο υπερήφανα έναν συφιλιδικό συλητή; Αναγκάσαμε τους ναζί να επιστρέψουν τα έργα τέχνης και γλυπτά που λεηλάτησαν, μετά το 1945».

Τι τό ‘θελε αυτό ο δυστυχής; Εφαγε πολύ ξύλο στο twitter από τους συμπατριώτες του, μερικοί εκ των οποίων δείχνουν, με τις απαντήσεις τους, γιατί η επικράτηση του Brexit δεν ήταν τελικά έκπληξη. Ενας από αυτούς μάλιστα είναι και ο αρχισυντάκτης της Telegraph επί ευρωπαϊκών υποθέσεων, Tζέιμς Κρισπ.

«Ο Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής έχει χάσει τα his marbles», γράφει στο Τwitter ο @JamesCrisp6.  Και δεν εννοεί βέβαια τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά τους… όρχεις του Μαργαρίτη! Είναι ένα αισχρό λογοπαίγνιο που εμφανίζεται κάθε φορά, κυριολεκτικά κάθε φορά, που θα προκύψει το θέμα αυτό. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο πολύ βρετανικός (very British) Τύπος, έστω και δια της απλής αναπαραγωγής αυτής της εξυπνάδας του όποιου Τζέιμς Κρισπ, συντηρεί και ενθαρρύνει.

Η… προσεκτική δημοσιογραφική αντικειμενικότητα που εδώ και χρόνια ακολουθούν τα συντηρητικά μίντια στην Αγγλία είναι, αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα και σίγουρα έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της «ανίκητης» κάποτε βρετανικής διπλωματίας – εκείνης που της επέτρεψε κάποτε να «κυβερνά τα κύματα», από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη.

Μεταφράζω επί λέξει: «Ο Λόρδος Ελγιν, ένας σκωτσέζος ευγενής και ευπατρίδης, στρατιώτης και διπλωμάτης, έχει κατηγορηθεί ότι έκλεψε τα Γλυπτά ή δωροδόκησε αξιωματούχους για να τα αφαιρέσει από τον Παρθενώνα στις αρχές του 19ου αιώνα. Στεγάζονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο επιμένει ότι αγοράστηκαν νόμιμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία βασίλευε στην Αθήνα εκείνον τον καιρό».

Δεν εμπεριέχει ούτε ένα ψέμα η πιο πάνω δημοσιογραφική επεξήγηση. Απλώς αποφεύγει την ουσία. Και αυτό, εκτός από πονηρό, είναι και άσκημο! Very British.