Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε έναν «σκανδαλώδη» ερωτικό δεσμό που θα μπορούσε να υπονομεύσει ανεπανόρθωτα τη θέση του και την πορεία της κυβέρνησής του εν μέσω, μάλιστα, του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Αυτό, τουλάχιστον, συμπεραίνεται από μια άγνωστη, έως σήμερα, συνέντευξη ενός από τους πιο στενούς του συνεργάτες.
Η αποκάλυψη έρχεται στο φως χάρη σε ένα ντοκιμαντέρ της σειράς Secret History του βρετανικού δικτύου Channel 4 που βασίζεται στις έρευνες του Ρίτσαρντ Τόι, καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Έξετερ, και του Ουόρεν Ντόκτερ, ιστορικού στο πανεπιστήμιο του Αμπεριστγουίθ. Οι δύο ακαδημαϊκοί ανακάλυψαν ότι το φθινόπωρο του 1985 ο πρώην προσωπικός γραμματέας του εμβληματικού βρετανού ηγέτη, ο σερ Τζον «Τζοκ» Κόλβιλ, έδωσε μια εκτενή συνέντευξη στους αρχειοθέτες του Churchill College στο Κέιμπριτζ η οποία, ωστόσο, δεν είχε, έως τώρα, κοινοποιηθεί.
Τα λεγόμενα του Κόλβιλ επιβεβαιώνουν, πολλά χρόνια μετά, τις φήμες περί της εξωσυζυγικής σχέσης του Ουίνστον Τσόρτσιλ με μία εκπρόσωπο της βρετανικής υψηλής κοινωνίας της εποχής, την Λαίδη Ντόρις Κάσλρος (Doris Castlerosse), το γένος Ντελεβίν που υπήρξε και μακρινή θεία της βρετανίδας supermodel Κάρα Ντελεβίν.
Όταν άρχισε η σχέση τους, ο Τσόρτσιλ διένυε μια περίοδο κατάθλιψης. Επέλεξε να απέχει από την πολιτική μετά την ήττα των Συντηρητικών στις γενικές εκλογές του 1929 και είχε χάσει μια περιουσία κατά την κατάρρευση της Γουόλ Στριτ την ίδια χρονιά. Η αντίδρασή του ήταν να στραφεί προς τις ηδονές της κοσμικότητας: έπινε, έπαιζε τυχερά παιχνίδια και ταξίδευε συχνά.
Το 1930, όταν ήταν φιλοξενούμενος στη βίλα του μεγιστάνα εκδότη Λόρδου Μπίβερμπρουκ στη Γαλλία, συνάντησε για πρώτη φορά τη μετέπειτα ερωμένη του. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε ένας παθιασμένος ερωτικός όσο και σεξουαλικός δεσμός τον οποίο το ζευγάρι βίωνε στις σουίτες του ξενοδοχείου Ritz στο Παρίσι. Εκεί μάλιστα, μας πληροφορεί η Corriere della Sera, έπειτα από μια ερωτική βραδιά ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να είπε: «Ντόρις εσύ θα μπορούσες να αναστήσεις και ένα πτώμα».
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τον άνθρωπο που μερικά χρόνια μετά θα γινόταν ο ήρωας του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως έναν γόη που ενδίδει στους εξωσυζυγικούς πειρασμούς. Αλλά τώρα έρχεται μια ιστορική μαρτυρία για να το επιβεβαιώσει, αποκαλύπτοντας πολλά άγνωστα στοιχεία τόσο για τον Τσόρτσιλ όσο και για τη Λαίδη Ντόρις.
Όλα δείχνουν ότι η γοητεία που ασκούσε στον βρετανό πολιτικό άνδρα ήταν ακαταμάχητη. Ένας ανιψιός της την περιέγραψε ως «την πιο υπερόπτισσα, ιδιότροπη, αναίσχυντη και αισθητικά όμορφη γυναίκα του Λονδίνου». Πράγματι, η Ντόρις Ντελεβίν υπήρξε μια αριστοκράτισσα ξελογιάστρα (κατά την παράδοση της Λαίδης Χάμιλτον και της Νελ Γκουίν) που με τη γοητεία της σαγήνευε εύπορους άνδρες που της πρόσφεραν τα πάντα.
Φέρεται επίσης να έβαλε στο στόχαστρό της ακόμα και τον βασιλιά Εδουάρδο Η’ αλλά δεν κατάφερε να τον κερδίσει καθώς την πρόλαβε η εξίσου φιλόδοξη και επιθετική Ουάλις Σίμπσον. Απόγονος μιας μικροαστικής οικογένειας του Λονδίνου, η Ντελεβίν μπόρεσε να χτίσει μια «κακή» φήμη η οποία την καθιστούσε ακόμα πιο ελκυστική, με έναν γνωστό της να της προτείνει μια φορά να γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Ο γύρος του κόσμου σε 80 κρεβάτια». Κάποια στιγμή ερωτεύτηκε έναν αμερικάνο playboy, τον όμορφο και ψηλό Λάντι Σάνφορντ, ο οποίος, ωστόσο, την εγκατέλειψε για τη γυναίκα του κόμη Μαουντμπάτεν. Στράφηκε, οπότε, στον φαλακρό και παχύσαρκο, Βαλεντάιν Μπράουν, υποκόμη Κασλρός, με τον οποίο έμελλε να έχει μια ταραγμένη σχέση.
Αλλά ακόμα και μετά το γάμο τους, το 1928, η Λαίδη Ντόρις συνέχισε την ελευθεριάζουσα ζωή της, η οποία σημαδεύτηκε, όμως, από τα βίαια ξεσπάσματα του συζύγου της. Δύο χρόνια μετά κατάφερε να γοητεύσει και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Τόσο πολύ που κατά τη διάρκεια της σχέσης τους εκείνος φιλοτέχνησε και δύο πορτρέτα της ερωμένης του.
Στη συνέχεια η Λαίδη Κασλρός φέρεται να ανέπτυξε ακόμα μια ερωτική σχέση, με τον γιο του Τσόρτσιλ Ράντολφ, ηλικίας μόλις 21 ετών όταν τη γνώρισε. Ο παράνομος δεσμός ήρθε στο φως χάρη στον διευθυντή της λέσχης Cavarly Club ο οποίος άνοιξε την πόρτα ενός δωματίου και αντίκρισε τις μακριές γάμπες της Ντόρις στον αέρα ενώ ο υιός Τσόρτσιλ φώναζε «Έξω!». Σύντομα το περιστατικό άρχισε να απασχολεί τα εκλεκτά σαλόνια του Λονδίνου και ο πατέρας ζήτησε από τον γιο να τερματίσει το δεσμό του με την πρώην ερωμένη του.
Τόσο σίγουρη ήταν για την ικανότητά της να αποπλανεί και να σαγηνεύει τους άνδρες που δεν δίστασε να πλαγιάσει ακόμα και με τον διάσημο φωτογράφο Σέσιλ Μπίτον, παρότι ήταν, σύμφωνα με τα δικά της λόγια, «ακραία ομοφυλόφιλος». Πίστεψε ότι θα μπορούσε να τον κάνει να αλλάξει γνώμη για τις γυναίκες αλλά απέτυχε. Το 1938 ο γάμος της διαλύθηκε. Αλλά η Λαίδη Ντόρις βρήκε μια νέα ευεργέτη, την ευκατάστατη αμερικανίδα Μάργκοτ Χόφμαν, με την οποία ξεκίνησε μια ομοφυλοφιλική σχέση. Η Μάργκοτ αγόρασε μια βίλα στη Βενετία και το ζευγάρι μετακόμισε εκεί. Έως το 1939 και το ξέσπασμα του πολέμου, όταν η Ντόρις και η φίλη της μετακόμισαν στις ΗΠΑ. Διατήρησε, πάντως, την επαφή της με τον Τσόρτσιλ, παρότι είχε μετατραπεί σε ανεπιθύμητο πρόσωπο λόγω της στενής φιλίας της με τον φασίστα Όσβαλντ Μόσλι.
Όταν, όμως, θέλησε να επιστρέψει στη Βρετανία, η Ντόρις απευθύνθηκε και πάλι στον πρώην εραστή της, μελλοντικό ήρωα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ το 1942, ο Τσόρτσιλ της επέτρεψε να επιβιβαστεί μαζί του στο αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο. Ο επαναπατρισμός, όμως, της Ντόρις υπήρξε δύσκολος. Σε σύντομο χρονικό διάστημα άφησε την τελευταία της πνοή στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείο στο Λονδίνο από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Και μαζί της χάθηκαν και τα μυστικά της σχέσης της με τον πιο διάσημο βρετανό ηγέτη της ιστορίας.
Όσον αφορά τα πορτρέτα που της είχε αφιερώσει ο εραστής της, κύριο αποδεικτικό στοιχείο του παράνομου δεσμού, η αποκάλυψη του οποίου θα μπορούσε να έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον Τσόρτσιλ, εκείνο που είχε στην κατοχή της η Λαίδη Ντόρις φρόντισε να το πάρει στα χέρια του εγκαίρως ο Λόρδος Μπίβερμπρουκ.