Θέματα

Γουίλιαμ Μπερνς, ο πανταχού παρών διευθυντής της CIA

Ο παλαίμαχος διπλωμάτης με την ιδιότητα του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ έχει ταξιδέψει επανειλημμένως στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ ήρθε και στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα. Οι κρίσιμες επαφές του στη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2021
Protagon Team

Τις δεξιότητες που διαθέτει και οι οποίες αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς διπλωματικής δράσης του, ο Γουίλιαμ Μπερνς τις αξιοποιεί σήμερα δουλεύοντας υπέρ των ΗΠΑ από το πόστο του διευθυντή της CIA. Ταξιδεύει συνεχώς, παντού στον κόσμο, και διαβουλεύεται είτε με επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών είτε με πολιτικό προσωπικό.

Τον περασμένο Μάιο ο Μπερνς έγινε ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Κίνα επί προεδρίας Μπάιντεν. Περί μυστικής αποστολής έγραψαν τότε οι Financial Times, η οποία είχε στόχο τον κατευνασμό των εντάσεων στις σινοαμερικανικές σχέσεις. Οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στα αμερικανικά media από πλευράς CIA, πάντως, επέμειναν ότι ο Μπερνς δεν άσκησε εξωτερική πολιτική, αλλά συναντήθηκε με αξιωματούχους του επιπέδου του, δηλαδή με κατασκόπους.

Οι διευθυντές της CIA ταξιδεύουν τακτικά στο εξωτερικό και φιλοξενούν τους ομολόγους τους στο έδαφος των ΗΠΑ, έγραψε η Washington Post. Τα ταξίδια αυτά είναι διερευνητικά προθέσεων. Ενας αξιωματούχος των ΗΠΑ που γνωρίζει το πρόγραμμα του Μπερνς διατείνεται ότι όλες οι πληροφορίες είναι αξιοποιήσιμες από τον Λευκό Οίκο. Εξ αντικειμένου, λοιπόν, ο Μπερνς τοποθετείται πολύ ψηλά στην ιεραρχία της διοίκησης Μπάιντεν, στο ίδιο επίπεδο με τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Μπερνς κατέληξε στη CIA αφού προηγουμένως σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης. Ανέβηκε στα ανώτερα κλιμάκια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών το 2009. Στη Μόσχα έζησε πολλά χρόνια ως υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ αρχικώς και κατόπιν ως πρεσβευτής. Κατά τη γνώμη της Post, «έτσι απέκτησε προνομιακή οπτική όσον αφορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν».

Το μέσο της Ουάσινγκτον έκανε έναν ταξιδιωτικό απολογισμό για την περίπτωση του Μπερνς και διαπίστωσε ότι από το 2021 μέχρι σήμερα το αφεντικό της CIA μετέβη σε περισσότερους από 12 προορισμούς εκτός ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2021 πήγε στο Αφγανιστάν, όπως και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Τον ίδιο μήνα βρέθηκε στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όπως και τον Ιανουάριο του 2023.

Στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα…

Αλλοι προορισμοί του Μπερνς: η Γερμανία και η Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2022, η Τζέντα τον Απρίλιο του 2022, όπου συναντήθηκε με τον σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ξανά η Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2022, η Τουρκία τον ίδιο μήνα, όπου συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, η Λιβύη τον Ιανουάριο του 2023, η Ουκρανία και πάλι τον ίδιο μήνα, όπως και η Αίγυπτος, και η Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο του 2023. Κατά το ρεπορτάζ της Post, στην Ελλάδα ο διευθυντής της CIA ήρθε τον περασμένο Μάιο.

Από πλευράς τους και βάσει των δικών τους υπολογισμών, οι New York Times ανέφεραν προσφάτως ότι ο Μπερνς έκανε τρεις ντουζίνες ταξίδια στο εξωτερικό με την ιδιότητα του διευθυντή της CIA.

…και στη Ρωσία λίγο πριν την εισβολή

Ενα από τα σημαντικά ταξίδια του Μπερνς έγινε τον Νοέμβριο του 2021: πήγε στη Ρωσία, σε μέρη γνώριμά του δηλαδή. Συναντήθηκε με τον Γιούρι Ουσάκοφ, πρώην πρεσβευτή στις ΗΠΑ, άτομο που συμβουλεύει τον Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και μάλιστα ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος τηλεφώνησε κατά τη διάρκεια του ρωσοαμερικανικού τετ-α-τετ. Ο Μπερνς μετέφερε στον Ουσάκοφ ένα συγκεκριμένο μήνυμα: «Η Ρωσία θα πλήρωνε τεράστιο τίμημα αν επεξέτεινε τον πόλεμο στην Ουκρανία». Η Post έγραψε ότι ύστερα από εκείνη τη συνάντηση, αλλά και άλλες, ο Μπερνς ανέφερε στον Μπάιντεν ότι η ανησυχία του για το Ουκρανικό φούντωσε, αντί να κατασταλεί.

Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2023,σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS, ο Μπερνς δήλωσε δημοσίως ότι «ο πρόεδρος [Μπάιντεν] πιστεύει πως, παρά τη βαθιά αντιπαλότητά μας με τη Ρωσία, είναι σημαντικό να έχουμε τις γραμμές ανοικτές». Ας σημειωθεί ότι το πόστο του επικεφαλής της CIA δίνει το δικαίωμα στον Μπερνς να έχει αδιαμεσολάβητη σχέση με το Οβάλ Γραφείο, καθώς αναφέρεται απευθείας στον Μπάιντεν.