| CreativeProtagon / Shutterstock
Θέματα

«Φλερτ» με ανταλλαγή… γυμνών φωτογραφιών

Οι έφηβοι λένε ότι με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι τα κορίτσια θα «τσιμπήσουν», οι έφηβες, από την άλλη, δηλώνουν πιεσμένες και ντροπιασμένες όταν το κάνουν
Protagon Team

Οι εποχές που το φλερτ ήθελε φευγαλέες ματιές, αμήχανες κινήσεις και γελάκια στα κρυφά έφυγαν ανεπιστρεπτί. Τα ραντεβού, οι συναντήσεις μετά το σχολείο στα κλεφτά ή ένας χυμός στην καφετέρια της γειτονιάς δεν ανήκουν πια στους τρόπους που οι νέοι έρχονται κοντά και εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για τον άλλον.

Στην εποχή μας δεν χρειάζονται υπόγεια σινιάλα. Ούτε χημεία. Στους καιρούς αυτούς τα social media κάνουν όλη τη δουλειά. Μηνύματα, άχαροι, γραπτοί διάλογοι και όταν καταλαβαίνεις ότι μπορείς «να μπεις στο ψητό», ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών.

Ερευνες που έγιναν σε 5.200 έφηβους σε 46 σχολεία στη Βρετανία έδειξαν ότι, σε ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας κάτω των δεκατριών ετών έχει ζητηθεί να στείλει γυμνή φωτογραφία σε κάποιο αγόρι. Τα περισσότερα ένιωσαν πίεση και ντροπή, αλλά το έκαναν. Οσον αφορά στα αγόρια, ένα στα επτά έχουν στείλει γυμνή φωτογραφία γιατί έτσι νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν την παραλήπτρια ή ότι θα την κάνουν να στείλει και εκείνη μια αντίστοιχη φωτογραφία, όπως γράφει η Telegraph.

Στην εφαρμογή snapchat όπου το μήνυμα που στέλνεις είναι ορατό μόνο για ένα 24ωρο, το ποσοστό των νέων που την χρησιμοποιεί για αποστολή γυμνών φωτογραφιών ανεβαίνει στο 80%. Μάλλον οι έφηβοι νομίζουν ότι έτσι είναι πιο προστατευμένοι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι επιστήμονες λένε ότι το νέο είδος φλερτ, κυρίως, κακό μπορεί να προκαλέσει, αφού σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αυτές οι φωτογραφίες δεν μένουν στο κινητό ή τον υπολογιστή του ενδιαφερόμενου αλλά κάνουν τον γύρο του κόσμου σε λίγες ώρες. Ο λόγος που οι έφηβοι μοιράζονται αυτό το υλικό μεταξύ τους, λένε οι ειδικοί, είναι για να καυχηθούν ότι κατάφεραν να «ρίξουν» ένα κορίτσι –ή ένα αγόρι- και να αποδείξουν –όπως δυστυχώς, νομίζουν- ότι έτσι μετράνε. Πολλές φορές διοχετεύουν τις γυμνές φωτογραφίες των αθώων αποστολέων σε πορνογραφικά σάιτ. Τα άτομα που δίνουν τέτοιο υλικό μπορούν να βγάλουν χρήματα, αλλά ακόμη κι αν αυτό δεν συμβεί, έχουν ήδη εκθέσει, πληγώσει ή και καταστρέψει ψυχολογικά έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί χωρίς τη συναίνεσή του μπροστά στα μάτια κάποιου αγνώστου ή ακόμη και διεστραμμένου.

Αν και οι εκπρόσωποι των εφαρμογών και των social media λένε ότι το σεξουαλικό περιεχόμενο των μηνυμάτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς τους είναι απαγορευτικό και όταν εντοπίζουν τέτοιες δημοσιεύσεις τις «κατεβάζουν» αμέσως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από τέτοιο υλικό.