Εαν ψάξει κανείς στο πολιτικό προσωπικό της χώρας να βρει έναν άνθρωπο που έχει περάσει από θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή και να μένει στο νοίκι, θα βρει ελάχιστους. Ενας από αυτούς είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ακολουθεί μια μη-πολιτική προσέγγιση για το πρόσωπο των ημερών, κυρίως μέσα από διηγήσεις φίλων του.
Για αυτούς που τον ξέρουν από το σχολείο ο χαρακτήρας του δεν έχει αλλάξει. Στα χρόνια του γυμνασίου, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τότε που η Βαρβάκειος Σχολή βρισκόταν ακόμη στα Εξάρχεια, ο Χαρδαλιάς διακρινόταν στο χάντμπολ. Επαιζε στον «Αθηναϊκό» στη γειτονιά που μεγάλωσε και ζει ακόμη, τον Βύρωνα. «Αργότερα δραστηριοποιήθηκε με τον μαθητικό συνδικαλισμό. Στο Λύκειο, ήταν όπως τον βλέπετε και σήμερα. Δραστήριος και διεκδικητικός, ηγετική φυσιογνωμία από παιδί αλλά και άνθρωπος φιλικός και ανοιχτός. Και όχι από τζάκι: αυτό που λέμε παιδί του λαού» θυμάται συμμαθητής του από τη Βαρβάκειο.
«Ηταν τα χρονιά της επέλασης του ΠΑΣΟΚ, σε ένα σχολείο πολύ δημοκρατικό, με παράδοση σε ψαγμένους μαθητές, αριστερούς, στα όρια του κοινοβουλευτισμού. Η επιτυχία του ήταν ότι παρότι βρισκόταν στην αντίπερα όχθη, σε μια εποχή δραστήριου μαθητικού κινήματος αλλά και -ας μη γελιόμαστε- κομματισμού στα σχολεία, ο Χαρδαλιάς είχε βρει έναν τρόπο να συνομιλεί με όλους» λέει ο ίδιος συμμαθητής του.
«Ράδιο Παγκράτι»
Γέννημα-θρέμα Βυρωνιώτης, οι γονείς του είχαν κατάστημα με ηλεκτρικά είδη: το «Ράδιο Παγκράτι». Ο Χαρδαλιάς ήταν πολιτικοποιημένος από τα μαθητικά-φοιτητικά του χρόνια και ταυτόχρονα λάτρης του χάντμπολ ως τα 19 του, που τελικά τα παράτησε. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Κεντ με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο βρετανικό πανεπιστήμιο συνέπεσε με τον Κωστή Χατζηδάκη που έκανε εκεί τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Αλλά ακόμη και όταν ήταν στην Αγγλία, το μυαλό του ήταν στα πολιτικά και στην Ελλάδα…
«Παρότι χαιρόταν τη φοιτητική ζωή, ήθελε από την πρώτη στιγμή να γυρίσει» θυμάται συμφοιτητής του στη Βρετανία. «Γι’ αυτό και είχε μεγάλο άγχος να περνάει όλα τα μαθήματα. Δεν ανήκε στην κατηγορία των φοιτητών που θα έβλεπες να ξοδεύουν τα λεφτά του μπαμπά τους στα μπουζούκια του Λονδίνου». Ο ίδιος θυμάται ένα περιστατικό από κοινές τους διακοπές στην Κω, το 1990, όταν οι δυο τους ήταν 22 ετών. «Κολυμπούσαμε παρέα και τον ρώτησα. “Τι θα κάνεις στη ζωή σου;”. Η απάντηση με ξάφνιασε: “Θα με πεις τρελό, αλλά σε δέκα χρόνια θέλω κατέβω για δήμαρχος Βύρωνα. Και θα κερδίσω”. Του πέταξα με δύναμη νερό στο πρόσωπο γελώντας. Τέτοιο ήταν το πάθος του για τα κοινά αλλά και η ταύτισή του με τη γειτονιά που μεγάλωσε».
Τελικά έκανε και μεταπτυχιακά στην πολιτική επικοινωνία στο Κεντ και στη συνέχεια δούλεψε για έξι μήνες στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης στις Βρυξέλες. Στην πόλη όπου αναμενόταν, σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, να επιστρέψει το 2024 ως ευρωβουλευτής. Τελικά -ίσως να το ‘χει και η μοίρα του- προέκυψε άλλη μια «ειδική αποστολή»: η Περιφέρεια Αττικής.
Ο Χαρδαλιάς επέστρεψε το 1995 στην Ελλάδα και βρήκε δουλειά στον ιδιωτικό τομέα. Ο στόχος που είχε στο μυαλό του από το 1990 (αν όχι από παιδί), να γίνει δήμαρχος Βύρωνα, επιτεύχθηκε μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση. Τον Οκτώβριο του 2002, εξελέγη με τη στήριξη της ΝΔ και θήτευσε για τρεις τετραετίες ως δήμαρχος στη γειτονιά του. Μέχρι το 2014.
Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν αποτέλεσε το πρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα, αρχικά ως γενικός γραμματέας και στη συνέχεια ως υφυπουργός. Μαζί με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα έγιναν οι δύο άνθρωποι που ενημέρωναν τους πολίτες στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Οι φίλοι του νυν υφυπουργού Αμυνας δεν χάρηκαν και πολύ με την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Αττικής. Οχι για την Περιφέρεια, αλλά για τον ίδιο. Θα προτιμούσαν, λένε, να πάψει -κάποια στιγμή- να «κουβαλάει τον σταυρό». Θυμούνται ότι ο Χαρδαλιάς «έστησε» εν μέσω πανδημίας το ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και σε χρόνο ρεκόρ τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή στις πυρκαγιές και σε όλες τις φυσικές καταστροφές.
Κάποιοι, ειδικά τον Ιούλιο του 2023, θυμήθηκαν το χαρακτηριστικό του να μην κρύβεται όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και οι καταστροφές μεγάλες, όπως στην Εύβοια το 2021. Σε στιγμές δηλαδή που οι επικοινωνιολόγοι συμβουλεύουν τους υπουργούς να βγαίνουν λιγάκι από το κάδρο.
Θυμούνται επίσης οι φίλοι του ότι από τις αρχές Αυγούστου του 2021 ο Χαρδαλιάς ένιωθε πόνους στο στέρνο. Και ότι δεν πήγαινε στον γιατρό. Λίγες μέρες μετά, ενώ ήταν παρών στις προσπάθειες κατάσβεσης μιας φωτιάς στην Κερατέα, στις 16/8/2021, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αντιμετωπίστηκε ευτυχώς αμέσως με την τοποθέτηση stent. «Βρε άντε κόψε τις μ@λ…ς, μας κοψοχόλιασες» του είπε ο συμφοιτητής του που τον επισκέφθηκε στην Αγία Ολγα όπου νοσηλευόταν. Η απάντηση του Χαρδαλιά ήταν η χαρακτηριστική ατάκα με την οποία προσφωνεί τους φίλους του: «αγοράκι μου»…
Στις 31 Αυγούστου του 2021 ο Χαρδαλιάς μετακινήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα. Στα δύο χρόνια από τον Αύγουστο το 2021 ως το καλοκαίρι του 2023, πολλοί παρατήρησαν ότι δεν έδωσε πολιτικές συνεντεύξεις, ούτε έκανε πολιτικές παρεμβάσεις πέραν τον καθηκόντων του. Παρά ταύτα, είχε κρίσιμο οργανωτικό ρόλο στην καμπάνια της ΝΔ στις διπλές εκλογές του 2023 (όπως και του 2019), ενώ σύμφωνα με έμπειρους δημοσκόπους η δημοφιλία του κινείται στις μετρήσεις ανάμεσα στις υψηλότερες μεταξύ των υπουργών της ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα του ως πολιτικού, σχολιάζει εκλογικός αναλυτής στο Protagon, «παίζει τεράστιο ρόλο ότι ο κόσμος που απέκτησε αδιαμεσολάβητη σχέση μαζί του στα χρόνια της πανδημίας… για το πούμε απλά και λαϊκά, δεν τον θεωρεί λαμόγιο». Αυτό παίζει να είναι και το κορυφαίο παράσημο για έλληνα πολιτικό. Οι φίλοι του λένε ότι είναι μια δίκαιη ανταμοιβή.
Στο χέρι του είναι να μην τους διαψεύσει αν εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής, ένα πόστο που έχει «καταπιεί» πολλούς. Αν ο Χαρδαλιάς εκλεγεί και ανοίξει το καπάκι κανείς δεν ξέρει τι θα βρει από κάτω. Αλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνοι -κυρίως κεντρώοι- που δυσαρεστήθηκαν με τη στήριξη του Πατούλη από τη μητσοτακική ΝΔ, ήδη από το 2019, ούτε και όσοι ανακουφίστηκαν όταν η στήριξη αποσύρθηκε.