Οι 365 ημέρες του 2015 μέσα σε 12 κλικς του φωτογραφικού φακού | Menelaos Myrillas / SOOC
Θέματα

Το 2015 μέσα από φωτογραφίες

Τσίπρας, Βαρουφάκης, Μέρκελ. Αλλά και Συρία, Παρίσι, ISIS. Προσφυγικό και δημοψήφισμα, δύο μοναδικές στιγμές, δύο ξεχωριστές «πληγές». Το 2015 τα είχε όλα. Θυμηθείτε τι έγινε φέτος, μέσα από μοναδικές εικόνες μεγάλων φωτογράφων σε μια ξεχωριστή ανασκόπηση μακριά από τα... προφανή
Protagon Team

Ηταν μια χρονιά που είχε τα πάντα. Από εκλογές (όχι μία, αλλά δύο φορές) και δημοψηφίσματα (σε Ελλάδα και Σκωτία), μέχρι κλειστές τράπεζες και μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Σεισμοί και καταποντισμοί δεν λείπουν, ως συνήθως, από το μενού του έτους.

Κι αν ο χρόνος έκανε ποδαρικό με τη λέξη «ελπίδα» για τους περισσότερους Ελληνες, το 2015 ετοιμάζεται να παραδώσει σκυτάλη στο 2016 μέσα σε αίσθημα απογοήτευσης και προβληματισμού για το τι θα ξημερώσει. Και κούρασης. Το αίσθημα της κούρασης είναι αυτό που κυριαρχεί. Κούραση που προεξοφλεί παραίτηση. Παραίτηση από τη διάθεση για δημιουργία. Υπάρχει κάτι χειρότερο;

Το protagon σάς θυμίζει τη χρονιά που πέρασε, μέσα από μία χαρακτηριστική φωτογραφία για κάθε μήνα. Δώδεκα μοναδικές στιγμές, όπως αποτυπώθηκαν στο φιλμ διακεκριμένων φωτογράφων, μεγάλων Μέσων. Δώδεκα εικόνες από την Ελλάδα και τον κόσμο που δείχνουν την ομορφιά της φύσης και της ζωής, τον ανθρώπινο πόνο και τη ματαιότητα των πολέμων.

Θυμηθείτε…

Ιανουάριος
Το έτος άνοιξε με την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας (είχε προηγηθεί ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης, το 1865). Ο μέχρι την 25η Ιανουαρίου αντιπολιτευόμενος Τσίπρας καλείται να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, όπως για χρόνια δεσμευόταν, και μπαίνει στη διαδικασία να σχηματίσει την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα ήταν εντελώς διαφορετικά από τις προσδοκίες, όπως κι ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα σε συνέντευξή του, αφού οι εταίροι «κέρδισαν τη μάχη της διαπραγμάτευσης». Ολος ο κόσμος έμαθε για τον 40χρονο Αλέξη, ο οποίος μπήκε σε τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών και κινητών μέσα από τις φωτογραφίες εκατοντάδων φωτογράφων που ήρθαν στην Αθήνα για να καλύψουν τις εκλογές του Ιανουαρίου.

(photo: Menelaos Myrillas@SOOC)

Φεβρουάριος
Η Ουκρανία συνεχίζει να μετρά τις πληγές που άφησαν πίσω οι εμφύλιες συρράξεις. Ακόμη και μέσα στο 2015, ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις στέρησαν τη ζωή σε κατοίκους του Κιέβου κι άλλων πόλεων της χώρας. Ο Γκλεμπ Γκάρανιτς του Reuters φωτογραφίζει πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται σε κοινή θέα σε δρόμο της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Δίπλα στη σορό, ο κόσμος περπατά και συνεχίζει τη ζωή του, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Εγινε η απώλεια συνήθειά μας.

Μάρτιος
Το ημερολόγιο δείχνει 20 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία για φέτος και ο ήλιος κρύβεται. Ολική έκλειψη ηλίου η οποία είναι ορατή μόνο από τα Νησιά Φερόε και από ορισμένα σημεία των νορβηγικών ακτών που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό. Η υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και περιοχές της Αφρικής και της Ασίας που περιβάλλουν τη Μεσόγειο βλέπουν μόνο μερικά τμήματα της έκλειψης. Ο Ολαφ Νέσβολντ πατά το κουμπί και το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής σφραγίζει άλλη μία υπέροχη φωτογραφία στη συλλογή του Reuters.

Απρίλιος
Ο σεισμός των 7.8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στο Κατμαντού του Νεπάλ σκοτώνει περισσότερους από 9.000 ανθρώπους και τραυματίζει, σχεδόν, 25.000. Είναι η χειρότερη και μαζικότερη σε απώλειες φυσική καταστροφή που χτυπά τη χώρα τον τελευταίο αιώνα. Ο Ναβές Τσιτρακάρ του Reuters κόβει την ανάσα με το κομμένο στα δύο πτώμα εντός άντρα, ο οποίος νωρίτερα είχε καταπλακωθεί από βράχο.

Μάιος
Ο κουρδικός λαός έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη με τον αγώνα που δίνει κατά του Ισλαμικού Κράτους και με το πάθος με το οποίο πολεμά τους τζιχαντιστές στα βουνά που αποτελούν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ. Οι γυναίκες-μαχητές των Γεζίντι κερδίζουν συνεχώς εδάφη και επιτρέπουν σε κατοίκους των περιοχών αυτών να επιστρέψουν σπίτια τους. Ο Ρόντι Σαΐντ εστιάζει για το Reuters στα βλέμματα των παιδιών, τα οποία κάθονται σε καρότσα, πάνω στα υπάρχοντα της οικογένειας, η οποία είναι έτοιμη να αρχίζει τη ζωή της από την αρχή.

Ιούνιος
Την ώρα που η ελληνική κοινή γνώμη ξενυχτά για να μάθει τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής, την ώρα που το ένα Eurogroup διαδέχεται το άλλο, την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης αποτελεί το νούμερο ένα πρόσωπο σε όλη την Ευρώπη, στην άλλη άκρη του κόσμου, τα πράγματα είναι ελαφρώς χειρότερα. Δεν είναι μόνο οι Βιρμανέζοι που εγκαταλείπουν τη Μιανμάρ για άλλες ασιατικές χώρες ή για την Ευρώπη, αλλά και μετανάστες από το Λάος και την Ταϊλάνδη προσπαθούν να περάσουν στα εδάφη της Μιανμάρ. Κι εδώ βλέπουμε μερικούς από αυτούς να προσπαθούν να συλλέξουν νερό της βροχής, πριν αποσυρθούν στα καταλύματά τους, σε κάμπινγκ προσφύγων-μεταναστών.

(photo: Soe Zeya Tun@REUTERS)

Ιούλιος
Ο μήνας του δημοψηφίσματος. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση καλούμαστε να αποφασίσουμε άμεσα για κάτι που θέλουμε. Εχει προηγηθεί μία περίοδος που η χώρα διχάζεται, που οικογένειες και παρέες μοιράζονται στα δύο, που γονείς και παιδιά πάνε στην κάλπη με εντελώς διαφορετική διάθεση. Αργότερα, αποδεικνύεται πως αν και το ΟΧΙ υπερίσχυσε με σημαντική διαφορά, το ΝΑΙ του Αλέξη Τσίπρα στους εταίρους είναι αυτό που κράτησε τη χώρα στην ευρωζώνη και γκρέμισε τις προσδοκίες ψηφοφόρων και μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ολα αυτά, με κλειστές τράπεζες και με ουρές στα ΑΤΜ εξαιτίας των capital controls. Ολα αυτά με τους ηλικιωμένους να μην μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να πάρουν τη σύνταξή τους, όπως αυτή η συνταξιούχος -που απαθανάτισε ο Γιάννης Μπεχράκης, για το Reuters- να στηρίζεται στην πόρτα της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της Αθήνας.

Αύγουστος
Η αυγουστιάτικη πανσέληνος. Για τους περισσότερους από εμάς είναι αφορμή για ρομάντζο και βόλτα σε υπαίθριους χώρους. Από παραλίες και μνημεία της αρχαιότητας, μέχρι βεράντες και ταράτσες στον αστικό ιστό. Για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι απλώς ένα ακόμη βράδυ στην προσπάθειά τους να φύγουν από την κόλαση που ζουν στις χώρες τους. Ο Γιάννης Μπεχράκης για το Reuters.

Σεπτέμβριος
Ολο το καλοκαίρι, η Ευρώπη παρακολουθεί τις ορδές προσφύγων να διασχίζουν τα σύνορά της -χερσαία και θαλάσσια- και να προσπαθούν να φτάσουν στη δική τους Γη της Επαγγελίας που δεν είναι άλλη από τη Γερμανία και τον πλούσιο Βορρά. Η Ελλάδα γίνεται το βασικό σημείο εισόδου τους, η ΠΓΔΜ και οι χώρες των Βαλκανίων το πρώτο μεγάλο μονοπάτι και η Ουγγαρία το τέλος του δρόμου για τους περισσότερους από αυτούς. Η χώρα που γέννησε τους Ερικ Βάις (τον Χουντίνι δηλαδή), Τζόζεφ Πούλιτζερ και Φέρεντς Πούσκας βάζει φρένο και υψώνει φράχτες, δείχνοντας ξεκάθαρα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Εδώ, μια οικογένεια Σύρων προσφύγων προσπαθεί να «δραπετεύσει» από τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μπίκτσε και να συνεχίσει το ταξίδι της μέσα από τα χωριά της Ουγγαρίας προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Την ίδια περίοδο, εμείς κάναμε εκλογές για να απαλλαγεί ο Τσίπρας από τον Λαφαζάνη και τη Ζωή.

(photo: Laszlo Balogh@REUTERS)

Οκτώβριος
Μία ασυνήθιστη ιστορία. Το πρόσωπο που βλέπετε είναι ο Χομάρ Αγκουάγιο και έμενε στο Πουέρτο Ρίκο. Λέμε «έμενε» γιατί αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το πτώμα του, το οποίο η οικογένειά του ταρίχευσε με τη βοήθεια του γραφείου τελετών. Το τοποθέτησαν στο μπαρ που διατηρεί στο Σαν Χουάν η μητέρα του, με σκοπό να αντέξει για τρεις ημέρες, όσο θα διαρκούσε η αγρυπνία. Το πτώμα του Αγκουάγιο τοποθετήθηκε μπροστά από πιόνια ντόμινο και κρατώντας ένα προφυλακτικό στο χέρι.

(photo: lvin Baez@REUTERS)

Νοέμβριος
Ελάχιστες ώρες προτού όλος ο πλανήτης στρέψει το βλέμμα στο Παρίσι για το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS που στέρησε τη ζωή σε 130 άτομα, στο Χονγκ Κονγκ έγινε κάτι που, ήδη, αποτελεί μέγα ζήτημα στη νοτιοανατολική Ασία και ενδέχεται να απασχολήσει και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Στη φωτογραφία του Ταϊρόν Σιου του Reuters, διακρίνεται ένας νεαρός να κοιμάται σε τραπέζι των καταστημάτων McDonald’s. Ο άντρας είναι άστεγος, θύμα της τεράστιας οικονομικής έκρηξης στις τιμές των ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ. Από τη στιγμή που τα McDonald’s λάνσαραν τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα που λειτουργούν σε 24ωρη βάση, όλο και περισσότεροι άστεγοι παραγγέλνουν το φτηνότερο προϊόν που διαθέτει το μαγαζί και στη συνέχεια κοιμούνται πάνω στα τραπέζια. Η McDonald’s Hong Kong εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως δεν πρόκειται να διώξει κανέναν πελάτη από το μαγαζί, ακόμη κι εάν αυτός μείνει ώρες ολόκληρες εκεί. Ο όρος McRefugees και McSleepers χρησιμοποιείται, ήδη, για να περιγράψει αυτό το φαινόμενο.

 

Δεκέμβριος
Οι ετοιμασίες για την υποδοχή του 2016 είναι παντού ξεχωριστό θέμα. Αυτό που γίνεται, όμως, στη Νέα Υόρκη ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού και αγγίζει το υπέρμετρο. Σε όλους τους τομείς. Μάλιστα, η Τimes Square είναι το ασφαλέστερο σημείο για να γιορτάσει κανείς την έλευση του νέου έτους, όπως τονίζουν οι αστυνομικοί της πόλης για να καθησυχάσουν τους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πιο σκεπτικά, πλέον, τις δημόσιες συναθροίσεις μετά τα γεγονότα του Παρισιού. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν απόψε το βράδυ για να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου. Το πώς θα γίνει αυτό θα το δείτε σε λίγες ώρες στα video του protagon.

(photo: Pearl Gabel@REUTERS)