«Αυτό που αγαπώ είναι να κερδίζω. Αυτό που αγαπώ είναι να είμαι νούμερο ένα», είχε πει ο Μπερνάρ Αρνό πριν από επτά χρόνια στη δημοσιογράφο της Telegraph Σίλια Γουόλντεν. Και πέρσι κατάφερε να ξεπεράσει τον Τζεφ Μπέζος κερδίζοντας αυτός τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Οταν η Γουόλντεν τον ρωτάει τώρα τι σήμαινε γι΄αυτόν εκείνη η στιγμή ο 73χρονος γάλλος κροίσος απαντάει: «Δεν σήμαινε τίποτα για μένα. Είναι απλώς ένα νούμερο».
Βέβαια, τα 186,3 δισ. δολάρια είναι πολλά νούμερα… «Αλλά να θυμάστε ότι αυτά τα νούμερα δεν σημαίνουν πολλά: δεν πρόκειται για χρήματα στην τσέπη μου, αλλά για την αξία του ομίλου LVMH που μοιράζονται χιλιάδες μέτοχοι και συνταξιοδοτικά ταμεία», ξεκαθαρίζει και προσθέτει: «Λοιπόν, ναι, χάρη στη δουλειά μας η αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί, αλλά ειλικρινά, ποτέ δεν βλέπω τέτοια πράγματα σαν προσωπικά ορόσημα».
Πράγματι αυτά τα νούμερο και οι θέσεις παρουσιάζουν συνεχώς διακυμάνσεις. Τον Ιούνιο του 2022, για παράδειγμα, ο Ελον Μασκ ήταν στην πρώτη θέση και ο Αρνό στη δεύτερη με τον Μπέζος να τον ακολουθεί από κοντά. Για μήνες αυτοί οι τρεις κυριάρχησαν στις πρώτες θέσεις της λίστας μέχρι που πρόσφατα ο Αρνό πήρε το στέμμα από το κεφάλι του Μασκ, γράφει στην Telegraph η Σίλια Γουόλντεν.
Η βρετανή δημοσιογράφος μίλησε με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου στην γκαλερί Saatchi του Λονδίνου, όπου παρουσιαζόταν η εκθαμβωτική έκθεση «Vision and Virtuosity» του κοσμηματοπωλείου Tiffany & Co., το οποίο απέκτησε το 2020 ο LVMH για κάτι λιγότερο από 16 δισ. δολάρια και πλέον διευθύνει, ο Αλεξάντρ Αρνό, γιος του δισεκατομμυριούχου.
Ηταν η μεγαλύτερης κλίμακας έκθεση του οίκου Tiffany εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, με 400 πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ άλλων περισσότερα από 150 ιστορικά κομμάτια που παρουσιάστηκαν στο κοινό για πρώτη φορά, όπως το μικρό μαύρο φόρεμα Givenchy που φορούσε η Οντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία «Πρόγευμα στο Tiffany’s» (1961» του Μπλέικ Εντουαρντς από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τρούμαν Καπότε και ένα από τα σπανιότερα και πιο εκλεκτά κίτρινα διαμάντια στον κόσμο, το περίφημο Tiffany 128,54 καρατίων.
O επικεφαλής της ισχυρής αυτοκρατορίας 75 οίκων, μεταξύ των οποίων οι Christian Dior, Dom Perignon, Bulgari, Louis Vuitton, Celine, Givenchy, Fendi, Loro Piana, Sephora και Tiffany & Co, είναι ένας άνθρωπος με εκλεπτυσμένο γούστο, παθιασμένος με τη δουλειά του, ο οποίος σπάνια δειπνεί έξω, πίνει πολύ λίγο και χαίρεται είτε παίζοντας πιάνο -σε ένα σπίτι στο Παρίσι γεμάτο με έργα τέχνης καλλιτεχών, όπως οι Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, Ντάμιεν Χιρστ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Αντι Γουόρχολ και Πάμπλο Πικάσο-, είτε τένις που είναι το άλλο μεγάλο πάθος του.
Ο Αρνό αποκάλυψε στη Σίλια Γουόλντεν την έκπληξη που του επιφύλαξαν τα παιδιά του πριν από λίγο καιρό: εκείνος ετοιμάστηκε για ένα «οικογενειακό παιχνίδι» αλλά βρέθηκε απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ. Για τον Αρνό σημαίνει πολλά η οικογένεια του και το πόσο δεμένα είναι τα πέντε παιδιά του (από δύο γάμους), που εργάζονται όλα στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Εκτός από τον 30χρονο Αλεξάντρ που έχει αναλάβει το Tiffany, η 46χρονη Ντελφίν είναι αντιπρόεδρος της Louis Vuitton, ο 44χρονος Αντουάν επικεφαλής επικοινωνίας και εικόνας του ομίλου LVMH, ο 27χρονος Φρεντερίκ διευθύνων σύμβουλος στην TAG Heuer και ο 23χρονος Ζαν Αρνό διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης ρολογιών Louis Vuitton.
Το 2015, ο Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής μιας παγκόσμιας επιχείρησης με 175.647 υπαλλήλους, είχε εκμυστηρευτεί στη Γουόλντεν ότι είχε μεν κινητό αλλά «δεν θα έστελνα ποτέ γραπτό μήνυμα απλώς θα τηλεφωνούσα» και ότι δεν είχε email. «Αλλά έχω κάνει πρόοδο!», λέει τώρα. Λεπτός και κομψός όπως πάντα, ο Αρνό διαβεβαιώνει: «Τώρα έχω email. Κοιτάζω το Instagram και το TikTok. Χάρη στον Αλεξάντρ και τα αδέρφια του, είμαι πολύ πιο ενημερωμένος».
Αν και δεν συνηθίζει να μιλάει για την προσωπική του ζωή, λέει στην Telegraph: «Μεγάλωσα στη βόρεια Γαλλία, όπου υπήρχαν οι απόγονοι αυτών των μεγάλων οικογενειακών αυτοκρατοριών ένδυσης», οι οποίοι για ένα διάστημα «αναπαύονταν στις δάφνες τους και στο τέλος σταμάτησαν εντελώς να δουλεύουν και οι εταιρείες τους κατέρρευσαν. Ετσι, ήταν πολύ σημαντικό να δώσουμε από την αρχή στα παιδιά μας μια ισχυρή εργασιακή ηθική. Να πάρουν τα πτυχία τους και να συνηθίσουν να εργάζονται από μικροί. Τους μεγαλώσαμε για να είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά», λέει. «Και είναι».
«Με τα παιδιά μου ίσχυε πάντα “αν θέλεις να δουλέψεις μαζί μου, τότε πρέπει να είσαι καλά προπονημένος”. Αλλά πάνω από όλα χρειάζεται να το θέλεις. Αν είχαν προτιμήσει να κάνουν κάτι άλλο, θα ήταν απολύτως εντάξει. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να δουλεύουν από υποχρέωση, όλοι το κάνουν από γνήσια επιθυμία. Και θα σας πω κάτι», προσθέτει, «αν δουλεύω ακόμα τώρα, είναι επειδή κάθε πρωί που πάω στη δουλειά, το απολαμβάνω. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας».
Οταν η Γουόλντεν τον ρωτάει πώς ήταν οι συναντήσεις του με τη βασίλισσα Ελισάβετ -την έχει συναντήσει πολλές φορές– το πρόσωπό του φωτίζεται: «Ω, είναι τρομερή. Και ξέρεις ότι μιλάει γαλλικά, όπως εσύ, άπταιστα; Είναι πραγματικά υπέροχη» (να σημειωθεί ότι η συνέντευξη είχε γίνει τον Ιούνιο πριν από τον θάνατο της Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου). Το 2013, μάλιστα, η βασίλισσα του απένειμε τον τίτλο του ιππότη: «Ημουν εξαιρετικά περήφανος για αυτό», λέει, και προσθέτει χαριτολογώντας: «Ξέρετε, αν ήμουν Βρετανός, θα με έλεγαν Σερ Μπέρναρντ».
Η τρομερή προσοχή του Αρνό στη λεπτομέρεια πρέπει να έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του. Πιστεύει ότι πρέπει να επισκέπτεται συνεχώς τα εργοστάσια και τις μπουτίκ του σε όλο τον κόσμο, να συναντά το προσωπικό του και να αγγίζει τα προϊόντα του. Περιστασιακά, μάλιστα, εξακολουθεί να παριστάνει τον πωλητή στα καταστήματά του, ινκόγκνιτο, φυσικά: «Το κάνω», λέει γελώντας. «Στη Γαλλία, όμως, είναι δύσκολο γιατί οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν».
Σε αντίθεση με πάρα πολλούς επιχειρηματίες που απολάμβαναν την καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Αρνό -ιδιοκτήτης ενός σούπερ γιοτ, σπιτιών στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Σεν Τροπέ και ενός πύργου στο Μπορντό– μισούσε το να μην μπορεί να ταξιδέψει και δεν το χρησιμοποίησε ως ευκαιρία για να κατεβάσει τους ρυθμούς του.
Το μυστικό που θα ήθελαν να μάθουν οι ανταγωνιστές του Αρνό είναι πώς ξέρει ακριβώς πότε πρέπει να αποκτήσει μια προβληματική επιχείρηση και -με το άγγιγμα του Μίδα- να της δώσει νέα πνοή. «Μια φορά είδα μια βιτρίνα του Tiffany στην οποία μια καθαρίστρια είχε αφήσει κατά λάθος το καθαριστικό τζαμιών δίπλα στα κοσμήματα, που ήταν εκεί προς πώληση. Καθαριστικό τζαμιών!» είχε πει το 2019 μιλώντας για την εποχή που σκεφτόταν να αποκτήσει το Tiffany και το πρόσωπό του γεμίζει με τρόμο σε βαθμό σχεδόν κωμικό. «Γνωρίζαμε τότε ότι υπήρχε μεγάλη εστίαση και εμπειρία που μπορούσαμε να φέρουμε στη επιχείρηση. Η Tiffany είναι μια ονειρική μάρκα. Κατά κάποιον τρόπο ήταν για χρόνια ένα είδος κοιμωμένης καλλονής, αλλά τώρα ο Αλεξάντρ και η υπέροχη ομάδα μας αναδημιουργούν την επιθυμία που προκαλούσε πάντα στο παρελθόν».
Ωστόσο, τώρα πια μιλάει επιφυλακτικά για το ένστικτο: «Στις επιχειρήσεις πρέπει να είσαι το ίδιο δύσπιστος απέναντι στον απλό ορθολογισμό όσο και σε μια αποκλειστικά ενστικτώδη προσέγγιση», λέει, τονίζοντας ότι το κλειδί είναι «ο συνδυασμός ενστίκτου και συγκεκριμένων γεγονότων».
Από την αρχή, ο γεννημένος στην πόλη Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας Αρνό, χρησιμοποίησε και τα δύο για να εκτοξευθεί στη σημερινή του στρατόσφαιρα. Εχοντας αποφοιτήσει από την École Polytechnique, την πιο διάσημη σχολή μηχανικών της Γαλλίας, εντάχθηκε στην εταιρεία του πολιτικού μηχανικού πατέρα του, πείθοντάς τον αργότερα να πουλήσει τον κατασκευαστικό τομέα και να επικεντρωθεί στα ακίνητα. Μετά την ανάπτυξη της επιχείρησης στις ΗΠΑ, επέστρεψε στη Γαλλία, όπου επεκτάθηκε στη βιομηχανία πολυτελών ενδυμάτων μέσω της διάσωσης του ομίλου Boussac, μιας αυτοκρατορίας που περιλάμβανε μια σειρά από παραπαίουσες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του οίκου Dior, που έγινε ο σταρ του LVMH.
Ενα χρόνο μετά το διαζύγιο με την πρώτη του σύζυγο, Αν Ντεγουαβράν, το 1990, παντρεύτηκε την καναδή πιανίστα Ελέν Μερσιέ, την οποία λέγεται ότι κέρδισε με τη δική του ερμηνεία των Études του Σοπέν. Η αμοιβαία αγάπη τους για την τέχνη τον ώθησε να ιδρύσει το 2014 ένα μουσείο, το Ιδρυμα Louis Vuitton στο Παρίσι , και εκτός από μερικές επενδύσεις στο Διαδίκτυο, έχει υιοθετήσει μια πολύ προσεκτική προσέγγιση στον ψηφιακό κόσμο.
Πράγματι, σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο το αφεντικό της LVMH δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται «να πουλήσει εικονικά αθλητικά παπούτσια για 10 ευρώ. Δεν ασχολούμαστε με αυτό», είπε. Ο Αρνό έχει επίσης προειδοποιήσει για τις μοντέρνες «φυσαλίδες», παραδεχόμενος ότι μόνο πράγματα όπως το metaverse και τα NFT «μπορεί να έχουν μέλλον» για ορισμένες μάρκες.
Τι πιστεύει, λοιπόν, για τον Ελον Μασκ; «Τον γνώρισα», λέει έντονα, γνέφοντας στον γιο του. «Τον γνωρίσαμε μαζί. Ημασταν παρόντες στην εκτόξευση του Space X στο Λος Αντζελες, και με έβαλε στη θέση οδήγησης ενός από τα τελευταία του αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Μου είπε ότι μπορούσα να πάρω τα πόδια μου από τα πεντάλ και τα χέρια μου από το τιμόνι και αυτό θα με πήγαινε πίσω στο γραφείο». Και χτυπώντας ενθουσιασμένος τα χέρια του ο Αρνό λέει: «Και το έκανε!»
Φοβήθηκε; «Ημουν λίγο τσιτωμένος», παραδέχεται μορφάζοντας. «Αλλά ο Ελον ήταν υπέροχος. Εκανα κάποιο λάθος πάντως. Οταν μου είπε “Θα αποικίσω τον Αρη”, ξέσπασα σε γέλια. Γιατί δεν είχα ξανακούσει ποτέ κάτι τέτοιο και νόμιζα ότι αστειευόταν. Αλλά ήταν σοβαρός και δεν νομίζω ότι χάρηκε. Τέλος πάντων, είναι πραγματικά μια ιδιοφυΐα».
Είναι δύσκολο να σκεφτείς δύο ανθρώπους τόσο διαφορετικούς που βρίσκονται πλάι πλάι σε κάθε λίστα με υπερπλούσιους. Ο Αρνό έχει να κάνει με απτά ταλέντα και θέλει να αναζωογονεί τη δημιουργικότητα του παρελθόντος, αντίθετα ο Μασκ έχει τα μάτια του σε ένα φανταστικό μέλλον, όπου τίποτα δεν είναι αδύνατο γράφει στην Telegraph η Γουόλντεν.
Με τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, κινδυνεύουν περισσότερο οι μάρκες πολυτελείας; «Η πολυτέλεια μπορεί να έχει αυτή την υποτιμητική έννοια σε όσους συνδέουν τη λέξη με την επιπολαιότητα και την επίδειξη», απαντάει ο Αρνό συνοφρυωμένος, «αλλά εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο “προϊόντα υψηλής ποιότητας”. Γιατί όταν οι άνθρωποι έχουν τα μέσα, θέλουν να αγοράζουν πράγματα εξαιρετικής ποιότητας και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η ποιότητα δεν είναι καθόλου επιπόλαιη. Σίγουρα, αξίζει απείρως περισσότερο από τον παράγοντα αναγνωρισιμότητας. Η ποιότητα μπορεί να διατηρηθεί πολύ περισσότερο από μια ζωή», τονίζει.
Συχνά, οι άνθρωποι φαίνεται να ξεχνούν «πόσες θέσεις εργασίας και πόση δουλειά» παρέχουν εταιρείες όπως η δική του, επισημαίνει. Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη κοινωνικών επιπτώσεων στη Γαλλία αποκάλυψε ότι για κάθε έναν από τους 35.000 υπαλλήλους του LVMH, εξαπλάσιος αριθμός εξαρτιόταν οικονομικά από την επιτυχία του ομίλου. Η Γαλλία, εξάλλου, δεν ξέχασε ούτε τη δέσμευσή του να δωρίσει 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από τις πυρκαγιές καθεδρικού ναού της Νοτρ Νταμ, ούτε πόσο στήριξε ο LVMH τη χώρα όταν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αρχή της πανδημίας, κατασκευάζοντας τόνους απολυμαντικού στα εργοστάσιά του, και προμηθεύοντας δωρεάν τα γαλλικά νοσοκομεία με εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες, ιατρικές στολές και 261 αναπνευστήρες. «Ημασταν όλοι πολύ περήφανοι που μπορέσαμε να το κάνουμε», λέει.
Εχοντας επιβιώσει από πολλές οικονομικές κρίσεις, ποια θα ήταν η συμβουλή του στους επιχειρηματίες τώρα; «Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας μεσοπρόθεσμα», λέει. «Πρέπει να αποφύγετε να κοιτάτε τα τριμηνιαία αποτελέσματα γιατί σε μια κρίση δεν σημαίνουν τίποτα. Και πρέπει να συνεχίσετε να επενδύετε. Πάντα. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι, που έχουν περάσει ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές, θέλουν να προχωρήσουν. Θέλουν να αισθάνονται αισιόδοξοι», τονίζει.
Ο Αρνό είπε, τέλος, στην Telegraph ότι δεν σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί, μάλιστα, ο όμιλος LVMH ψήφισε υπέρ της παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησης. Θα μείνει για άλλα 10 χρόνια; «Τουλάχιστον! Οσο μπορώ να παίζω τένις με τον φίλο μου Ρότζερ Φέντερερ, θα συνεχίσω να δουλεύω», λέει ο 73χρονος δισεκατομμυριούχος. Εχουν παίξει ξανά μετά από εκείνο το παιχνίδι έκπληξη; «Παίξαμε πέρυσι και κέρδισα έναν βαθμό, αλλά φέτος ελπίζω να πετύχω δύο», λέει· γιατί είναι σημαντικό να έχεις φιλοδοξίες. Και ο Μπερνάρ Αρνό συνεχίζει ακάθεκτος.